ДА СПАСИМ БДЖ!!! ПРОТЕСТ ЗА: Подобряване на условията на пътуване с БДЖ. ПРОТИВ: Закриването на железопътни линии, гари и спирки!

ПРОТЕСТ ЗА: Подобряване на условията на пътуване с БДЖ чрез провеждането на анкетни проучвания сред пътниците и жителите на населените места, през които преминават железопътни линии! Реновиране/рециклиране на съществуващия подвижен състав! Политика за увеличение дела на железопътния транспорт като най-екологичен, енергоефективен и безопасен!

ПРОТИВ: Закриването на железопътни линии, гари и спирки!

ПРОТИВ ГОТВЕНАТА НОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА БДЖ ТОВАРНИ ПРЕВОЗИ!

ЗА подобряването на достъпа до обществен транспорт като цяло!:

17-ТИ ЯНУАРИ 2015г. СЪБОТА 11:00-13:00 часа

КЪДЕ: ГАРА „ГОРНА ОРЯХОВИЦА“ https://www.facebook.com/events/603928966403977/ ГАРА „ВАРНА“ ГАРА „ШУМЕН“ ГАРА „ПЛОВДИВ“ ГАРА „КАРЛОВО“ ГАРА „ВРАЦА“ ГАРА „ЧЕРВЕН БРЯГ“ ГАРА „ПАЗАРДЖИК“ https://www.facebook.com/events/779655075442304/ ЦЕНТРАЛНА ЖП ГАРА „СОФИЯ“ https://www.facebook.com/events/1410154039277435/ МОЖЕТЕ ДА СЕ СЪБЕРЕТЕ И НА ГАРАТА НА ВАШЕТО НАСЕЛЕНО МЯСТО.

В материалът ще чуете и репортаж от Централна гара, гр. София, във връзка с подписката срещу съкращаване на дестинации на влакове. Материалът е излъчен в предаването Аларма, програма „Христо Ботев“, БНР. Водещ Цветан Цветанов.

„Холдинг БДЖ“ ЕАД официално заяви, че от 12 януари 2015 г. в цялата страна ще бъдат съкратен броят на движещите се пътнически влакове. Основен аргумент на дружеството е намаляването с 40 млн. лв. на годишната държавна субсидия, както и намаления подвижен състав от вагони и локомотиви и мотриси.Оправданието на властоимащите е, че има далеч по важни приоритети в държавата, които трябва да бъдат финансирани. Приоритети, както от вътрешен, така и външен характер. Истината е, че Железницата очевидно изостава в много категории, – разписание, хигиена, комфорт, или поне това сме свикнали да получаваме от нея в последните десетина години, не разбирайки защо нито едно правителство не стимулира ЖП транспорта, въпреки, че той е определен за приоритетен в ред директиви на ЕС и има достатъчно програми за европейско финансиране, които не са използвани за изправяне на крака на железницата. Какви са сухите факти – през 2000 година влак са ползвали 50 милиона души, днес след 15 почти наполовина е намалял човекопотока. Намалял е и железопътния път, в онези години е бил 4300 километра релсов път, а днес 4000. Ставаме свидетели, че почти всяко правителство без да вади БДЖ от забранителния списък за приватизация одобрява търговете за продажбата на вагони и локомотиви, като по този начин се намалява капацитета на железницата, и в последствие това става основание за съкращение и на железопътния път. Един омагьосан кръг, от който няма излизане. Аргументите на неползващите влака, като че ли обаче натежават и ние често с лека ръка неглижираме факта, че в края на краищата железницата изпълнява и социални функции, които няма как да бъдат задоволени по друг начин, и че обедняването на населението на България в голямата си част предполага ползването на един по евтин транспорт, какъвто е железопътния. А и не е ясно как съкращаването на една част от дестинациите ще пренасочи пътникопотока към друга, ако говорим за някаква логика на компенсация.

Режисьор на визията на материала е Пресиян Николов ( СЪПРОТИВА )

„ОБИЧАМ ТЕ МИЛА (ЖЕЛЕЗНИЦА),
Изпълнява Веселин КИРЕВ от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт и група X RAY
Режисьор Васил Жечев

Музика ***
Текст:  Стефан Вълдобрев и Камен Донев

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s