Коледа не е само подаръци

dedo-st-kla

Понеже много любопитковци ми зададоха въпроса „Какво получи за Коледа?“ въпреки, че предварително им бях отговорил така:

„НИЩО. Подаръци не ща, защото материалните неща не ме вълнуват. Важното е, че празника го изкарах на спокойствие и в четене на интересни книги.“
Поради това, че ги мързи да четат, ще ми се наложи да им отговоря така:

Макар да не получих материален подарък, то за мен това е без никакво значение, защото съм доволен от това, че приятели и познати от цял свят ме поздравиха за празника.

Материалните подаръци са безсмислени, когато се състоят от ненужни или нежелани вещи или пък и двете.
Подаръка има стойност, ако е символ на нещо конкретно.
Като цяло подаръци, които са „За отбиване на номера“ не радват нито даващия, нито получаващия ги.

Всъщност, ако погледнем настоящето, то Коледа и Бъдни вечер са толкова комерсиализирани, че са се превърнали в пародия сами на себе си.
А за мен, това са семейни и домашни празници, които са част от традицията на българския народ и не мисля да ги опошлявам с американизацията им, кланяйки се на някакви измислени традиции, привнесени в последните две десетилетия и опошляващи тези два толкова светли празника които, както казах по-горе имат определен смисъл, пренебрегван от модата да се правим на американстващи.

Не мога да разбера защо за Коледа трябва да се юркаме и да я караме на принципа, „потребявай“, да използваме символи създадени от някаква си там компания за безалкохолни напитки, а в същото време да пренебрегваме нашенските традиции, съществуващи от времето, когато не са съществували нито въпросната, компания, нито страната, където тя се намира?

Помня времето, когато макар и рядко все още се срещаше обичая „коледуване“, а не да си пеем „джингъл бел“, правейки се на задокеански кретени.
Помня, когато подаръците бяха за Нова година, а не на Коледа, деня в който отбелязваме рождеството на Исус Христос
Също така, от дядо ми и родителите ми знам, че Коледата е била това, което аз също съм заварил преди да я превърнат в кич.

В българската традиция имаме Дядо Мраз, който раздава новогодишните подаръци, придружаван от Снежанка, а не Санта Клаус или Дядо Коледа, които са привнесени и чужди на българската култура и традиция.
Да изхвърлиш вековната традиция, да я замениш с нещо създадено като рекламен трик е не само пренебрегване на родното, а също така е меко казано плюене на родното и чиста форма на чуждопоклонничество, придружено с промиване на мозъци, чрез превръщането на традиционния празник в надпревара по пазаруване на ненужни вещи с цел да се покажем пред съседите, че сме не по-малко изпаднали в кретенизъм от тях.

Колкото и да им е мъчно на някои хора, просто не мога да приема наложените отвън традиции за такива на моя народ, чийто обичаи биват заменени с нещо, което бих оприличил на кичозна маркетингова кампания, а не на традиционно отбелязване на Рождеството Христово.

И така:
Купихте ли подаръци за Коледа?
С намаление ли бяха?
И какви промоции само!!!
А истината е, че почти всичко това, което купувате се произвежда в условия на робски труд от хора, приковани към работните им места по 12 до 20 часа на денонощие срещу $ 0,10 на час…

Коледа?
Не… Това не е празника, който беше, а луда надпревара за закупуване на вещи, които да подарите на хора, които не се нуждаят от тях, но ще идат да се изфукат пред онези, които пък не се интересуват от придобитите от Вас вещи…

Коледа…
Вече не стават чудеса, защото от комерсиализация ги убихме, унищожихме и потънали във фалшиви илюзии и обливани от изкуствени мечти забравихме истинските….

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s