ДЕФОРМАТА НА ЗДРАВЕОГАЗВАНЕТО

Трябва ли здравето да се смята за СТОКА?
Обществена необходимост ли е здравето?
Ако здравето е СТОКА, то за стоката се плаща.
Ако стоката се плаща, то достъп до добро здраве и до здраве въобще ще имат САМО богатите!
А бедните?
Бедните в България не са стотици хиляди, целият ни народ е беден.
Цялата държавна политика в сферата на здравеопазването е построена върху тезата, че здравеопазването е СТОКА.
Защото само така тази теза е съвместима с ПАЗАРНИЯ характер на родната обществено-икономическа система, наречена КАПИТАЛИЗЪМ.
Ерго, има ли право бедния български народ да живее?
Това не е обществено здравеопазване. Това въобще не е здравеопазване. Това е търговска дейност. В Република България така се води – болниците са търговски дружества. Тази система не работи и тя не може да бъде променена с никакви реформи.

Петя Паликрушева

Днес разболееш ли се и не можеш да си платиш – мреш! „Това е толкоз просто и логично“
В тази връзка мой колега преподава в щатите в някакъв университет… Та той казва: „Много сме добре. Молим се само да не се разболеем“…

Пламен Пасков

Висшият медицински съвет*, под председателството на министър Петър Москов и с участието на премиера Бойко Борисов единодушно одобри идеите за промени в здравната система, това научаваме от българските медии.
Таксата за възстановяване на здравните права за всички българи, които не са си плащали здравните осигуровки в продължение на повече от 3 години, да стане 2000 лв. от април 2015-а. Около тази мярка за борба с неосигурените се е обединил Висшият медицински съвет към Здравното министерство, който вчера следобед проведе първото си заседание.

За възстановяване на здравноосигурителни права да се плаща близо три пъти повече, предлага Висшият медицински съвет, предаде БНР.
Сега възстановяването им изисква те да бъдат платени за последните три години, което се равнява на приблизително 700 лв. Предлага се сумата да бъде увеличена на 2000 лева след март въпреки, че чл. 171 от Данъчно осигурителния кодекс предвижда петгодишен давностен срок преди текущата година. С други думи казано: Закона определя максимално 1008 лева платими задължения по здравни вноски, за да се възстановят здравните права.

„Ще изчакаме тези, които, както го наричат американците: „имат съвест“, да си възстановят върху тази сума. След тази дата обаче ще увеличим реалната сума за възстановяване на здравни осигуровки, но изчислено, че сумата, която обикновено се заплаща в Европа средно като Гърция, Италия, Испания и Португалия е 1000 евро“, обясни председателят на парламентарната здравна комисия д-р Стоян Тонев.

Естествено, че д-р Стоян Тонев не отчита, че в България доходите са много по-ниски от коя да е от изброените от него страни като например в Испания заплатите са по 1800 евро, а в България са преко сили 250-300.
Та колко болен мозък трябва да си да превърнеш здравето на нацията в търговия , след като дори и според родната статистика огромна част от населението живее под прага на оцеляването?
Бих препоръчал на д-р Тонев да си изяде дипломата заради погазването на лекарската етика и изказванията, които ръси.

Също така от цялото това обсъждане на Висшия медицински съвет става ясно, че:
Ако си плащал редовно осигуровки в последните 15 години, и три месеца не платиш осигуровка – да плащаш глоба, а това е поредното безумие. Излиза, че платените осигуровки за последните 15 години са без значение.
По системата, която се налага излиза, че 850 000 българи автоматично ги отписват от здравната система, нещо, което спокойно може да бъде оприличено на прикрит геноцид.

„Здравно неосигурените лица ще могат да ползват само пакета за спешна помощ“, заяви Петър Москов и призова гражданите да плащат здравните си осигуровки.
Здравната помощ се разделя на три пакета:
– базов
– допълнителен
– спешен.

Базовият пакет на НЗОК оформя 92% от причините да сме болни и да умираме по-рано от хората в ЕС. Останалото количество заболявания, които и сега са част от дейностите на НЗОК, ще влизат в допълнителния пакет.

Вторият пакет също ще се финансира от здравната каса, но ще има известни ограничения, заради които е възможно да се формират листи на чакащите. Ако пациентът иска да избегне листа на чакащите, ще може да ползва допълнително здравно осигуряване.
Спешен пакет ще конкретизира какво е спешност и независимо от статуса на осигуреност всеки гражданин ще използва третия пакет.
Право на тази помощ ще имат здравнонеосигурените със застрашаващо живота състояние, но не и потърсилите спешна помощ заради висока температура. Има и идеи да се ограничи плащането на здравни вноски накуп, ако на здравно неосигурени им се наложи да влязат в болница.

