Доклад: Турция обмисля нахлуване в Сирия, за да се установи буферна зона срещу кюрдите

Военните готвят да поемат дълга 110 км, 33 км дълбоко буферна зона по границата

Ердоган: „Турция  никога няма позволи създаването на кюрдска държава по южните граници“

Турски войници стоят на стража край сирийско-турската граница, за да възпрепядстват влизащите от Сирия, изчакващи да преминат в Турция на 26 юни, 2015 г. Снимка: АП

Турски войници стоят на стража край сирийско-турската граница, за да възпрепядстват влизащите от Сирия, изчакващи да преминат в Турция на 26 юни, 2015 г. Снимка: АП

Haaretz, Monday, June 29, 2015 Tammuz 12, 5775 

В Турция се проведе събрание на Съвета за национална сигурност на фона на съобщенията, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган настоява за създаването на буферна зона по протежение на границата с Турция със Сирия.

Ердоган председателстваше на редовно заседание на Съвета за национална сигурност в понеделник, ден след като той обеща да се предотврати създаването на кюрдска държава в северната част на Сирия след като кюрдските бойци започнаха успешно да се борят с ислямска държава в региона

Проправителствения вестник „Йени Шафак“ написа, че военните са били инструктирани да се подготвят да поемат дълга 110 км и 33-километровата буферна зона дълбоко протежение на границата с Турция, за да се предотврати навлизане както на Ислямска държава , така и кюрди.
Не е имало потвърждение на изнесените доклади.

Турция безуспешно иска от САЩ да наложат безопасна зона и зона забранена за полети в Сирия.
В неделя премиерът Ахмет Давутоглу бе цитиран, че Турция е готова за всякакви заплахи за сигурността по границите си. „Ако безпроблемно може да се стигне до нарушаване на граничната сигурност на Турция, ако Турция достига до извода, че мира е заплашен, че трябва да е подготвена за всяка възможност на агресия“, заяви Давутоглу в коментар, излъчвани късно в неделя.
„Ние ще предприемем необходимите мерки за намаляване на рисковете, свързани с трансграничната сигурност.“

През уикенда сирийски кюрдски сили навлязоха в Айн ал-Араб в близост до границата с Турция, побеждавайки и изтласквайки обратно бойцитте на Ислямска държава два дни след като те бяха завзели района.
Анкара гледа подозрително на победите на сирийските кюрди срещу ИД, опасявайки се от създаването на автономна кюрдска държава там, която може да привлече 14-те милиона кюрди в Турция.
След като Пешмерга изтласка ИД, Тайип Ердоган да предупреди през уикенда, че Турция  „никога няма позволи създаването на кюрдска държава по южните граници“.

Ердоган изригна след като кюрдските опълченци си възвърнаха град Кобани, по време на редовно заседание на Съвета за национална сигурност по-късно в понеделник и международната общност следи неговите коментари отблизо.
Турция иска да построи повече стени по границата си със Сирия за укрепване на сигурността срещу Ислямската държава и да се справи с незаконно преминаване на границата, обяви висш служител пред „Ройтер“ в събота.

Проправителствения естник „Стар“ в понеделник написа, че евентуални трансгранични операции ще бъдат разгледани по време на заседанието на Съвета за национална сигурност, позовавайки се на неназовани източници.

„Финснсбанк“ каза в забележка към клиенти, че предвид сегашната политическа несигурност в Турция – Партията на справедливостта и на Давутоглу все още има нужда да си намери по-малък партньор за сформиране на правителство след изборите си поражение този месец.
„Ние оставаме съмнително, че едно неудачно правителство не може да предприеме нищо повече от маловажни операции.“
„Въпреки това, след силното изявление на Ердоган, положението е такова, че трябва да се следи отблизо.“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s