ДУГИН – „С ПЕРИНЧЕК ОТКРИХ ЕДНА СЪВСЕМ РАЗЛИЧНА ТУРЦИЯ“

ДАДЕНО НА ТУРСКА ИНФО-АГЕНЦИЯ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО ИНТЕРВЮ НА АЛЕКСАНДЪР ДУГИН, ПОСТАВЯЩО ТОЧКИТЕ НАД „И“-тата ОТНОСНО ТУРСКИЯ ПРЕВРАТ ОТ 15 ЮЛИ 2016 Г. ЕСТЕСТВЕНО ОТ ГЛЕДИЩЕТО НА РУСКИЯ ИНТЕРЕС!

д-р Емилия-Боряна СлавковаПревод: д-р Емилия Славкова

„Важни изявления направи значителното име в руската външна политика Александър Дугин, който предварително предупреди за опита за преврат от 15-ти юли. Дугин предупреди Турция и отбеляза, че този път САЩ ще /ни/ се нахвърлят по икономически път, и каза, че „Турция трябва да изготви план Б“. Той подчерта, че вижданията му за Турция е променил Догу Перинчек, а също привлече вниманието и върху критичния принос на Перинчек в подновяването на турско-руския диалог. Ето цялото интервю, дадено от Дугин на Налян Кочак от „Хабер Тюрк“:

Някои го наричат „главен стратег, дори мозъкът на Путин“, някои – „архитект на руската външна политика“. Според сп. „Foreign Policy“ той е човекът, съединяващ един с друг Путин, Ердоган и Тръмп…Чувам сякаш да казвате „Кой е той?“ Той е самият проф. Александър Дугин. Турция чу името Дугин във връзка с кризата с реактивния самолет и с опита за преврат. На всички е известно, че ден преди преврата той предупреди, че „в армията има раздвижване“. Добре, кой е този философ, написал повече от 40 книги и лидер на Международното евразийско движение? Кое от това, което изредихме по-горе, е той? И защо се интересува отблизо от Турция? Руският стратег отново предупреди Турция, но този път не за преврат, а за икономически санкции, които, както твърди, ще дойдат от страна на САЩ…

Налян Кочак: Нямате официална длъжност. Как трябва да ви определяме? Съветник на Путин или един от стратезите му?

Александър Дугин: Преди всичко съм философ. Най-добрият начин да се оказва въздействие са идеите. Установявам чрез идеите връзка и с правителството .

„ИДЕИТЕ СИ ИЗЛАГАМ НАПРАВО НА ПУТИН“

Налян Кочак: Говори се, че сте един от тези, които оказват влияние върху руската външна политика.

Александър Дугин: Ако сравните какво съм казвал през 90-те и какво направи Путин сред като зае длъжността си, ще видите приликата. Има различни начини да предавам идеите си, един от тях са личните срещи с Путин.

Налян Кочак: В. „Индипендънт“ коментира – „Много умен философ. Но е между луд и гениален“. Какво бихте казали?

Александър Дугин: Когато казвате неща, различни от тези на другите, веднага ви лепват етикета „луд“. Ако е досадно да си нормален, предпочитам да ме смятат за луд.

ЧРЕЗ ПЕРИНЧЕК ОТКРИХ ЕДНА СЪВСЕМ РАЗЛИЧНА ТУРЦИЯ

Налян Кочак: Тогава да попитам за едно турско уподобяване. Сравняват Ви с Догу Перинчек /“ляв“ турски политик, националист, председател на Работническата партия и на движението „Айдънлък-Светлина“, тесните връзки на които с Държавната разузнавателна организация МИТ са известни отдавна-Е.С./.

Александър Дугин: Аз изпитвам уважение към него. Много умен политик. В Турция не можаха да го оценят според заслугите му. По-рано все смятах Турция за враг на Русия. Но Перинчек и близкият до него военен елит, с които се запознах в началото на третото хилядолетие, промениха мнението ми. Открих една съвсем различна Турция – кемалистка, суверенна – която не е маша на НАТО.

Налян Кочак: Смятате ли, че Перинчек все още не е намерил заслужаващата оценка, не е оценен според заслугите си?

