ДА ЗАЩИТИМ ДОБРУДЖА – ЖИТНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!

bydeszte

Автор: Мика Сийминеен

На 20.05.2015г. ще се състои второто заседание по особено важното за нашата страна дело АДМИНИСТРАТИВНО ДЕЛО 12813 / 2014, срещу Решение № 28-ОС/2014 наМинистъра на околната среда и водите Светлана Жекова, с което се даде старт на безконтролни сондажи от американската компания „Парк Плейс Енерджи“, чрез използване на особено опасни технологии, които биха опустинили житницата на България – Добруджа.

Факта, че съда на предходното си заседание на 18.02.2015г. не взе под внимание, че „Парк Плейс Енерджи Корп“, занимават с извличане на газ от въглищни пластове, което НЕ ПОПАДА В КАТЕГОРИЯТА НА КОНВЕНЦИОНАЛНИЯ ДОБИВ НА ГАЗ.
Също така съда не бе разпоредил прекратяване на дейността на компанията до издаване на окончателно съдебно решение по дело №12813/2014 срещу подписаното от временния министър на околната среда и водите Светлана Жекова Решение № 28 от 26 август 2014 година, с което даде разрешение на американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп“ да извърши проучване на нефт и природен газ в Блок „1-11 Вранино“ в Добруджа.

А всеки в Република България знае, че това е житницата на страната.
Също така, източника на газ във въпросния блок се намира под един от най-големите водоносни хоризонти в Европа и най-големия на Балканите. Това става ясно от собствените диаграми и триизмерни модели, които са публикували на собствения си сайт на „Парк Плейс Енерджи Корп“, както и от данни на бившия Геологически институт към БАН.
Ако разгледате данните ще видите, че въпросния блок попада и в района на Вранчанско-Стражишкия разлом.
Самото естество на местоположението на блока ни казва, че разработката му би довела до няколко последствия:
1. Екологична катастрофа, която би била в резултат на замърсяване на водоносния хоризонт.
2. Хлътване на земни пластове и активизиране на разлома, което може да доведе и до земетръси.
3. След като водоносния хоризонт бъде замърсен да се стигне до опустиняване на Добруджа и оттам да се ликвидира Житницата на България.

Ако съда прецени, че Решение № 28 от 26 август 2014 година МОСВ не е в разрез с обществения интерес и със законодателството на Република България касаещо опазването на околната среда, това ще доведе до практическо незачитане на мораториума върху добива и проучването на газ от шисти и въглищни пластове.

Ако разгледаме ставащото в САЩ по въпроса за мултинационалките, шистовия газ и предположим, че и тук се играе по същите правила, то тогава това е доста вероятен сценарий, когато става дума за големи пари, особено, когато иде реч някоя мултинационалка да си присвои правото да разработва даден ресурс, а някой подкупен министър им е дал картбланш.
В САЩ има доста подобни случаи, което дава повод да мисля, че и у нас не е изключено да се натиска съда да вземе решение в полза на дадена компания.

Точно поради това, че е възможно върху съда се прави натиск да вземе решение, което да даде зелена светлина за създаването на една безпрецедентна екологична катастрофа, която би превърнала страната ни в отровна пустиня, точно поради тази причина всеки, който се чувства загрижен за бъдещето на нашата страна и народ, за България и има физическата възможност, нека дойде на заседанието по дело 12813 / 2014, срещу Решение № 28-ОС/2014 наМинистъра на околната среда и водите, за да покажем на съдиите, че интереса към случая не е затихнал и няма да могат да вземат решение, което е против интересите на цялото българско общество!

Сряда 20.05.2015 г. от 14.00 часа, зала №3, Върховен Административен Съд, бул.Александър Стамболийски №18, ще Ви чакаме, ВАЖНО Е!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s