ГЛОБЯВАНЕ ИЛИ РЕКЕТ? КОНТРОЛЬОРИ ИЛИ РЕКЕТЬОРИ?

Източник:  Народна Младеж


Кой принизява професията „контрольор“ ?

Последните дни масово се коментира вдигането на цената на билета за градски транспорт в София. Също така и поредната „организация на транспорта“ , качеството на услугата, и самите контрольори. Пред няколко дни излезе клип с контрольори , които обвиняват неправомерно млада жена в втора употреба на билет. На фона цялата тази прелест , наш екип в събота /2.04.2016/ , около 16 ч. стана неволен свидетел на поредното безумие в нашата държава.

Ние няма да коментираме дали и защо пътникът е нередовен , а поведението на т. нар. контрольори.

На спирката на ж.к. „Изток“ в посока Младост е свален млад мъж от група контрольори. Единият / главното действащо лице / го дръпва на страни и след няколко секунди пита колегите си къде има банкомат. Останалите контрольори изглежда са добре запознати с това къде е банкомата и го посочват на колегата си.

На страничния наблюдател , който все пак е чел по между другото някои закони и наредби , какво му хрумва, че се случва пред очите му? Организирана престъпна група вземат насилствено пари от български гражданин.

Глобяване или рекет? Законно или не?
Защо служител на ЦГМ придружава човек до банкомат и под негов надзор той тегли пари?
Има ли право контрольорът да придружава нередовен пътник да тегли пари и да стои плътно до теглещия пари от личната си сметка човек / както е видно на снимките/?
Снимковият материал е именно за една таква ситуация, в която имаме група служители на фирма собственост на Столична община.

Е ли законно група контрольори на СКГТ да действат като полиция, мутренска бригада, гавази-биячи и т.н.?

Ако погледнем обявеното от Столична община на страницата ѝ в Интернет, ще видим, че такива действия не са описани , камо ли като правомерни.
Също така ще видим, че глобяването става не на спирката, а в превозното средство.
В този ред на мисли, се задава въпроса : Защо служителите на ЦГМ вместо да съставят акт на нарушителя, както е по регламент и в присъствието свидетели, както е по закон те го придружават да тегли пари в брой?

Ние не знаем дали е получил документ за дадените пари. И любопитното е какъв е този документ.
Ако е глоба, гражданинът трябва да закупи карта за еднократно пътуване, продавана от контрольор по редовността на пътниците, която се валидира от същия в превозното средство пред него и даваща му право да продължи да пътува с превозното средство.

Ако е акт, то къде са свидетелите? Защо акта се издава извън местонарушението, както е по ЗАНН, който толкова често цитират от ЦГМ в наредбата си, която е във видимо противоречие със същия?

Казусът е интересен . Още повече, защото контрольорите взимат % от глобите. А от актовете –не. Тук надничат едни други текстове, вече от НК.
Понеже ситуацията е странна за нас като граждани, редовни пътници , данъкоплатци и крайно противоречаща с правилника на ЦГМ, а и с доста други закони , то ние направихме няколко снимки, на които се виждат крайно обезспокоителни неща.

Групата контрольори, на спирката на ж.к. „Изток” в посока „Младост”

Групата контрольори, на спирката на ж.к. „Изток” в посока „Младост”

След като служителят на ЦГМ завежда човека до банкомата стои плътно зад него и гледа как той ще тегли пари. Дали „случайно” не гледа и за неговия ПИН?

След като служителят на ЦГМ завежда човека до банкомата стои плътно зад него и гледа как той ще тегли пари. Дали „случайно” не гледа и за неговия ПИН?

Тук ясно и се вижда лицето на служителят със съмнително поведение, който се оглежда, защото забеляза, че неговите действия са обект на нашето внимание.

Тук ясно и се вижда лицето на служителят със съмнително поведение, който се оглежда, защото забеляза, че неговите действия са обект на нашето внимание.

Докато ние наблюдавахме и заснемахме съмнителното поведение на въпросния служител ЦГМ , колегите му сигнализираха по телефона, че го снимаме и той се отдръпна

Докато ние наблюдавахме и заснемахме съмнителното поведение на въпросния служител ЦГМ , колегите му сигнализираха по телефона, че го снимаме и той се отдръпна.

Но продължава да дебне жертвата да не избяга....

Но продължава да дебне жертвата да не избяга….

И след като парите са взети, жертвата се пуска....

И след като парите са взети, жертвата се пуска….

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s