Естествено това поражда резонния въпрос, който задава Делян Делчев: „Дали тази такса ще мотивира хората да се върнат в здравната система да си плащат осигуровките и никога повече да не я напускат, или пък ще намали още повече връщащите се, защото ще постави по висок праг за връщане? Докторите ще се счупят от популизъм само и само за да заобикалят реалният проблем и да не го пипат…“

В тези три пакета за медицинска помощ, които са сред основните цели на стратегията за здравна реформа, предложена от министър Москов като в основата на въпросната здравна реформа да заляга принципа „Здравнонеосигурените няма да получават здравеопазване“, то па зер здравноосигурените ще имат, както става видно от обстойното разглеждане на въпросните пакети.
С други думи, здравната реформа ще затвърди правилото, че хората няма да имат достъп до здравеопазване, защото то е търгашлък и това става с одобрението на БЛС, което става видно от изказването на неговия председател д-р Цветан Райчинов „„Такава стратегия досега не е имало. БЛС подкрепя стратегията и ще участва активно в нея. Не е имало друг министър, с когото за толкова кратък срок да сме се срещали толкова пъти.“
Право думат хората, че рибата се вмирисва откъм главата.
При положение, че ръководното тяло на БЛС приема такава реформа, няма какво да се чудим, че хората умират от лечими заболявания и средната продължителсност на живота в България намалява, но за сметка на това се увеличава детската смъртност, а също така повечето хора няма да доживеят до пенсионна възраст, а ако го направят, те няма да изкарат кой знае колко над нея, което пък дава обяснение защо непрекъснато тази възраст се увеличава.

Нека разгледаме трите здравни пакета, които одобри Висшия медицински съвет:

„В първия пакет – базов, ще са включени заболявания, които формират 92% от смъртността на българите“
Към момента НЗОК уж поема разходите по лечението на тези заболявания, но статистиката сочи друго, а именно:
Осигурен или неосигурен, не си ли платиш те гледат пренебрежително, да ти замажат очите ти изпишат някакви хапове за 50 – 60 лева от които нямаш никаква полза, отиваш пак при доктора и тъй докато умреш.
Практически, ако не си платиш, никой не ти обръща нужното внимание… И гробищата са пълни с хора, които е можело да бъдат спасени, но поради алчността на някои лекари /в интерес на истината повечето лекари още не са се увълчили/ хората нямат достъп до лечение и изхода е ясен.

„Вторият пакет също ще се финансира от здравната каса, но ще има известни ограничения, заради които е възможно да се формират листи на чакащите. Ако пациентът иска да избегне листа на чакащите, ще може да ползва допълнително здравно осигуряване. „
Така… Листи на чакащите и докато им дойде реда за изследвания и лечение, по голямата част от хората в листата на чакащите ще се окаже, че са я напуснали поради преселване в одвъдното.

„Третият пакет е за спешна помощ, като предстои да бъде ясно дефинирано състоянието на спешност. Здравно неосигурените лица ще могат да ползват само пакета за спешна помощ“, поясни Москов и призова гражданите да плащат здравните си осигуровки.“
Да… Че като гледам как се оказва спешна помощ в болници и клиники, направо се умилявам.
Няма да забравя, когато намерихме на улицата един нещастник в безпомощно състояние и го откарахме в „Пирогов“, а там първият им въпрос беше: „Има ли здравна осигуровка?“
Просто супер!
Наложи се да направим цирк, за да може някой да благоволи да прегледа човека, та да се види какво му е.
И това не е, защото служителите в Спешна помощ нямат желание да окажат такава, а защото системата е недотава и от нея се вижда, че практически погледнато нямаме здравеопазване, а търговия, облагодетелстваща се от хорското нещастие.
Да не говорим, че средствата заложени в бюджета за спешна и доболнична помощ са меко казано мизерни!

И този проблем със здравеопазването не е от вчера, а откакто започнаха да я карат на принципа „човешкото нещастие е печеливш бизнес“.
Също така трябва да отбележим, че средствата, предвидени за превенция и профилактика в здравеопазването са меко казано нищожни, но за сметка на това според изказване на бившия здравен министър Таня Андреева между 65 и 70% от средствата в НЗОК отиват за лекарства и консумативи.
По времето на кабинета „Орешарски“, на едно от обществените обсъждания стана ясно, че НЗОК закупува лекарствените средства и консумативи с надценки вариращи между 1500 и 5000% над производствените цени въпреки, че закона е категоричен, че тази надценка не може да надхвърля 25%. Т.е. проблема в НЗОК със средствата за лечение е решим, но само и единствено, че здравното министерство благоволи да подреже крилцата на лекарствената мафия, но това няма да се случи, защото по високите етажи на МЗ нямат нито желаието, нито сметката за това.

