ОТВОРЕНО ПИСМО ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ГЪРМЕН

gyrmen

 

Източник: „Народна младеж“

В отворено писмо към всички граждани на Република България, жителите на община Гърмен направиха следното изявление:

„Уважаеми граждани на България,
Обръщаме се към вас със следното изявление, за да бъдем пределно обективни и коректни.

Ние сме мирни граждани, които искаме стихване на напрежението в региона. Смятаме, че трябва да спре преекспонирането на конфликта в национален мащаб.

С оглед развитието на събитията и недопускане опорочаване на информацията, както и преекспониране на събитията от политически сили, медии, граждански движения и организации, ние местните жители на Гърмен:

1.Спираме изявления до решаването на проблема от държавните органи в поставения от гражданството срок 02.06.2015 г., за да не се провокира отново напрежение в региона.

2.Смятаме, че всякакви крайни изявления на политици или обществени лица незапознати с проблема, които са в разрез с добрия тон да се считат за манипулативни и провокационни.

3.Надяваме се държавата да намери това разрешение на проблемите, които удовлетворяват обществеността и ще способстват за мирното съжителство на различните етноси в региона.“

Редакцията на „Народна младеж“ припомня, че конфликта възникна поради това, че на група цигани им била направена забележка да намалят музиката, а те отвърнали с насилие.

Всъщност проблема в Гърмен е ясен и той се състои в това, че в една маргинализирала се група хора е създадено чувство за безнаказаност и те си я карат наглешката, защото организации от типа на БХК, ромските лидери и политически партии ги стимулират да се автосегрегират до степен да не се чувстват част от българското общество.

Въпреки ескалиралото напрежение след случилото се на 23.05.4015г. местните жители на община Гърмен търсят мирно решаване на конфликта, ето какво заявиха пред нашият кореспондент в региона Ангел Гаджев:

„Няма да даваме изявления до 02.06.2015г.
Държавата трябва да намери адекватно решение на проблема, за да се прекрати ескалирането на този конфликт и да не се налива масло в огъня.“

И още:
„Ние не се нуждаем от насилие, а от мирно разрешаване на проблема“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s