140 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ

Източник на текста К. И. А. „ОНГЪЛ“
Снимки: „Народна Младежъ“

На 4 юни 2016г. в събота от 15 часа с християнско опело и поставяне на каменен надгробен знак след 140 години забвение бе отбелязано гробното място на отрязаната от поробителя глава на първоапостола на Априлското въстание на българите за освобождение турско робство Георги Бенковски  намиращо се днес в градината „Ереван”  на ул. „Владайска”  до Министерство на земеделието в София.

Събитието бе изключително тържествено. Ритуалът командван от Миломир Богданов бе открит със слово на г-н Иво Антонов, стихове за Райна Княгиня от г-жа Елена Димитрова и марша „Шуми Марица“. По утвърдения български войнски ритуал последва заупокоен църковен чин отслужен от негово благовейнство Георги презвитер. В края му зазвуча „Коль славен” и в каменната пирамида на паметния знак от Иво Антонов от Министерство на Отбраната и Миловмир Богданов водач на начинанието в присъствието на проф. Нина Дюлгерова, доц. Георги Попов, Валентин Ковачганев, проф. Стоян Райчевски, проф. Емилия-Боряна Славкова, правнучката на Ильо войвода Надежда Ковачева, Йордан Хаджиев подпредседател на НФСБ и народен пхредставител на Патриотичния фронт, членовете на дружество „Гургулят” водени от оглавяващата го г-жа Елена Димитрова, гостите от организация „Традиция”,  група на БНРП водена от председателя Димитър Николов, група на Български национален съюз, обществениците Михаил Чехларов и Елена Челебийска, унгарците Тамаш Секереш и Ищван Гюрикъ от обединение ОРБАН.

Пред телевизионните камери и микрофони, бяха положени специално взетите на 23 май с подобаващо поклонение и донесени в София пръст от лобното място в местостта „Костина” попила кръвта на Войводата и вода от „Кървавия извор” където е била измита отрязаната му от поробителя глава. След полагането им под звуците на траурния химн „Юнаци лека нощ“ официалните гости и гражданството положиха цветя и запалени свещи пред образа на Бенковски на каменната пирамида на гроба на непокорната му глава. Под акордите на марша „Заря” бе даден салют от пистолетни изстрпели.  С любимата песен на Васил Левски „Българи юнаци” и възрожденския марш „Стани юнак Балкански” официалната част бе закрита и в израз на победата на Бенковски в делото за което загива – Освобождението от Турско робство на поляната в градината се извиха кръшни хора поведени от знаменосците Славена и Стефана Кръчмарови от Балчик и Петя и Димитър Богданови от София с българските, унгарското, онгълското и гургулятското знамена заедно с гвардейците на Онгъл, официалните гости и патриотичното гражданство.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s