7 януари – Ивановден е!

св. Йоан дава Исус Светото кръщение в река Йордан

св. Йоан дава на Исус Светото кръщение в Река Йордан

Иван българско име от יוחנן съкратената форма на יהוחנן „Божия благодат”, на старобългарски със значение „Бог е милостив“
Чества се на Ивановден, който е религиозен и народен празник, празнуващ в памет на св. Йоан Кръстител (или Предтеча – Πρόδρομος).

Според Евангелието на апостол Лука, св. Йоан се родил половин година преди Исус и бил негов братовчед.
Около 30 г., следвайки старозаветните пророчества започнал да проповядва за идването на Месията.
Той дава на Исус Светото кръщение в река Йордан.
По православния църковен календар празникът се отбелязва неподвижно на 7 януари.
Той доста късно се е отделил от Богоявление, с който е и пряко свързан.

Св. Йоан ревностно се борил с несправедливостите и престъпленията, извършвани от римския васал, тетрарха Ирод Антипа.

Съгласно Евангелията на Матей и Марк, св. Йоан бил арестуван по време на пребиваването на Исус в пустинята, от което заключаваме, че Исус започнал да проповядва едва след като дейността на Йоан била прекратена. В тъмницата Йоан чул „за делата Христови“, изпратил двамина от учениците си да Му кажат: „Ти ли си Онзи, който ще дойде, или да чакаме другиго?“ (Матей 11:2-3).

Дъщерята на Иродиада (в Евангелията не е назована по име), на рождения ден на Ирод Антипа „танцувала и полягала до него“. Като награда за сластния й танц Ирод й обещал да изпълни всяко нейно желание. Подбудена от майка си, която ненавиждала Йоан, понеже изобличавал инцестния /кръвосмесителния/ й брак, тя пожелала да получи главата на Йоан Кръстител. „Царят се опечалил, но не й отказал“ (Марк 6:26). В тъмницата бил изпратен при Йоан един оръженосец, който отсякъл главата му и я поднесъл на Саломе, която на свой ред „я предала на майка си“. Тялото на Йоан било погребано от неговите ученици, а за смъртта му съобщили на Исус  (Матей 14:6-12, Марк 6:21-29).

Според българската народна традиция св. Йоан е покровител на кумството и побратимството.
Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден.
В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник.
Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера.

Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза.
Народната представа за св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден изтича срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и мъже, маскирани като мечки, невести или арапи. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Ивановден е най-празнуваният имен ден у нас, отбелязван от около 400 000 души.
Иван, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Ванина, Ванеса Йоан, Йоанна, Йоана Иво, Ива Ивайло, Ивайла Ивелин, Ивелина Ивет, Ивета, Иванина, Ивона Йов, Йово, Йолина Йонко, Йонка, Йото Жан, Жана, Калоян, Яна, Янина Иванета, Йонина, Ина, Ивалена, Светозар, Светослав, Мариан и много други.

ЧЕСТИТО!
ДА ВИ СЕ СЛАВИ ИМЕТО!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s