141 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, РАДЕТЕЛЯ ЗА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ

wasil lewski-portret-snДнес се навършват 141 години от обесването на Васил Иванов Кунчев, останал в историята ни като Васил Левски и Дякон Игнатиий.
Макар, че се надигат гласовете на разни безродници и предатели, които да очернят името на тоз най-истински и сам по себе си свят човек, който с дела показа, че пътя към свободата на род и родина е само чрез революция, която да отдели България от територията на Османския султанат и да изведе народа от Турското робство, което постепенно го унищожава.

Разни люде с нечисти мисли и гнъсни слова започнаха кампания по окепазяването на Апостола, налепиха му какви ли не епитети, долни, човеконенависнтни, родоотстъпнически и толкова мръсни, че ако бъдат споменати, това би било равнозначно да се самооскверним даже и четейки ги.

Разни неуки и българомразци, с чуждопоклоннически и продажен манталитет имат желанието да пренапишат историята на нашето възраждане, но туй не може да се случи, ако им дадем отпор и заглушим скверните им слова, който са като рев на дяволи из Преизподнята, които се мъчат да подмамят человеците у грехопадението на родоотрицанието и поруганието на паметта на онез, що дали са живота си за свободата на България, за свободата на вси народи що били са под гнета на Високата порта и страдали са от безчинствата на османлии, черкези, башибозуци, циганя и предатели народни, изедници и чорбаджии, сътрудничили си с ония у Стамбула в унищожението на българщината.

Понеже прякото окепазяване и омаскаряване на Апостола не свърши работа, наскоро се появи твърдението, че Васил Левски не се е борил за национално освобождение, а за права на човека в рамките на Османския султанат.
Това твърдение не само, че не е вярно, но е опит да се подмени българската история и да се омаловажи делото на Васил Левски, който ясно и точно, пък и недвусмислено в своя дописка до в-к „Свобода“, писана през втората половина на 1870 г., и публикувана на 13.02.1871 г. е заявил следното :
„И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът – в България, Тракия и Македония. От каквато и народност да живеят в този наш рай, те ще бъдат равноправни с българина във всичко. Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“.
От тук може да кажем, че всеки, който твърди обратното на словата на Апостола на свободата е лъжец, безродник и предател.

Да, вярно е, че в същата дописка говори и за равноправие, но не в Османския султанат, а в свободна България.
И точно тук е истината:
ЛЕВСКИ СЕ Е БОРИЛ ЗА НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ И ЗА СВОБОДАТА НА НАРОДА СИ, ЗА СЪХРАНЯВАНЕТО НА НЕГОВАТА ИДЕНТИЧНОСТ КАТО ТАКЪВ.

Няма никакво съмнение, че Левски НИКОГА не е говорил за оставане в Османския султанат и твърдо е отстоявал позицията си, че Българския народ трябва да се отърси от Турското робство.

Относно изказването на някои люде, че Левски днес би бил радетел за европейски и евроатлантически ценности и, че би поддържал членството ни в ЕС, ще отвърна с цитат, който ясно и недвусмислено говори за това какво е било личното мнение на Апостола по въпроса за Европа:
„Трябва да се даде правото на всеки народ, па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно. И ние, българите, отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата. Всекидневните ни убийства, потурчванията на грабнатите ни невръстни деца, обезчестяването на девойките и жените ни от турците са били всекидневно оплаквани с кървави сълзи пред европейските консули. На нашия прегракнал глас – никакъв отзив, отникъде помощ, напротив, стават учители против нас. Тогава где остава тяхното образование и човещина? И все тъй ли ще се оплакваме и ще се надяваме на техните лъжи? Не, наместо сълзи, сега леем куршуми, а надеждата ни е на Правосъдния и на нашите мишци.“

Ясно и точно, без заобиколки, прямо и открито.
Всеки, който се опита да каже, че този текст е неверен да потърси в-к „Свобода“ от 13.02.1871 г. и да се увери сам в тези слова на Апостола.

В своя публикация днес, Александър Ресиловски пише следното:
„Довечера пред паметника на Апостола, охранявани от заптиета ще се изтапанят днешните султани, бейове и чорбаджии и ще държат гръмки речи, морално изпикавайки се върху паметта на Апостола. Миналата година въпросните чорбаджии в страха си и погнусата си от хората, дори се бяха обградили с бронетранспортьори.
Нормални хора до тях няма да бъдат допускани и за да бъдат отделени от раята, богопомазаните тунеядци ще преминават през КПП-та, фейс-контроли и цедки.
Да ви сера на елита, да ви сера на демокрацията!

п.п.:Два цитата от Левски, можещи да се отнесат по този въпрос:
„Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си.“

„Решили сме се вече — или с нас и народа, или ще ви пратим при черните души!“

И е прав!

Докато има родолюбиви люде, що обичат България ще се помни делото на Дякон Игнартий, който преди 141 години отдаде живота си за идеала, който изповядваше, а именно: Свободна България, на чието знаме е изписано „Свята и чиста република“

ПОКЛОН АПОСТОЛЕ!

obeswaneto na lewski

 


Вашият коментар