ЗА УЗОТО ЗАМЕЗЕНО С ХАМБУРГЕР И АНТРЕТО ” БОРДО , СЕН-ЕМИЛЬОН ” С КЕТА…

spas-kolev-eАвтор: Спас Колев

Заглавието е ужасно.

Не , не това на ” Фигаро ” , а онова моето , горното. Пиер Ганье, Ален Дюкас и цалата им гилдия от Висшата Френска гастрономия ще бъдат ” булверсирани ” в добрия , а в лошия случай – ще ме халосат с някой черпак по главата. Да не зная много…

Написаното по-долу не е и няма да бъде ” анализ “.Това е опит за разказ ориентиран за денят след утре.Насочен към онези , които екзалтирано , прибързано и фриволно интерпретират случки и събития за които нямат представата , информацията и задпластието.

За Гърция , за ” СИРИЗА ” , за стилът и методите , за новите ориентири. И най-вече , разказ за Миката , който също щеше да ме халоса – но с тигана , защото му бях обещал да напиша ” няколко ” реда…

В бележката си ” Данайски лутания “/ 02.02.2015 / изложих своите съмнения и дадох ориентир за бъдещият – тогава – развой.

Днес същите мои съмнения имат своето продължение.

Гърция не е проблем.И никога не е бил такъв.Гърция е експериментален модел за борбата и  преразпределението в друго измерение на две противостоящи и противоборстващи се страни на капитала.

На онзи капитал , издишащ , затворен в себе си под палмите на карибите , достигнал своята граница на еластично набъбване  и на този , другия , който реши отдавна , че е време точките да се поставят над ” И “-то.

И трябваше средство.

Но, геополитическите изменения и геостратегическо преконфигуриране се постигат с Политически действия.Крупните обществени промени са Политически резултат.

И съдадоха политическото средство.

Следвайки опита, изучавайки задълбочено грешките от този и последвалото неправилното разположение в днешната координатна система. Доколкото дясното се случи безидейно благодарение на оная , първата страна на капитала непредлагащо развитие , а само бетониране на ” по  един ”  световен център в различните краища , а съществуващата мимикрираща социалдемокрация иззе ” центъра ” , логично бе новото средство да бъде формирано и групирано около Радикализирането на едно ” ново ляво “.  Без грешките от 68-ма , нито онези от 98-99-та.

Писах някъде , че СИРИЗА е средство “.че въпреки ” обрата ” – обрат ли ? – от оня ден Ципрас не трябва да бъде лесно отписван. Защото са част от играта , част от екипа , част от стратегията и тактиката.

Логиката на политическо поведение на новите играчи е хладно-скалпелна. Само мушмороците в политиката и кокер-шпаньолите на анализа приемат наложеното им представление за някакъв театър на абсурда с едва ли не летален край.

Първото политическо действие  на СИРИЗА след спечелване на изборите в Гърция ,  бе да назначи ” Лазар ” за консултанти на правителството.

Второто – да изостри вътрешноевропеските разногласия акцентирайки по линията на разлома Север-ЮГ.

Грубото поведение на Варуфакис , бялата незакопчана  якичка на Ципрас , референдуми , охита , нета и среднощни заседания – това е част от мизансцена , от декорите , това е част от Хор-а , който припява обяснително.

В сряда , 07 юли Франсоа Оланд заяви , че ” Франция ще направи всичко възможно , Гърция да остане в зоната на еврото…” ,  в петък бе един от европейските ръководители посочили представените  ” мерки ” като ” сериозни и правдоподобни…”

Учудващо ? Съвсем не. Следящите процеса забелязаха още в началото на преговорите през юни , една много сходна френска позиция с тази на гърците по време на работните срещи при представените документи и съответните забележки.

Разговорът на Ципрас с Путин бе не някаква  измислена “молба за Руска помощ – финансова включително” за фон пред Комисията , този разговор бе брънка в систематичноста на поведение.Последвалият разговор на Путин с Лагард – предмостие към един друг ход , който трябваше да се изиграе.

Позитивното ” поведение ” от борсите на следващото утро – успешен финал на първият етап.

И независимо , че в Берси / квартал в 12-ти Парижски район , където е седалището на Министерство на икономиката и финансите на Франция / отричат, сведующите са наясно , че предложенията внесени от Ципрас са изготвени с решаващото участие и под наблюдението на това ведомство.

И тук е наложително едно малко отклонение , като информация за размисъл:

Еманюел Макрон е министър на Икономиката , индустрията и цифровизацията / Френското министерство е нетипичен случай – от август миналата година се води от двама министри !!! /, до приемане на поста бе и Зам.Генерален секретар на Президентството…А , до преди това – един от възловите банкери в банка  ” Rothschild & Cie ” !

Някой , снощи препил с некачествен алкохол би могъл да ме упрекне в прекалена конспиративност. ! Никаква конспирация няма тук , играта е чиста и прозрачна , въпреки , че се използват ” некоректни ” средства.

Банката е създадена през 1983-та от Давид Ротшилд , след като през 1981г., правителството на Пиер Мороа приватизира ” Banque Rotschild ” изпълнявайки предизборните обещания на Митеран.

И , Давид дьо Ротшилд много бързо врътна отново комбината с Жан-Клод Мейер от…” Lazard ” , но това е една друга трапеза , с други мезета и вина !

И , значи без Нас , а ? Няма такъв филм. Познавачите на тази толкова тънка , като коприната на Китайската императрица материя , знаят , че без тях ” не вървой ” ! Не надо так , ребята, у нас мертвым не мстят !

