Кой стои по-високо-изпълнителната власт или съдебната?

Отговорът се крие в законодателството!

temida

 

Автор: Роман Кендеров
Снимки: Роман Кендеров и Мика Сийминеен
Източник: ЕДИН БЪЛГАРИН САМ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА?

Скъпи съмишленици, в понеделник 27.04.15 г. е делото ми за договорите за златните концесии във Върховния административен съд, елате за подкрепа! Начален час 09.00 ч. зала №3, ет.3., нека да окажем малко граждански натиск отново върху съдиите!!!

След спечелени дела за златните концесии, се оказва че изпълнителната власт в лицето на Ралица Тоширова, директор на Дирекция правителствена информационна служба към Министерски съвет, постановява втори отказ въпреки изричното съдебно решение, което е влязло в сила!

Как е възможно това?
Ами в нашата действителност е възможно, тъй като държавните служители не носят наказателна отговорност за неизпълнение на съдебни решения?
Дали това е „случаен пропуск“ на нашето законодателство?
Едва ли, по-скоро това е хитра вратичка, оставена за да могат властващите бюрократи, да се катерят по главите на гражданите!

Какво може да се направи?
Ами Административнопроцесуалния кодекс/АПК/, ни дава само възможността да пуснем нова жалба/това е ново административно производство/ по Чл.304, ал.1, според която на административния орган се дава 14-дневен срок да обясни, защо не изпълнява съдебното решение, след което му се налага глоба от 200 лв. до 1200 лв. по преценка на съдията!
Ако въпреки това пак не го изпълнят, трябва да се подава нова жалба по Чл.304, ал.2, която вече предвижда налагане на ежеседмични глоби по 500 лв. за всяка седмица, но това ще отчете периода в който е бил преди подаване на молбата, т.е. може на всеки месец/толкова продължава една процедура по Чл.304/ или на всеки 2 месеца да се подават жалби, като парите ще се взимат от бюджета на МС и ще отиват в бюджета на Съда, което ще бъде 2000 лв. или 4000 лв. съответно!

Другата възможност е по инициатива на Омбудсмана на Републиката да започне изпълнение на съдебното решение-ще пробваме и тази възможност! Какво се случи в последно време с делата-след 20 победни дела на първа инстанция, първия който спечели делата на три инстанции /по принцип административните дела са двуинстанционни, но тук им дават възможност да трета инстанция, поради прекратяване на жалбите им, като третата разглежда само прекратяването, а не самото дело/, беше Красимир Коцинов!
След като подаде искане до МС за изпълнение на съдебното решение, получи отговор, че „преписката все още не е постъпила в МС, затова не е започнал 14-дневния срок да тече“, след като бе пусната жалба за образуване на производство по Чл.290, но отговор няма, защото папката с делото е върната във Върховен административен съд, а жалбата се подава в Административен съд София, тъй като Администрацията на МС иска отмяна на влязло в сила съдебно решение, на основание Чл.238, ал.1, което разбира се няма да мине, но ще забави процеса, въпреки че е насрочено за декември, а през това време ще се опитам да изпълним съдебното решение!
Друго спечелено дело на три инстанции, е това на Павлина Карабоюкова-http://www.sac.government.bg/…/cb253c19aa2497ccc2257dea002f…
Третото спечелено дело за сега на трета инстанция е на Стефан Марков-http://www.sac.government.bg/…/f935c5023613eee5c2257de60052…
Той получи и фрапантния втори отказ въпреки съдебното решение, който можете да видите на снимките по-долу! Предстои подаване на жалба за неизпълнение на съдебно решение по Чл.304!
Други спечелени дела на втора инстанция, чакащи обжалване на трета-петчленен състав на ВАС, са тези на Стефан Стойков и Андрей Едрев!

12.05.2014 "Изявление на Роман Кендеров пред Административен съд - София по проблема с ограбването на българските златни залежи от международни компании"

12.05.2014 „Изявление на Роман Кендеров пред Административен съд – София по проблема с ограбването на българските златни залежи от международни компании“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s