ДАЖЕ И ПРЕД ГИБОНИТЕ СТАНАХМЕ ЗА СМЯХ!

ЗА ХОРАТА, МАЙМУНИТЕ И ДЕГРАДАЦИЯТА НА ОБЩЕСТВОТО

Даже и пред гибоните станахме за смях!

Автор: Мика Сийминеен

Когато бях малък и не бях запознат с човешката подлост си мислех, че в съвремието всички хора са добри. Че лошите са останали в миналото.
Колко много грешах само!
Бъдещето се оказва изпълнено с подлеци и мръсници, които се опитват да ми вземат свободата! и не само моята но и тази на моя народ.

***

Ние хората сме същества лековерни. Нашата лековерност е по-голяма от тази на шараните, защото не се учим от своя опит и се хващаме многократно на въдицата от която сме се откопчили.
Лековерността човешка е резултат на съчетанието между надеждата, че светлото бъдеще е зад ъгъла или ако не зад този ъгъл, то зад следващия и на стремежа, че в бъдеще можем да получим повече от това което имаме сега.

***

Ние хората не сме нищо повече от маймуни с технологии, които в своята психологическа същност не сме се променили кой знае колко От времето когато предците ни са бродели из саваните на Африка и са се криели от лъвовете и другите хищници.
Наивността на човешките същества, които сляпо следват разни водачи е остатък от онези времена, в които сме били обикновени маймуни, живущи на малобройни стада остави ли се да бъдат водени от най-наглите и безскрупулни из между техните членове.

***

Неотдавна в социалните мрежи ми опонираха, че ние хората вече сме толкова над своята природа, че едва ли не сме се превърнали във вид, който стои над нея.
Дали това е така? Не!
Технологиите, с които сме се сдобили не ни правят нито богоравни, нито независими от нашата природа и от околната среда в която живеем.
Нека въпросните се опитат да живеят без храна, вода и въздух.
Ако успеят, значи са станали нещо по-различно от технологични животни. Превъзмогнали са биологичната си природа.

***

Макар Пътят на нашия вид от протолемурите до хомо сапиенс да е продължил близо 85 милиона години, то ние в своята същност сме примати с примитивно мислене.
Ние хората сме хоминиди. Т.е. ние като останалите представители на човекоподобните тесноноси маймуни все още не сме нищо повече от обикновенни маймуни.
Някой би казал че не съм прав но сигурно ще сгрешиш защото ние сме хора само и единствено когато сме били научени да бъдем такива.
Не ми ли вярвате тогава Разгледайте случаите на деца отгледани от животни и ще видите, че макар да са биологически представители на нашия вид, то поради липса на контакти със себеподобни са деградирали до умственото ниво, което съответства на това на животните сред които са израснали.

***

Днес след безброй хилядолетия култура и шест хиляди години писана история се наблюдава тенденция на деградация у индивидите в много общества които се разпадат.
Индивидите деградират поради загубата на своето чувство за принадлежност към обществото.
Обществото се разпада, превръщайки се в сбор от индивиди, които мислят само и единствено за своето моментно благополучие.

Общественият разпад, това е болестта на Западната цивилизация, която деградира поради това, че е загубила своите ценности и на хората се налагат крайно противоестествени поведенчески модели, като норма за поведение и мислене.
Потребление, идолизация на посредствеността, содомизация и загърбване на истинските обществено значими проблеми, които трябва да вълнуват обществото.

Краен декаденс, упадък и устремен ход към пропастта в резултат на криворазбрани свободи и права, като в същото време се загърбват наистина важни неща като човеколюбие, любознателност, взимопомощ, разбирателство и себеуважение.
Всичко това в името на изфабрикувни желания и изкуствени мечти, породени от реклами на ненужни вещи и обещания на лидери-измамници.

Днес, манията за безсмислено потребление чрез подражание на създадени от медиите идоли погубва самостоятелността и индивидуалността.
Хората потребяват и мечтаят по заповедите, зададени им от нечии маркетингови стратегии, които им внушават, че ако не притежават вещите, които им се рекламират, то те са неудачници.
Хората мислят по шаблони, ограничаващи техния мироглед забравят, че трябва да са самостоятелни и започват да вярват на всичко друго, но не и в това, че са пълноценни личности.
Хората постепенно се превръщат в индивиди, загубили своята индивидуалност, идентичност и самостоятелност като личности. Те губят собственото си мислене, стремежи и започват да не оставят след себе си нищо друго освен изхабени вещи и купчини лайна.

***

Всяка Мрачна епоха се започва с това, че хората губят своята индивидуалност и естествени стремежи. Те се превръшат в одушевени предмети, изляти по калъп. Мислят с клишета и чакат да им се нареди отгоре за всичко. От това какво и как да мисят, до това какво да ядат и как да серат.
Във всяка предходна Мрачна епоха е имало проблясъци в мрака.
Тези искри са разпалвали огъня на прогреса и хората са продължавали напред.
Днес, ние хората сме изправени пред безпрецедентната заплаха, в новата Мрачна епоха да не останат искри, от които да лумнат новите пламъци на познанието, себепознанието, прогреса и духовния напредък.

Глобализацията, която толкова силно превъзнасят може да се окаже задушаваща за цивилизацията и да изпаднем в епоха на крайно варварство, която да бъде много по-дълга от досегашната ни писана история. Толкова дълга, че Тъмните векове ще изглеждат като кратък миг.
Същата тази глобализация може да се окаже унищожителна за нашият вид, защото ускорява темповете на човешката деградация и ликвидирането на средата, в която живеем.

***

Алчност, безхаберие, самозабрава. Това са основните принципи на глобализма. Тези са и на неолиберализма, който в името на печалбата руши милиони, че и милиарди човешки съдби, обсебва обществените блага и ресурси, третира околната среда като източник на суровини и бунище за ненужни отпадъци.
В ерата на неолибералния глобализъм хората са на път да бъдат обезличени и превърнати в предмети, които след като вече не могат да бъдат източници на печалба ще бъдат изхвърлени на бунището.

***

Огледайте се…
Вижте колко мърсотия ни залива от всякъде и каква смрад дишаме.
Ставаме все по-болни, децата ни растат нездрави и се превръщат в маниаци на тема виртуални игри. Общуването лице в лице е на път да се превърне в нещо непознато за тях. А това води до десоциализациятата им и последващ разпад на обществото.

По магазините има изобилие на…. боклуци, които или ни убиват, или ни тровят.
Цялото прехвалено днес разнообразие се състои от едни и същи нетрайни боклуци, сложени в различни опаковки.

Храна, вода, лекарства, предмети за бита… Всичко е отровно. И ни разболява.
Разболява и децата. Нашето бъдеще!
Обществото мълчи. Мълчат медии, политици, общественици.

****

Медиите вече не се задоволяват да отразяват новините. Те вече ги създават.
В миналото, британският писател сър Артър Конандойл е нарекъл журналистите от своето време „свине от стадото на Дявола“. Интересно ми е как ли би определил съвременните?

Понеже мога да си представя какви определения биха му излезли из под перото, много се радвам, че съм само скромен писач и публицист.
Срам ме е, че вече сме за смях и на гибоните…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s