Зоран Лазаровски: Оградата по границата с Гърция е за по-добър контрол на бежанците и икономическите имигранти

 

gewgelia

Репортаж на Васил Жечев за предаването “12+3“

Бежанският транзитен център в Гевгелия, Македония е изграден за 3 месеца след ескалацията на бежанската криза. Той е в близост до граничната зона, където в края на лятото имаше остри сблъсъци между полиция и опитващи се да преминат незаконно границата имигранти.

Днес на македоно-гръцката граница е изградена няколко километрова желязна ограда и напрежението между мигрантите и органите на реда е минало. Бежанският лагер всекидневно увеличава капацитета си с допълнителни постройки, като прииждащите мигранти, повлияни от влошаващите се климатични условия, са редуцирали броя си от около 12 000 на ден до около 3 000.

Статут на бежанци днес могат да получат граждани не само от Сирия, но и от Ирак и Афганистан. Република Гърция легитимира бежанския статут на голяма част от тях, въпреки че те рядко разполагат с лични карти от държавите, от които идват и днес с получените нови документи мигрантите преминават транзитно с влакови композиции през Македония до Централна Европа.

Според Зоран Лазаровски – регионален координатор за справяне с бежанската криза на община Гевгелия причината за изграждането на над 10-километровата желязна ограда на границата с Гърция е в броя на бежанците – около 3000 всеки ден, както и в огромния наплив на икономически имигранти, които се възползват от кризисната ситуация, за да си осигурят по-висок стандарт на живот.

Цялото интервю със Зоран Лазаровски чуйте в звуковия файл в оригиналната публикация

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s