Александър Дугин: Перинчек беше дори хвърлен в затвора. В нощта на преврата беше много ясен, каза следното: „Лошите се опитват да победят добрите“. Той се бори срещу преврата. Естествено, сега го уважават повече. Имат идейни различия, обаче той е много привързан към г-н Ердоган, към държавата си. Ако определяте Перинчек като човек на турската държава в сянка, аз пък представлявам патриотичната държава в сянка в моята страна. Не паралелната държава /казва го на турски/.

„СЪЮЗЪТ НА ТУРЦИЯ СЪС ЗАПАДА ЗАВЪРШИ“

Налян Кочак: Стигна ли Турция до края на съюза си с Атлантика?

Александър Дугин: Със сигурност да. След окупирането на Ирак и кризата със САЩ /говори за кризата с официалното писмо-тезкере (на меджлиса-Е.С)/ Анкара разбра, че новата опасност е Западът. Западът не желае да приеме Турция при себе си. С подкрепата за кюрдите САЩ представлява заплаха за турската национална държава. Ердоган установи съюз, и с мюсюлманите, и заедно с това със Запада. Резултатът? Опит за преврат…САЩ организира преврата като използва ислямистката идеология и ФЕТЬО /абревиатура на официалното название в Турция на структурите на Ф. Гюлен-Е.С./. Сирийската политика на Давутоглу е друг един пример. Също беше смесица от ислямистки и прозападни идеи. Точката, до която се достигна, посочи на Ердоган, че отношенията със Запада са завършили.

Налян Кочак: Има и такива, които казват, че „като отдалечава Турция от НАТО, Русия се опитва да я вкара в своя обсег на влияние“.

Александър Дугин: Путин не се стреми да привлече Турция на своя страна. Западът отблъсква Турция. Опитаха се с преврат да свалят Ердоган.

Налян Кочак: Защо?

Александър Дугин: Защото Ердоган поиска прошка заради въпроса с реактивния самолет и поправи отношенията с Русия. В очите на Запада той извърши предателство спрямо тях.

КОЛКОТО ПО-НЕЗАВИСИМ Е ЕРДОГАН, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СТАВА ПРИЦЕЛ НА ЗАПАДА

Налян Кочак: Тоест, сближаването с Русия беше причина за преврата, така ли?

Александър Дугин: И това, и независимата политика на Ердоган. Колкото повече Ердоган иска да е свободен, толкова повече става мишена на Запада. Ако Турция иска да остане монолитна, не е възможно това да стане в Западния лагер. Не Русия изсипа онези бомби върху Меджлиса /в нощта на преврата-Е.С./.

ПЕРИНЧЕК РАЗКАЗА ИСТИНАТА ЗА КРИЗАТА СЪС САМОЛЕТА

Налян Кочак: Много неща се изписаха за ролята Ви в ремонтирането на отношенията след кризата със самолета. Искам да чуя Вас.

Александър Дугин: Делегация, съставена от някои военни близки до Перинчек, дойдоха в Москва веднага след свалянето на самолета.

Налян Кочак: Сред тях беше и Исмаил Хаккъ Пекин /висш турски генерал-националист, съратник на Д. Перинчек-Е.С./…

Александър Дугин: Да. Делегацията каза, че не Ердоган е дал заповедта за сваляне на реактивния самолет, а че става дума за предателство на група, привърженик на Запада, в правителството. А турският посланик поиска от мен помощ да отворя канал за комуникация с Русия. Русия проучи нещата, които турската страна беше казала. По-късно, през март, се срещнах в Анкара с близки до Ердоган лица. След писмото на Ердоган до Путин отидох в Турция. Целта ми беше да кажа: „Бъдете внимателни. Това е важна стъпка, която ще задейства организиралите комплота“. После стана опитът за преврат.

„УБЕДИХ ПУТИН ПО ВЪПРОСА ЗА ПРЕВРАТА“

Налян Кочак: Вие ли убедихте Путин по въпроса за преврата?

Александър Дугин: Да, помогнах, защото бяхме стигнали до прага на войната! Но не е толкова лесно нашият президент да бъде убеден. Путин е рационална личност и реалист. Ако има доказателства по някакъв въпрос, той ги преценява.

