ПИШМАН ЕКОЛОЗИ -УСВОИТЕЛИ НА СРЕДСТВА

Някои хора си придавад вид на мъдреци, знаещи всички тайни на Битието, но щом си отворят устите от тях се лее квинтесенцията на тъпотата.

И как няма да е така, когато същите тези не различават флора от фауна, съсел от росянка и всичките им познания за живата природа се състоят в това да знаят на кой да се подмажат, за да получат субсидиране.

Тези самозванци, наричащи се еколози броят съсели, лалугери, делфини, пингвини и плямпат за неща, които нямат, като да речем морал…
Неотдавна запитах една силно врякаща моралистка-еколожка от какво живее нейния гуру и тя ми заяви, че работел много… По европроекти…
Когато поисках конкретика, стана ясно, че работата май се състои в усвояване на средства…
Същата тази дама не можа да различи преднамерена разруха на дига от стихийна такава… Даже след като ѝ беше обяснено, че въпросната дига е разрушена с багер, пак не чактиса, че въпросната земекопна машина не се явява природно явление…

Друг виден еколог заяви, че лалугерите се изучавали от ботаници, а трети изплещи за мечките в Антарктида…
Също така няма да забравя как един гений на биологията два часа говорѝ за пингвините в Нюфаундлед след което бе замерян с домати, малки пъпеши, развалени яйца и други аплодисменти.

Като цяло проблема с казионните еколози е, че те драпат да са на върха, но щом трябва да се защити кауза, от която не могат да изкарат пари, тогава стават по-ниски от тревата, по-тихи от водата и се измъкват като пръдня из рибарска мрежа, за да не би случайно да настъпят силните на деня…

В последните месеци много се изговори и за едно друго нещо. Зелената енергия.
Концепцията е чудесна. Прекрасна. Адмирации, аплаузи и т.н.
Но уловката е, че започнаха да прекаляват с тази зелена енергия. Проблема не в самата енергия, парковете и т.н… Проблема е в раздутата цена.
Та да зададем въпроса, аджеба защо въпросната енергия не се конкурира на пазарвн принцип с останалата?
Нали говорим за пазарна икономика, за свободна конкуренция?
Дали обаче зеленоенергийниците биха имали смелостта да излезнат на пазара, конкурирайки се да речем с АЕЦ „Козлодуй“ или не?

Всъшност, щом опре до пазарна конкуренция, надава се вой, който може да се чуе на Марс да речем… И защо? Защото зелената енергия получава дотации под формата на задължително изкупуване на преференциални цени.
Даже и от гледната точка на европейското законодателство става дума за сериозно нарушение, което се явява държавна субсидия за частния сектор.

Все пак, нека не бъдем тесногърди. Нека признаем, че зелената енергия е нещо чудесно, но само и единствено, ако се направят разработки и се внедрят, а не тези допотопни технологии, които господстват в ЕС и САЩ…
Защо няма ФЕЦ подобни на тези в ОАЕ или Израел? Ами, защото тамошните имат по-високо КПД.
Защо няма ВяЕЦ като в Кабо Верде или в  Дубай? Отговора е същия.

Целта на зелената енергия днес не е да се даде евтина и чиста енергия, а да се доят пари. Това може да се види от високата изкупна цена, както и тази към крайния потребител.

Пак ще повторя: Зелената енергия е нещо чудесно, но само и единствно, ако не се използва за раздуване на смерките на и без това обеднелия народ.
Знам, че зелената енергия може да бъде евтина. Видял съм го.
Та въпроса е ЗАЩО У НАС Е ТОЛКОВА ВИСОКА ЦЕНАТА Ѝ?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s