16 МЛРД. ЛВ ОМРАЗЕН ДЪЛГ, ВКАРВАЩ НИ В НАЧАЛОТО НА БЕЗКРАЙНА ДЪЛГОВА СПИРАЛА

te pogerbaha-bulgaria

В: Когато преди изборите в България и непосредствено след тях заявихте, че новата управляваща коалиция ще е ГЕРБ, ДПС, ББЦ и Реформатрски блок, тогава Ви осмяха, казвайки, че това било невъзможно.

О: Днешното гласуване относно тегленето на заема от 16 млрд. лева онагледи това мое предсказание.  За кой ли път се оказах прав в поредната си политическа прогноза.

В: Какво точно се случи в Народното събрание днес?

О: Депутатите от въпросните партии наложиха на нашата Родина поредния ОМРАЗЕН ДЪЛГ, който вземат под инструктажа и натиска на външни сили, но ще трябва да го изплащат не те, а ние…

В: Какво е омразен дълг?

О: В международното право омразният дълг е правна теория, която твърди, че държавният дълг, натрупан от диктаторски или тоталитарни режими за лично облагодетелстване на управляващите в ущърб на интересите на нацията, не следва да бъде изплащан. Приема се за личен дълг на режима, а не дълг на държавата. Разглежда се като договор подписан под принуда.

В: Мислите, че е взет под принуда? 

О: Определено, да.

В: За какво се тегли този заем? Може ли да се избегне?

О: Този заем поне теоретически се тегли за обслужване на стари задължения.
Ако разгледаме перата, които трябва да покрие, ще видим, че това са заеми на кабинетите „Борисов-1“ и „Борисов-2“.
Колкото до това дали заема може да се избегне, то категорично е, че можеше, но нашите политици страдат от прекомерна алчност и нямат воля за това.

В: Преди време казахте, че кабинета „Борисов“ има за цел да разиграе Гръцки дългов сценарий. Това ли се случва в момента?

О: Да. Гръцката дългова спирала започна точно по този начин. Малко хора са наясно, че днешния колосален дълг на Република Гърция започва именно чрез тегления на заеми за покриване на стари задължения и за строежи на пътна инфраструктура.
Още от 2009 година насам, правителствата на ГЕРБ ни вкарват в една финансова черна дупка.

В: Днес имаше протест срещу заема от 16 млрд. лв. Вие не отидохте. Защо?

О: Исках да отида, но съм болен. Имам коронавирус и 39 градуса температура. Ако бях отишъл, с моето бухане, само щях да изпоразболея сума ти хора.

В: Нека се върнем към въпросния заем. Колко време ще трябва да се изплаща?

О: Ако се вярва на управляващите, ще се изплаща 10 години. Но този разчет е някак си недостоверен.

В: Защо?

О: За 10 години, Република България трябва да внесе по дълга 27 млрд. лева и то, ако не променят лихвения процент, който е 10% годишно.

В: Не мислите ли, че 2.7 млрд. лева са непосилни за българската държава като вноска за 1 година?

О: Непосилни са, защото практически нямаме икономика.
Магистралите не произвеждат нищо, те е носят пряка печалба на държавата. Реално правителствата за 25 години не са направили нито една инвестиция, която да носи приходи на държавата.

В: Според Вас ще има ли натиск за приватизация на БДЖ, а и на предприятията, които са в Забранителния списък?

О: Да. Такова нещо имаше в Гърция, а и не само там. Практически, всяка държава, попадаща в дълговата спирала се оказва принудена от кредиторите си да приватизират посочени от тях предприятия, ресурси и т.н.

В: Мислите ли, че част от тези пари ще се използват за купуване на гласове в бъдещи избори?

О: Възможно е. Неслучайно е това драпане за бързото теглене на такъв огромен заем. Наближават общински и президентски избори. Така, че не бих се учудил, ако една дебела сума от кредита отиде за постигане на желаните от подкрепилите заема политически сили резултати.

В: На колко възлиза сегашния дълг на България?

О: Без гласувания в НС е към 8 млрд. , а с гласувания ще е към 24, но без да броим 9-те млрд. лихва.
Реално България ще има 33 млрд. лева дълг, защото въпросния заем може да е 16 млрд, но като сложим и лихвите, стойността му ще набъбне до 27 и то при положение, че лихвения процент остане непроменен.