„ОПИТАХА СЕ ДА УБЕДЯТ ПУТИН ДА ПОДКРЕПИ ПРЕВРАТА“

Налян Кочак: Твърдите, че за опита за преврат ЦРУ е изразходвало 2 млрд. дол. Защо не успяха?

Александър Дугин: Подцениха турската армия. Мислеха, че след „Ергенекон“ и „Бальоз/Тежък чук“ /съдебните процеси на Ердоган срещу националистите сред висшите военни и интелигенцията-Е.С./ в армията не е останал никой, който би подкрепил Ердоган. Но кемалистите в армията подкрепиха Ердоган. ЦРУ освен това се помъчи да отреже комуникационните канали между Русия и Турция.

Налян Кочак: Какво направиха?

Александър Дугин: Опитаха се да убедят Путин да заеме антитурска позиция. Казваха, че различен от Ердоган лидер ще е по-добър, че ще започне гражданска война, която Русия ще може да използва в своя полза. ЦРУ организира влиятелни около Путин имена. Но Путин не се поддаде. Защото това означаваше край на Турция. Преди това казах – кюрдите бяха подготвени да направят бунт след преврата.

Налян Кочак: Може ли отново да има такъв опит за преврат?

Александър Дугин: Според мен не може. Със сигурност ще използват други пътища, защото все още има свързани с ЦРУ лица на високи длъжности, но не е лесно да бъдат организирани.

„САЩ ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ СЛАБИТЕ ВИ МЕСТА“

Налян Кочак: Твърдите, че времето на ФЕТЬО е изтекло и че САЩ ще намерят нова организационна маша. Коя може да бъде?

Александър Дугин: Смятам, че ще следват стратегия, в която ще обединят в едно многобройни фактори. Например, предизвикване на етнически сблъсък, на социално-икономически заплахи, напрежение против Ердоган сред политическия и военен елит. Американците ще се помъчат да използват всички слаби места.

Налян Кочак: Можем ли в тези рамки да дадем оценка и на делото срещу Зарраб /подсъдим в САЩ азерски бизнесмен от Иран с турско гражданство, замесен в мащабни злоупотреби и далавери съвместно с Ердогановия клан-Е.С./

Александър Дугин: Със сигурност ще използват всички икономически връзки. Ще бъдете под постоянна агресия. Срещу Иран и Русия се прилагат санкции. Достатъчно сигурен съм, че и спрямо Турция ще се приложат санкции. Трябва да направите план Б, за да спасявате икономиката си.

„РУСИЯ БЕШЕ ЗАМЕСЕНА В ИЗБОРИТЕ В САЩ“

Налян Кочак: Задълбочено беше разследването за „помощта на Русия за кампанията на Тръмп“. Русия намесила ли се е? Започна ли процесът по свалянето на Тръмп от поста му.

Александър Дугин: Да, намеси се, но не в полза на Тръмп. Руските олигарси подкрепиха Клинтън. Като задълбочат разследването, американците ще намерят, че Русия е оказала подкрепа на кампанията на Клинтън. Ще паднат в кладенеца, който сами копаят. Според мен няма да могат да свалят Тръмп. Защото това означава гражданска война. САЩ през предстоящите 3 години са парализирани.Това е голям късмет, трябва добре да го употребим.

„СЪЩИНСКАТА ЦЕЛ БЕШЕ НЕ КАРЛОВ, А ЕРДОГАН“

Налян Кочак: „Беше ли покушението върху посланик Карлов продължение на процеса, започнал с реактивния самолет ?“

Александър Дугин: Със сигурност. Разбира се, този път руската реакция беше различна. Можете ли да си представите, убиват посланика й и Русия нищо не прави. Защото всичко беше съвсем ясно. Същинската цел беше Ердоган, а не посланикът. ЦРУ ли ги използва, не знам, но беше ясно, че ФЕТЬО го извършиха. Имаме доверие в Ердоган и не е лесно вече Русия да се провокира срещу него.

КАКВОТО СЕ СЛУЧИ НА ПЕРИНЧЕК, ТОВА И НА МЕН БИ СЕ СЛУЧИЛО

Налян Кочак: „Казвате, „Турция през 2000-те години видя, че Западът не е единствена алтернатива“. През този процес започнаха „Ергенекон“ и „Бальоз/ Тежък чук“. Бяха ли процесите организирани, за да се ликвидира чрез ФЕТЬО този слой /националистически-Е.С./?

