Тази нощ щели да настъпят арктически студове. Чак пък арктически? Надали!

%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4
В България, която е в умерено-континекталния климатичен пояс, такива температури за сезона би трябвало да се считат за нормални. Говорим за между – 10 и -25 градуса.
Това, че ние поради засилената слънчева активност и глобалното затопляне отвикнахме на нормания за сезона климат е причината да наричаме температури от порядъка на -10 до -25 – арктически е друг въпрос.
В акрктическите области температурите по това врме на годината падат между – 38 и – 60 градуса. Така, че нека не бъркаме нормалният за сезона температурен диапазон с арктическия студ. Неуместно е.
Хората трябва да са наясно, че под -10 градуса, стига да няма вятър, темкпературите не се усещат чак толкова силно, колкото ни го представят.

Истината е, че в зоната под – 10 градуса по Целзий е доста по-здравословно, отколкото при +10 градуса.
Това е, защото въздухът при ниските температури е почти стерилен и намалява вероятността от пренос на зарази по въздушно-капков път.
Единственият проблем при ниски температури е вятърът, който за всеки метър в секунда сваля усещаната температура с 1 градус.
Така, че вместо да се ловите на апокалиптичните излияния на медиите, няма да е зле да ходите топло облечени, да си затваряте прозорците /и да ги уплътните, ако не сте.
Също така, няма да ви навреди и по някоя чша червено вино.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s