В: Съизмерим ли е този заем с предходни?

О: Определено не! Това е най-големия заем в историята на България.  Този заем не  е съпоставим даже и с онзи от 1899г., когато  правителството  Константин Стоилов взима един от най-скандалните заеми в българската история. В края на ноември 1899 година е подписан договор с 6 големи банки, между които „Лендербанк“, „Банк дьо Пари е де Пеи Ба“ и „Банк Ентерсионал дьо Пари“ за държавен заем от 290 милиона лева при лихва от 5.88%, платим за 59 години, а това за времето си са невероятно много пари… 

В: Има ли вероятност, президента на Република България да наложи вето върху ратификацията на договора за заем?

О: Не. Няма да посмее. Твърде е зависим от подкрепилите заема, както и от външните сили, които ни го налагат.

В: Вие преди години бяхте споменали за дълговете на Румъния, натрупани след Чаушеску, че са фантсатични.

О: Николае Чаушеску, остави Румъния без нито един цент външен дълг.  По негово време бяха изплатени борчовете натрупани от нягогашните крале и репарациите от ВСВ. Точно това стана причината той да бъде свален от превратаджиите, играещи по гайдата на големите финансови институции и Запада. Ако си спомняте, веднага след това Румъния затъна в дългове и до днес не може да се отърве.

В: Тодор Живков остави след себе си $ 9 млрд. Това не е ли една колосална за времето си сума?

О: $ 9 млрд от онова време са равни на 7.92 лева по международния курс.
При положение, че стойността на икономиката е близо $ 390 млрд. (343,2 лв), че има производство, големи пазари и реализация на продукцията, то този дълг въобще не е голям. В същото време от страни-длъжници имахме да вземаме двойно по-голяма сума и $ 9 млрд не бяха страшни.

В: Какво е по-различното днес?

О: Много неща. На първо място е, че в България не остана икономика. Сиреч, държавата няма друг генератор на средства освен данъците. При положение, че народа става все по-беден и по-беден, а фирмите-приватизатори и концесионери, реално не плащат данъци, то този заем би бил неизплатим. Този натрапен дълг ще ни вкара в необратима дългова спирала, от която няма излизане.

В: Казахте, че този заем е начало на дъгова спирала по Гръцки сценарий. Защо?

О: 90% от дълга на Гърция са рефинансирания по стари плащания. От старите плащания поне половината заеми са им натрапени, точно като сегашния. Също така, въпреки огромния държавен дълг, едрия бизнес в Гърция практически не плаща данъци. Само корабопритежателите в страната за 10 години са ощетили държавата поради невнесени данъци с близо 180 млрд евро. това е близо от половината от общия дълг на Гърция.

В: Корабопритежателите в Гърция заявиха, че нямало да плащат данъци, че щели да си изнесат седлищата от страната, да потърсели данъчно убежище в… Германия.
Как бихте го коментирали?

О: Няма нищо чудно. Капитализма е система, при която за свръхбогатите няма държавни граници, когато им е неугодно някъде, отиват другаде, за да не участват в преразпределението на благата. Това е глобализацията, за богаташите света е източник на изобилие от ресурси за грабене, а за бедните е затвор. Света все повече се превръща в нещо като трудов концлагер.

В: Защо държавите генерират такива огромни дългове?

О: Защото правителствата харчат безконтролно и то при, които нямат. И това не е, защото има липса на пари в държавите, проблема е в това, че бизнеса укрива огромна част от печалбите си, изнася ги в офшорни сметки, препира ги и след това заявява, че едва ли не държавата трябвало да го субсидира.
Друга причина е, че правителства, парламенти, държавни чиновници… Всичко тъне в корупция. Американския модел на въртящите се врати „фирма-партия-законодателен орган-лобизъм- …. “ се прилага навсякъде. той стана посъвместен.
Дъжавни поръчки, обществени поръчки… Цените на всичко са раздути.

В: Все пак корупция се доказва трудно.. 

О: Защо да е трудно? Вижте кой какви интереси прокарва, за кого лобира, ако властите имат желанието и смелостта веднага може да се каже кои са корумпирани и кои не.

