Свети Трифон на Балканите – Ще зарязвам, няма да зарязвам!

%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%84%d0%be%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%bd

Източник: „Притчите“
Автор: Глокси Флокси

В името на справедливостта, съм длъжна да отбележа, че ако нямаше толкова много дигитализирана руска литература по славянознание и балканистика, щяхте да имате далеч по-малко за четене по фолклорни теми в тоя блог. Срамота е да се налага да превеждам по родни такива, но нашата наука си твори сама за себе си и си крие сътвореното по мазетата.
Без да се отплесвам повече в съкрушения, да мина към това, което искам да ви покажа, а именно две балкански карти на разпространението на празника и легендите за светеца, които извадих от една руска студия(„Съотношение на хрононима и легендите (празникът св.Трифон в ареална перспектива)“, Е.С.Узеньова).

sv_trifon_karta
На първата можете да видите като какъв, освен покровител на лозарите и винарите, се чества св. Трифон на Балканите. Най-често, на север и на запад от нас, като защитник на реколтата от различни вредители – птици, къртици, мишки и насекоми. На някои места се смята и за покровител на вълците.

Св.Трифон е покровител на албанците и традициите на южните ни съседи – гърци и албанци, са точно обратните на нашите. Свързани са със забрана за работа, излизане на полето/лозето в този ден, като битува поверието, че който го направи, ще си отреже носа или ще обезумее. При тях ритуалът със зарязването на лозята е около месец по-рано.

sv_trifon_karta_legenda

Втората карта показва ареалите на най-разпространените балкански легенди за св.Трифон. Ето един от вариантите на легендата, в която св. Трифон си отрязва носа:

„На 40-я ден от раждането на Христос, Богородица тръгнала да го занесе в църква. Минала покрай Трифон, който зарязвал лозето си, и той злобно и се присмял. Тя нищо не отвърнала, но като се прибирала, минала през дома му и казала на жена му:
– Тичай на лозето, че мъжът ти си отряза носа!
Разтревожената жена хукнала натам. Като стигнала, си отдъхнала – на мъжа и му нямало нищо. Разказала му защо е дошла, а той пак се изсмял:
– Че как ще си отрежа носа?! Така ли? – и замахнал с ножа …“

От „сюжетите с едно лице“ разпространена е легендата за разбойника Трифон:

Трифон бил хайдутин, който убил 99 души. Бог го наказал да сади дини и да ги подарява на минаващите покрай бостана, докато цъфне върбовия пън наблизо. Дълги години отглеждал и дарявал дини грешният Трифон, с надеждата да изкупи вината си.
Един ден покрай бостана минал човек, който много бързал. Трифон поискал да му подари диня, но онзи само махнал с ръка и продължил нататък. Събудила се разбойническата кръв на бостанджията и замерил пътника с динята. А тя била голяма и го убила.
Тогава Трифон проумял какво е направил, паднал на колене и се разридал – вече нямало никаква надежда да изкупи греховете си, като извършил нов. Но за негова изненада, точно в този момент сухият пън пуснал клонки и разцъфнал. Убитият бил по-голям грешник и от него – току-що бил насилил едно момиче и бързал да се спаси от гнева на близките му. А чрез ръката на Трифон го застигнало Божието възмездие.
Е, стига толкова приказки за днес. Който ще зарязва – да зарязва, който ще почива – да почива! При всички случаи не пречи по-късно да си сипем по чашка винце. 🙂

Честит празник и наздраве! 🙂

trifon_zarezan_lozq

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s