Александър Дугин: Категорично.

Налян Кочак: Вашето име се споменава в обвинителния акт.

Александър Дугин: Защото в Турция се прицелваха в евразийските фракции, с които и аз общувах. И скъсването на отношенията с Турция беше друга една тяхна цел. А по същия начин и с Иран и Китай…Преди „Ергенекон“ се срещах не само с Перинчек, но и с имена като Сюлейман Демирал и Рауф Денкташ.

Налян Кочак: По време на опита за преврат бяхте в Анкара. Вечерта преди това казахте на Анкара, че „в турската армия има някакво напрежение“. Откъде получихте информацията?

Александър Дугин: Не е редно да казвам някои неща. Но, естествено, има руско разузнаване. Правилно анализирах получената информация.

Налян Кочак: Какво ви се случи този ден?

Александър Дугин: В нощта на преврата много късно напуснах Анкара. Бях на летището Есенбога. Бях в контакт с Русия. Беше трудно да се чака, понеже не беше ясно кой ще спечели. А аз умея да /ги/ проследявам.

Налян Кочак: Ако превратът беше успял, какво щеше да ви сполети?

Александър Дугин: Каквото Ердоган или пък Перинчек, това и мен щеше да сполети.

„САЩ ИСКАТ ДА СЪЗДАДАТ КЮРДИСТАН ПЪРВО В СИРИЯ“

Налян Кочак: И въпросът със Силите за народна самоотбрана в Сирия-ЙПГ /съкращение от кюрдското име на силите-Е.С./ и САЩ са голям проблем…

Александър Дугин: Иран, Турция, Русия, Сирия и Ирак…Всички ние ако се съберем и предложим на кюрдите нещо задоволително, ще обезпечим собствената си сигурност. Не трябва да потискаме кюрдската самоличност. Защото, колкото ние правим това, толкова повече те попадат в ръцете на САЩ и Израел. Те воюват добре. Трябва да попречим да стават марионетки на американския империализъм.

Налян Кочак: Какво е решението?

Александър Дугин: Преди всичко Сирия трябва да остане целокупна. Правата на всички малцинства трябва да бъдат гарантирани. Саудитска Арабия и Катар вървят надолу. Всички карти са в ръцете ни. Всички заедно трябва да кажем на САЩ: „Благодарности за това, което направихте. Заминавайте си от Близкия изток“. Това е единственият начин за решаването на Сирийския и на Кюрдския въпрос.

Налян Кочак: Затова ли Русия иска да включи Силите за народна самоотбрана-ЙПГ в процеса в Астана?

Александър Дугин: Разбирам възраженията на турците. Но всички видове отношения на Русия с кюрдите са в интерес и на Турция.

Налян Кочак: Барзани каза, че при референдума САЩ са останали в мълчание. Защо?

Александър Дугин: Ръководството на САЩ е в хаос. Имаме Тръмп, от едната му страна стои американската държава в сянка, от другата – подкрепящите кюрдите глобалисти. Американците според мен наистина категорично подкрепиха независим Кюрдистан, но не в Ирак. Предпочитат да захванат Кюрдистан от Сирия. Барзани го разбра и не му хареса много.

Налян Кочак: Поиска да действа изпреварващо ли?

Александър Дугин: Всъщност същинската цел на Барзани не беше веднага да стане независим. Искаха да седнат по-силни на масата за пазарлък с Багдад.

Налян Кочак: Обаче загубиха почти половината от територията си…

Александър Дугин: Да, смятам, че се изплашиха да воюват. Станаха жертва на хаоса в американската администрация.

Налян Кочак: Не чухме от Русия остро изявление, противопоставящо се на процеса на независимост .

Александър Дугин: Защото сме много внимателни по въпроса за кюрдите. Опитваме се да увеличим влиянието си върху тях.

Налян Кочак: Имате, разбира се, и петролни интереси.

Александър Дугин: Да, постъпваме тактически. Но не желаем разпокъсване на Ирак. Путин мрази сепаратизма. Затова и стои на страната на Ердоган и Асад.“

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s