Деня на народните будители, в който отдаваме почит на онези, чийто дела са съхранили българския дух и народ

001

Днес на 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители, в който отдаваме почит към делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Независимостта ни като днес е поради духовното просвещение на българския народ, започнало с написването на „История славяноболгарская“ от отец Паисий Хилендарски, която дава тласък на просветното и народоосвободителното движение по българските земи.

В борбата си срещу господството на Османския султанат и за създаването на една свободна България всички люде съзнават, че само с просвещение и дела могат да постигнат независимост и да сложат край на туй тъй омразно за тях иго.

След освобождението на България от Турско робсво, хората осъзнават, че дължат своята свобода на подвига на възрожденските писатели и революционери, създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за отхвърляне на властта на Високата порта и постигане на държавен суверенитет.

По вси населени места отдават своята признателност към народните будители, кръщавайки улици, читалища и училища на тяхно име, но това не стига и в Пловдив, на фестивала през 1909 година за пръв път се чества Деня на народните будители, чийто всепризнат патрон е небесния покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на турското робство. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.

Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев,Стефан Антонов,Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Петър Берон и още много други.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s