В: Вие считате ли, че този дълг е прокаран с корупция?

О: Аз съм твърдо убеден, че е имало голяма корупция, за да се наложи въпросния дълг.
Може да сте сигурни, че ВСИЧКИ, които подкрепиха дълга са се облажили или им е бил упражнен натиск.
За тези, които така усилео защитаваха тезата, че този дълг е нужен, че без него умираме и т.н., за тях съм направо на 100 % убеден, че са затънали в корупция като средновековен Париж в лайна.

В: Партия АТАКА твърдят, че това бил военен заем. Има ли вероятност част от тези пари да отидат за закупуване на ново въоръжение за българската армия?

О: Може и да са прави. Доколкото разбрах иде реч за харчове, възлизащи на 2.2 млрд. евро от новия 8.1 млрд евро дълг, който гласуваха като минимум 700 млн. лв от тези пари ще отидат за американски самолети трета ръка, въпреки, че 500 млн. са достатъчни за поддръжката на летателната годност и ремонтите на старите изтребителите МиГ-29 и удължаване на летателния им ресурс до 2029 г.
Към въпросните покупки сложете 17 танка „Ейбръмс“, както и около 80 бронирани машини плюс сервизните бази и 42 самоходни оръдия М42 Дъстър, ще струват на бюджета, по-точно от заема, около 720 милиона лева също така сложете допълнителни харчове за 24 танка „Леопард „2А6… Все бракувани тенекии…
И това не е всичко. Понеже големите играчи ще са взе западни фирми, то ще трябват още допълнителни харчове.
Да речем за комплекти със севрини инструменти, за технически прегледи, за обучени на военнослужещите как се борави с новата техника и т.н. Всичко това струва луди пари!
Така, че цитираните от АТАКА 2.2 млрд. евро може и да се окажат съвсем малка част от сумата, която ще се хвърли за въоръжаване с техника, която е морално и технически остаряла, но за сметка на това натовска, а от там и скъпа.

В: Споменахте за сервизното оборудване. Вярно ли е, че една най-обикновена отверка в комплекта на F-16 струва $ 600?

О: Да. толкова е. Да не говорим, че наземната техника също се нуждае от сервизи. А това е доста скъпо удоволствие да си го купиш. Обслужването на техниката е в пъти по-скъпо от самата техника, особено, ако не си ти производителя ѝ

В: Според Вас, свързано ли е посещението на Джеймс Коми в България с въпросния заем?

О: Че то е ясно. Идва да лобира по-голямата част от заема да бъде изтеглена чрез HSBC. В това няма нищо чудно като се вземе предвид, до септември 2013, когато става директор на ФБР е бил член на борда на директорите на въпросната банка.
Понеже говорехме за корупция, ето Ви ясен пример за корупционна схема от типа на „въртящите се врати“.
2002 – федерален прокурор на Ню Йорк, също така и зам. главен прокурор на САЩ.
2005-2010 Старши вицепрезидент на  Lockheed Martin, по-късно работи в  Bridgewater Associates, от там в борда на HSBC и накрая става директор на ФБР… Като му изтече мандата, пак ще отиде в някоя голяма корпорация, банка или инвестиционен посредник…
Та може да сте сигурни за какво идва. За да лобира за HSBC и Lockheed Martin.. Едните са банката-кредитор, а другите са оръжеен производител и доставчик… Нали се сещате, че идването на Кери, Столтенберг, че и на Коми не е просто, защото им е домиляло да видят Плевнелиев, Борисов или пък да речем стрина Гана…

В: Мислите ли, че САЩ държат България да участва в конфликта в Украйна?

О: Да. Въпросния заем е за превъоръжаване с бракувана железария, както и за натиск, България да не запази неутралитет.
Заема и евентуалното набутване на България между шамарите са взаимосвързани.
Неотдавна един потребител в интернет беше написал нещо по въпроса за заема и мисля, че е прав „Да спасим Америка от фалит, да ѝ изкупим старото желязо и да го дадем на Русия, спестявайки пенсиите и заплатите на загиналите герои за новата демокрация на Нацистка Украйна.“

В: Вие сте евроскептик, срещу НАТО сте… Също така сте за пълен неутралитет на България, неучастието на страната във военни блокове и структури от типа на ЕС, ЕАС и т.н. Защо?

