Народът срещу корпорациите! ДА СПРЕМ TTIP/ CETA (Трансатлантическите търговски споразумения)!

image

Месеци наред от устата на по-будните граждани на Европа отеква една абревиатура, за която вече сигурно сте чули – Трансатлантическото
партньорство за търговия и инвестиции между САЩ И ЕС (TTIP/ТПТИ).

Най-общо казано, това е едно бъдещо (все още несключено) международно споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС, но всъщност TTIP ни води към корпоративно робство.

Има подобно споразумение между Канада и ЕС – Всестранно търговско-икономическо споразумение между Канада и ЕС (CETA), което е прието, но все още не е ратифицирано.
Очаква се подобни споразумения да се опитат да ни пробутат и с други държави, цели континенти.

Механизмът за решаване на спорове „инвеститор-държава” подчинява националните държави на чуждите корпорации и води до блокиране на политики в обществен интерес и ерозия на екологични, санитарни и др. стандарти.

ГМО
Шистов газ
Потребители без защита
Трудещи се без права
Нарастваща безработица
Храни без контрол
Лекарства без проверка
Здравеопазване в ръцете на корпорации
Замърсяване без наказание
Държави, осъждани от частни фирми в частни съдилища
Общество, лишено от глас
Хора, нации, континенти, собственост на частни фирми

Всичко това е заложено в TTIP и СЕТА – два документа, чакащи подписване от Европейския съюз. От страна на САЩ и Канада вече са подписани.

Частните фирми ще могат да съдят държавите в частни трибунали, които пренебрегват държавните съдилища, със скъполатени частни адвокати, които ще решават в полза на корпорациите.

По-този начин КОРПОРАЦИИТЕ ще получат могъщо оръжие срещу държавите, с което могат да атакуват всеки закон и политики в обществен интерес, ако те ограничават планираните им печалби.

Четвърти юли е символ на американската свобода и независимост. Искаме да напомним на американското правителство смисъла на тези две думи – совбода и незавосимост (както и на ЕС, който е доброволно обединение на държави в името на демокрацията, мира и солидарността, включително и на българското правителство).

В основата на демокрацията стои прозрачността.
Прозрачността обаче не е част от процеса, свързан с ТТИП и СЕТА.
ТПТИ СЕ ОБСЪЖДА НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО НЕПРОЗРАЧНО ПРИ ТОТАЛНА ДОМИНАЦИЯ НА КОРПОРАТИВНИТЕ ИНТЕРЕСИ, А В БЪЛГАРИЯ правителството участва в дискусии главно с най-крупните корпоративни лобисти.
Българската позиция по ТПТИ се свежда до безкритично възпроизвеждане на „опорните точки” на Европейската комисия и американската администрация, а не се основава на независим анализ на последиците за България.

ИМА РЕДИЦА ПРИМЕРИ ЗА РЕШАВАНЕ НА СПОРОВЕТЕ ИНВЕСТИТОР-ДЪРЖАВА В ЧАСТНИ ТРИБУНАЛИ, В КОИТО КОРПОРАЦИИ СЪДЯТ ДЪРЖАВИ ЗА ГИГАНТСКИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ заради:
повишаване на минималната работна заплата (Египет),
налагане на мораториум върху фракинга (Канада)
забрана за екологично опасен златодобив (Салвадор)
отказ от развитие на ядрената енергетика (Германия)
замразяване на цените на тока и водата, като социална мярка срещу острата икономическа криза (Аржентина)
и др.

ГМО В 70% ОТ ХРАНИТЕ НИ СЛЕД ПОДПИСВАНЕТО НА ТПТИ.
За сравнение в момента продуктите в ЕС с ГМО са под 1%, благодарение на стандартите в ЕС. Корпорации като МОНСАНТО отдавна се стремят да направят хората ХРАНИТЕЛНО ЗАВИСИМИ, ЧРЕЗ ГМО И КАТО ПАТЕНТОВАТ ГЕНИТЕ НА РАСТЕНИЯ И ЖИВОТНИ. Хармонизация на стандартите между САЩ и Европа ще доведе до снижаване на европейските, вместо до повишаване на американските. 90% от говеждото в САЩ се произвежда с растежния хормон рактопамин, който при натрупване в организма причинява рак. Американските производители масово дезинфекцират пилетата с хлорен разтвор. Млечните продукти са с ниски изисквания. Американската агенция за защита на околната среда е въвела забрана едва 6 от 84 000 използвани химикала. В козметиката в САЩ са забранени само 12 съставки, докато Европа забранява 1300.

ПОРАДИ ПО-НИСКИТЕ КРИТЕРИИ, американските храни имат значително ПО-НИСКИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ РАЗХОДИ. С по-ниските продажни цени, ТЕ ЩЕ ИЗТЛАСКВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ и ще ги принудят да лобират за снижаване на стандартите. ПОРАДИ ДЪМПИНГА НА ЦЕНИТЕ, логично е да се предвидят и МАСОВИТЕ ФАЛИТИ, които ще доведат до огромна БЕЗРАБОТИЦА в европейските държави.

В сферата на личните свободи, също има много противоречиви намерения.
ACTA (Споразумение за борба с фалшифицирането) бе отхвърлено с пълно мнозинство в ЕП през 2012г., след широка негативна обществена реакция, третирайки го като дълбоко навлизане в личното пространство. В основата му стоеше задължението на интернет доставчиците да следят онлайн активността на потребителите, но също така се отнасяше и до използването на сортови семена и генерични лекарства. ACTA върви в пакет с TTIP и е отново на дневен ред за разглеждане.

В сферата на публичните услуги, се очаква TTIP да отвори път на американските компании.
Една от изразените през изминалата година обществени тревоги беше породената от TTIP заплаха за обществените услуги в Европа.
Изтеклата през юни 2014 г. първоначална „оферта“ до САЩ за либерализация потвърждава, че всички медицински, здравни, социални, образователни (на всички равнища), пощенски, финансови, далекосъобщителни, транспортни, енергийни, водни, екологични и културни услуги са предмет на обсъждане за партньорството, като вече съществуват съществени ангажименти в множество сектори, които осигуряват на американските корпорации пълен достъп до пазарите на услуги в страните-членки на ЕС.
Това би означавало, преструктуриране на публичния сектор, социални и работнически вълнения, приватизации и т.н. Либерализацията на обществените услуги и търговията с тях води след себе си повишение на цените и намаляване на качеството.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s