Реформата на министър Москов е меко казано кретенска, зашото тоя умник не отчита, че повечетo здравно неосигурени лица са такива, не защото не желаят да си внасят осигуровки, а понеже нямат възможност да го направят.

Здравно неосигурените в България са над 2 000 000 души при население на страната от 7 282 000 души като само около 130 000 от неосигурените не внасят осигуровките си по свое желание, останалите просто нямат възможност да го направят поради ЛИПСАТА на доходи.
Реалната безработица в Република България вече надхвърли 50 % от населението в икономически активна възраст, но това не се отчита от властите, защото се считат за безработни само онези лица, които се водят на отчет в Агенцията по заетостта, а именно лицата които вземат обезщетение за безработица или са безработни за срок по-малък от две години, останалите просто са извън статистиката.

Хората без работа, регистрирани в Агенцията по заетостта са се увеличили от 494 848 души за 2011г. с 400 000 души за 2012, с 61 600 за 2013 г. и за 2014 година с 47 600 души, което прави общо водещи се на отчет като безработни или с кратковременна заетост 1 354 048 от населението страната в трудоспособна възраст, което възлиза на приблизително 4 576 900 души.
При положение, че броя на заетите е около 2 325 635 души, броя на безработните е 1 004 048 души то имаме 2 251 265 незаети лица в трудоспособна възраст, което означава, че 1 247 217 са извън статистиката.

При положение, че един човек няма работа, а от там и доходи, то как ще може да си внесе осигурителните вноски за здравеопазване?
Естествено, че няма как да го направи и г-н министъра го знае, но не му пука за хората, той просто следва неолибералния принцип заложен от Пинера, финансовия министър по времето на Аугусто Пиночет в Чили: НИКАКВА ГРИЖА ЗА ХОРАТА, ЗДРАВЕТО Е СТОКА – БЕДНИТЕ ДА МРАТ

Ако здравната система не се източваше с прекомерно раздути цени на медикаментите и консумативите, то щеше да се окаже, че пари за здравеопазване има.
Също така, щата на Министерството на здравеопазвнето е прекалено раздут.
Нещо, което монистър Москов много удобно не спомена и премълча, че над 1/3 от разходите на неговото ведомство отиват за администрация, служебни автомобили, офис-оборудване, заплати на чантаджии и разни други меко казано ненужни харчове, които на фона на ситуацията в държавата са като пир по време на чума.

Както и да го гледаш, тази здравна реформа, която предлага министър Москов и която така щедро хвали д-р Райчинов е копи-пейст на здравната реформа в Чили по времето на Пиночет.
Започвам да си задавам въпроса дали случайно БЛС и министър Москов не са залягали здраво да четат финансовата програма на Хосе Пинера, който пък от своя страна беше финансовия гуру на министъра на финансите от кабинета „Борисов-1“ Симеон Дянков?

Та какво имаме?
Здравеопазване или ЗДРАВЕОГАЗВАНЕ?
Да, ясно е, че ще има здравна ДЕФОРМА, която за кой ли път ще прецака бедните, които от своя страна ще трябва да плащат за нещо, което е заложено в самата Конституция на Република България, където ясно и точно пише:

Чл. 6. , ал.2: „Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“
В случая имаме отнемане на права на базата „имуществено състояние“.

Чл. 51.
(1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.
(2) Лицата, останали временно без работа, се осигуряват социално при условия и по ред, определени със закон.
(3) Старите хора, които нямат близки и не могат да се издържат от своето имущество, както и лицата с физически и психически увреждания, се намират под особена закрила на държавата и обществото.
Чл. 52.
(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
(3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
(4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.
(5) Държавата осъществява контрол върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати и медицинска техника и върху търговията с тях.

На Москов, Тонев и Райчинов ще кажа: нагласете се за съдебни искове за дискриминация още от сега.

Смело сме навлезли във времето, в което Хипократовата клетва е нещо, което всеки лекар е принуден да погазва и като гледам, ще трябва да бъде променена на Хирпократова:
„Аз, се заклевам в името на Харпократ, да издоя пациента и след като съм го оставил без средства да го уморя, а после да изтъргувам тялото му, предавайки го на погребалната агенция, от която си вземам гешефта“

*Висшият медицински съвет включва петима представители, определени от министъра на здравеопазването, петима представители на БЛС, трима представители на Българския зъболекарски съюз, трима представители на Българския фармацевтичен съюз, трима представители на НЗОК,  представител на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и по един представител на Националното сдружение на общините, на всяко висше медицинско училище и на БЧК. Министърът на здравеопазването е председател на съвета без право на глас.

Advertisements

One thought on “ДЕФОРМАТА НА ЗДРАВЕОГАЗВАНЕТО

  1. И плачовната физическа форма в която българите масово се намират за съжаление, не допринася до проблема!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s