О: Проблема у нас е, че бълка от разни фили и фоби… Русофили, американофили, еврофили, зоофили, педофили…
В крайна сметка, докато бъкаме  от всевъзможни чуждопоклонници, дупедавци, извратеняци и  т.н., няма да има оправия.
Истината е, че нашите управляващи не могат и да си представят, че трябва да престанат да чуват гласовете на Москва, Берлин, Брюксел, Вашингтон и кой ли не още, а да си правят оглушки, когато трябва да бъде защитет националния интерес. Забравят, че на първо място трябва да стои благоденствието на народа, а след това да се пита коя маймуна какво мислела.
Точно затова аз съм срещу всяка една намеса отвън в политика, касаеща нас, нашето бъдеще и безопасност.

В: В събота ще има протест срещу дълга, гласуван от НС. Мислите ли, че политиците биха се съобразили с него?

О: Не. Те вече са го гласували.
Както не се съобразиха с протеста днес, така няма да се съобразят и с този в събота.
Демокрацията днес ти дава правото да протестираш, но също така никъде не казва, че протеста ти ще бъде чут.
Много ми се иска този протест да бъде чут, но се опасявам, че нашите управляващи нямат намерение даже и да си помислят да се вслушат в него.
За да има ефект, трябва да има масовост на протеста. Да речем  между 200 и 300 хил души. Иначе просто ще е поредния отдушник на емоции, който за кой ли път ще остане незабелязан от властимащите.

В: Считате ли, че протеста би бил ненужен при вече гласуван и приет от НС заем?

О: Не. Протеста си е нужен. Въпреки гореспоменатото, протеста ясно и точно би казал следото:НИЕ НЕ ОДОБРЯВАМА ЗАЕМА!
И точно тук е разковничето. Щом има неодобрение, щом е сключен подобен договор при ясното и категорично неодобрение, то този дълг е омразен!
А щом един дълг е омразен, то ние не сме длъжни да плащаме борч, който е взет въпреки нашето изрично несъгласие.

В: За финал?

О: Народа трябва да осъзнае, че е суверене на тази държава.
Докато не го направи, то все ще е притискан до стената от своите управляващи, които не се свенят открито да слугуват на чужди интереси.
Всички тези, които така екзалтирано ни убеждават, че генерирането на дълг от  16 млрд (с лихвите 27) нека да направят следното:
Да си заложат имоти, авоари, ако ще и само да се продадат, че и децата си да изкарат на пазара, но да не искат от нас хората да плащаме дълг, който практически ще обрече страната ни да се приближи все повече и повече в икономически и социални условия на живот до Хаити, Сомалия, Зимбабве или даже до родната на Обама Кения.
Който е гласувал за дълга, който го е подкрепил, който ще го харчи, той да го изплаща!
Аз не съм го гласувал, не го одобрявам, никой не ме е питал и затова мисля, че няма защо и данъци да плащам!
Призовавам всички, които не одобряват дълга да направят същото.

P.S.: Росен Плевнелиев обяви, че нямало да наложи вето върху гласувания в НС договор за 16-те милиарда.
Ето как би изглеждала новината, ако я четем смислово, а не по Оруелски новоговор:

Прецедентът Путьо Маринкин заяви пред журнаглисти, че не обмисля налагане на вето на закона за ратифициране на новите заеми.
„Как да наложа вето върху заема, когато и аз съм се наредил, за се облажа от него?
Мислите ли, че бих изпуснал тази възможност да се обогатя за сматка на народа?
О, не! Просто забравете за това.
И не на последно място, ако се опна на Боко, налагайки вето, ще ми нашока канчето.“
Той заяви, че днешното решение на
парламента е решение за теглене на дълг и от него следва директно тегленето на нови милиарди, които ще са само началото на дълговата спирала, която е светлото бъдеще на мутропедерастката олигархия в страната.
Държавният безглава пое ангажимент
презцедентският екип да наблюдава
следващите действия на кабинета от гледна точка на изпълнение на дадената заявка за безконтролно харчене, за по-голямо прахосничество и поне около 2 милиарда от този транш да попаднат в личните му сметки.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s