Васил Тодев: Велинград, ти решаваш – Волфрамова мина или здраве !?

Интервю с Васил Тодев в предаването „АЛАРМА“, БНР, програма „ХРИСТО БОТЕВ“, от 10.12. 2014г. Водещ Ивайло Стефанов.
Разговорът коментира предстоящото тогава обществено обсъждане (11. 12. 2014 г.) в град Велинград, между граждани и кандидат концесионери от т. нар. Волфрамова мина.
Малко предистория – през 2009г. тогавашното правителство подписва концесия с фирма, която е регистрирана само две години преди да предяви претенция ползва въпросното находище „Грънчарица“. Няма да коментираме концесионните такси, които ще получи държавата ни, но те едва ли ще са повече от стандартните 1-2%, които общо взето всички минни концесионери у нас плащат. Предстои градът с най-голям дебит на минерална вода в Европа, излекувал десетки хиляди хора в България и чужбина, и то не само с водите си, но и с уникалния си климат, титулуван „Спа столицата на Балканите“ да започне да развива минна дейност. Гражданското недоволство обаче, както и реакцията на местната администрация предизвикаха обществено обсъждане, и въобще цялата тази процедура по приемане от Министерство на екологията на въпросното концесия. Първата част от това обществено обсъждане мина в началото на декември 2014г., и на него от страна на кандидат концесионерите можеше да бъдат чути познатите обещания – работни места, развитие на района, увеличение на благосъстоянието на гражданите и т.н. И, разбира се, гаранции за запазване на екологичния статус на района.
Разговор с Васил Тодев, граждански активист от Велинград, за обществените настроения, за опасенията и надеждите на хората живеещи там.

Advertisements

One thought on “Васил Тодев: Велинград, ти решаваш – Волфрамова мина или здраве !?

  1. Спа хотелите са пряко заинтересовани да няма такова производство. На „обсъждането“ е имало техни конкретни „пратеници“ и „представители“. Разбирам естественото желание на населението за чиста природа и съм привърженик на тази идея. НО все още помня, че имахме развита икономика и това не пречеше Велинград да е КУРОРТА ВЕЛИНГРАД – с преливащи от почиващи улици, което сега трудно може да се види. Обикновени, трудови хора, които възстановяваха здравето си всяка година в достъпните почивни станции и рехабилитационни центрове. Сега спа-то са за богопомазани.Не мога да си представя да дам толкова много пари за една до три нощувки! Курса на лечение е 15-20 дни. И така, смятам, че е време да помислим и за икономиката ни, ако не е твърде късно. Нещата може да бъдат направени грамотно, има си технически решения за всичко. Не е нужно да угаждаме на богатите. Те няма да ни съчувстват, когато сме бедни или без работа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s