Използвам русизми , че без тях не може. Известно е , не на цялата публика , още по-малко на миманса , че Ротшилд , Лазар , ББЛ държаха – а защо не и продължават да държат – една друга линия в световните финансови и кредитно-производствени взаимоотношения – ” Дрезднер”-ската. Но , тук не е мястото да разглеждаме взаимодействието между СИВ и ” другия ” свят.

Да се върнем в квартала Берси.

Изготвените предложения бяха предшествани от огромен  по своя обем и тежест дипломатически и политически натиск упражнен както върху Ципрас от Французите с помоща на Путин , така и от Обама върху Меркел пак със същата помощ и дейно участие.

В резултат предложенията се доближават до онези от 26 юни и отхвърлени от Гърците , но съвсем не са същите условия в тях. И днес вече не говорим за 53 , а за 78 милиарда , и пенсионната реформа не от днес , а от 2022г., и тежестта на задължението да се преговаря през октомври-точка която бе отхвърлена категорично от Комисията  и…

Важното е , че по първа точка всичко е ОК !

От тази гледна точка , внесените  предложения имат за основна цел и функция , да притиснат Германия и присъдружните й клакьори –  германските държави , Прибалтийските републики , Полша и Словакия стремящи към изваждане на Гърция от еврозоната до стената !

Знаем , че Щатите дълбоко обезпокоени от развитието на  един ” Грекзит ” включиха цялата тежка артилерия с която разполагат , цялата своя тежест , за да докарат Меркел не само до стената , но и да приеме условия които й разрушават монопола на политическа и икономическа експлоатация !

Разбира се , проблемът пред който изправиха правителството на Ципрас с тези разигравки е двоен – политически и икономически.

Политически – защото няма как да обясни , че сякаш референдума не се е произвел , или не е бил толкова категоричен. Такова поведение е съпроводено най малкото с поемане на отговорност , пред която политическият срам е само вътрешно чувство. То смущава не само твърдите привърженици , но преминава и отвъд периферията на Сириза. То предполага други междупартийни договорки в негов ущърб.

То дава сила на противниците на Ципрас в Европа да провокират отново опити за сваляне на правителството , както грубо се изрази Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.  И той не си е променил вижданията.

В четвъртък Жан-Клод Юнкер прие ръководителите на ” Нова Демокрация ” и ” То Потами / реката / “.Загубвайки подръжката от периферията , както и твърдото ляво крило на партията си , Ципрас става прекалено уязвим и на негов гръб ще се опитат да спечелят комунистите , десните от ” златна зора ” и други екстремисти.В тази плоскост трябва да се разглежда оставката на Варуфакис , неговото негласуване в Парламента и дори скандала с журналиста и телохранителите.

Икономически – защото въпросът с жизнеността на икономиката остава. Този въпрос ще бъде поставен в по-малко драматични условия , банките захранени от ЕЦБ ще възстановят операциите , но нищо няма да бъде уредено. И ще се наложат нови предоговаряния.

На големите играчи държащи козовете горното изобщо не им влиза в дневния ред.

Те много добре знаят , че рамката на еврото в днешния му вид предполага затягане на коланите.

И не им изнася.

Но големите играчи затова са големи – защото точно и хладнокръвно , безцеремонно постигат целите си.

Европа е друга.

Прочее , Украинската криза също влиза в първата част на тази приказка.

Поставянето на Меркел и Оланд като  основни фигури предполагаше и следващите им проявления. За глупаците от Полша не си струва да губим редове. Над глупаците се надсмиват по време на дружески разпивки и ги потупват по рамото , но когато опре до сериозната ръка ги вадят от играта!

Оланд застана зад Обама и Путин.

Зад Меркел –  Туск и Юнкер.

Не се наемам да оценявам дали са сравними.

Вместо хегемонията на Северо-Източния Европейски Съюз с център Берлин , идва ред на Юго-Западния. Романските държави плюс Гърция.

Проектирайте линията Париж-Лисабон-Мадрид-Рим-Атина. И къде продължава ?

Решенията от срещата на върха в Уфа докатализира процеса на обединение на този , втория , производствения капитал..Нито една финансова институция не изпуска 30 % от световния БВП. Дори Ротшилд , дори Лазар.

Първа точка е изпълнена и приключена.

Един нов Рим с предверие към изток !

Въпросът от жизнена необходимост е , като къде ще се разположим ние !

Или отново ще чакаме втората, както винаги ?

РАВНОСМЕТКАТА В 23:30 ОТ ПРЕГОВОРИТЕ НА ЕВРОГРУПАТА С ЦАКАЛОТОС :

– Незабавни реформи още през тази седмица като залог за доверие
– Финландия е безкомпромисна , иска изключване на Гърция от еврозоната
– МВФ с писмо до еврогрупата предлага увеличаване на срока по разсрочване от 30 на 60 години
– Германия все пак ” предвижда ” едно изваждане на Гърция за 5 години
– Цакалотос поиска спешни 25 милиарда от предвидените 74
– Жан-Люк Меленшон призова президента Оланд да се намеси по-енергично и да не допусне вероятен ” Грекзит ”
– Южните членки на ЕС не приемат диктата на Германия и нейните васали относно излизането на Гърция
– Министърът на икономиката Жорж Статакис заяви , че и при подписване на споразумение ограничението за теглене на пари от банкоматите и банките / ако се отворят / ще остане поне още два или няколко месеца. Статакис призова несъгласните с праветелството бунтари от кабинета , да го напуснат.
Утре сутринта еврогрупата продължава преговорите.
Това е !
А сега следва спорт и музика !

Бележка :  Всички права запазени  ” Народна Младеж ”
FREI News публикува материала с разрешението на автора и  ” Народна Младеж ”

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s