Англия натресе СЕТА на ЕС, точно преди да се изниже…

dobri-pred-ikoni

Автор: Добри Божилов
Източник: http://gudelnews.com

Супер скандал се заформи в ЕС, след като разрушителното споразумение за свободна търговия с Канада (СЕТА) бе прокарано с гласовете на Британската Консервативна партия. Която именно, като управляваща, се очаква през март да стартира официално излизането на страната от ЕС.
Чисто формално, британските депутати не са лишени от права, и това ще стане едва след около 2 години – с приключване на процеса по излизането. Доколкото обаче споразумението ще влезе в сила едва след като Великобритания вече не е член, то възниква въпросът, защо изобщо британските депутати участват в гласуването.
Въпросното споразумение е пълна катастрофа, защото заедно с търговската част, в него са включени и странни клаузи за ограничаване на националния суверенитет. Най-абсурдни са международните наднационални съдилища, в които корпорациите ще могат да съдят държавите за каквото си поискат, вкл. за „потенциални бъдещи пропуснати ползи“.
Вкарването на подобни разпоредби, всъщност е скритата цел на СЕТА, и така зад маската на „Споразумение за свободна търговия“, всъщност се прокарва „Споразумение за корпоративен фашизъм“. Няма никаква причина към свободната търговия да се прикачат корпоративните съдилища, но еврократите са го пробутали, защото са на заплати към корпорациите. Всъщност, ако се прокарваха отделно, най-вероятно свободната търговия би минала без проблем, а корпоративните съдилища не биха получили и 1 глас. Но това е престъпната схема на управление на ЕС – говориш за едно, гласуваш съвсем друго.
Великобритания реално няма да понесе негативите от СЕТА, защото няма да бъде член на ЕС. Доколкото Канада е бивша колония, най-вероятно няма да е трудно англичаните да си прокарат отделно споразумение само за свободна търговия с нея. Без съдилищата. Така свободна търговия между Британия и Канада, плюс свободна търговия между Канада и ЕС, фактически ще означава достъп на британците до единния европейски пазар. Без ангажиментите, които сега имат, за да са на този пазар.
Крайният резултат – Великобритания натресе СЕТА на ЕС, най-вероятно за да се възползва по „втория начин“ от единния пазар, без да плаща сметката на него. Като страничен ефект – ЕС се натресе и на зависимост от глобалните корпорации, каквато няма да съществува за Великобритания.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s