ЗА ВИНОТО И ЛЮБОВТА

Нашите приятели от Hubavo.eu твърдят, че виното е най-здравословната напитка и зимата е най-подходящото време за една хубава чаша червено вино в приятна компания. Ако пък наскоро сте открили колко ви харесва да пробвате различни вина, трябва да знаете, че формата на чашата променя вкуса и аромата им. С помощта на Hubavo.eu ще ви запознаем с чашите, подходящи за дегустация на основните видове вина. След това всичко зависи от авантюристичния ви дух. Чаша хубаво вино върви ръка за ръка с подходящото сирене към нея и двете поднесени по подходящия начин ще направят вечерта с любимия човек или приятели незабравима. Изборът на вино зависи от степента на зрялост на сиренето. Колкото по-узряло е сиренето, толкова по-отлежало трябва да е виното. Сирене и вино от един регион се допълват най-добре. А какво по-хубаво от това да поглезиш любимите хора с вино, подходящо сирене и плодове в месеца на виното и любовта

В КЛАСИЧЕСКАТА ЧАША ЗА БЯЛО ВИНО

 напитката разгръща своят букет и цвят. Чашата предоставя възможността виното да се разлива бавно към гърлото. Вината , за които чашата е подходяща са : шардоне, поно блан, мускат отонел, совиньон блан, торонтес, треминер и др. Белите вина се съчетават със сирене по-добре от червените. Това важи особено за сирената с пикантен, ярко изразен вкус, тъй като те разрушават букета на виното. Подходящите сирена, които да се поднесат с тези вина са Чедър (Cheddar), Мюнстер (Münster), Бри (Brie), Едам (Edam), Гауда (Gouda)

BOHEMIA Чаша за Бяло Вино Royal Waterfall

BOHEMIA Чаша за Бяло Вино Royal Waterfall

LANCASTER Дъска за Сирена с Ножове и Струна

LANCASTER Дъска за Сирена с Ножове и Струна

 

КЛАСИЧЕСКАТА ЧАША ЗА ЧЕРВЕНО ВИНО

 е най-разпространеният вид и се ползва за повечето червени вина. Формата на чашата позволява отпиване на по-големи глътки и могат да се усетят едновременно киселите, горчивите и таниновите отенъци на червените вина. Вината, за които чашата е подходяща са: каберне совиньон, мерло, мавруд, пино ноар и др. Червените вина е най-добре да се сервират със сирена с мек и деликатен вкус. Подходящите сирена за чаша чевено вино са : Синьо сирене (Fromage Bleu), Чедър (Cheddar),  Ементал (Emmental), Моцарела (Mozzarella)

Класическата чаша за червено вино има класическа форма OCEAN Чаши за Вино Madison 2 бр

Класическата чаша за червено вино има класическа форма OCEAN Чаши за Вино Madison 2 бр

 

 

LANCASTER Комплект за Сервиране на Сирена 10 части

Комплект 10 части LANCASTER за сервиране на сирена

 

ЧАШАТА ЗА ШАМПАНСКО

 е тънка и висока и формата и помага да се разгърне аромата и свежестта на пенливите вина. Малките мехурчета носят ароматните нотки до повърхността на напитката и ги освбождават. Подходящите сирена за шампанско са : Бри (Brie), Камамбер (Camembert), Гауда (Gouda), Чедър (Cheddar), Маскарпоне (Mascarpone)

BOHEMIA Чаша за Шампанско Royal Waterfall

BOHEMIA Чаша за Шампанско Royal Waterfall

LANCASTER Плато за Сирена

LANCASTER Плато за Сирена

ЧАШАТА ЗА БОРДО 

 е с тумбеста долна част , стеснява се нагоре и е с  не много високо столче. Формата спомага за по-ниска концентрация на ароматите, които се изкачват плавно към ръба на чашата и комплексният ароматен букет се възприема по-добре. Чашата е подходяща освен за френски вина, предимно от Бордо, така и за отлежали испански, калифорнийски и италиански от Тоскана. Подходящото за бордото сирене е  Проволоне (Provolone),

OCEAN Чаши за Вино Madison

OCEAN Чаши за Вино Madison

LANCASTER Плато за Сирена

LANCASTER Плато за Сирена

ЧАШАТА ЗА БОРГУНТСКО ВИНО

е по-обемиста, с формата на лале. Когато се налива вино в чашата, то не трябва да бъде повече от 1/3 от обема й, за да можете да завъртите свободно чашата и да се освободи по-бързо ароманият букет на виното. Чашата е подходяща също така и за отлежали червени вина. Подходящите сирена, които да сервирате с боргундско вино са:  Мюнстер (Münster), Бри (Brie) и Камамбер (Camembert)

Декандер и 2 чаши RONA

Декандер и 2 чаши RONA

Въртяща се дъска за сервиране LANCASTER

Въртяща се дъска за сервиране LANCASTER

Повечето хора мислят, че сервирането на сирена е проста работа, но грешат. Сервирането на сирената се прави върху дебела дървена дъска под формата на плато. Подреждат се по посока на часовниковата стрелка, като най-мекото се поставя най-отпред – на шест часа, следва сиренето с по-силно изразен аромат, а най-пикантното е последно. Консумирането започва от най-финото сирене и постепенно се стига до най-пикантното, защото ако започнете с най-наситения вкус, няма да можете да оцените по-фините сирена. Мястото, където кръгът се затваря, се украсява със стрък прясна мента или парченца плодове. Друг тип подредба е с по-твърдите сирена по ръба и по-меките – към средата.
Поднасянето и консумацията на сирена е много деликатно умение, а умението да се съчетае с подходящото вино е цяло изкуство, с което макар и бегло се надяваме, че с помощта на Hubavo.eu сме ви запознали

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s