Учебниците унищожават националните ни герои и вредят на децата…

„Представете си, че сте в трети клас и искате да разберете какви хора живеят в България, какви обичаи имат българите, или каква е историята им, и за това разчитате на учебниците по „Човекът и обществото“ и „Читанка“. Е, нямате шанс да научите нищо. Защо ли?

От цитатът от учебника аз мога да заключа, че Васил Левски е бил най-обикновен разбойник или терорист…

„За свободно отечество. Докато едни българи разпалвали свободолюбието на народа със знание и вяра, други подготвяли въоръжен бунт срещу султана. Георги Раковски от Котел пръв изработва план за освобождние. Големият родолюбец и смел водач Васил Левски от Карлово, наречен Апостол на свободата, създал комитети за подготовка на общо възстание. В тях влизали достойни хора: свещеници, учители, занаятчии. Левски вярвал, че в свободна България всички ще бъдат равноправни. Полицията заловила Апостола. Съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на град София.“

Не заспивайте – нищо не е приключило!

Отравят съзнанията на децата ни и ние нищо не правим!

Вижте внимателно това видео.

Източник: http://kostadin.eu/2014/03/13/еничарознание/ (блогът на Костадин Костадинов – общински съветник във Варна и директор на Регионален исторически музей – Добрич)

Четейки учебника по учебния предмет „Човекът и обществото“ (бивше „Родинознание“), ще научите, че България „от древни времена е била добро място за живеене на различни хора и че днес също в нея живеят различни хора, които живеят и се трудят заедно“ (стр. 3). Търсейки все пак информация за това какви точно са тези най-различни хора, които живеят в нашата родина, стигате до урока на стр. 10-11, наречен „Моята родина – Република България“. И там не пише нищо по въпроса. Ако не сте се отказали да търсите и продължите да ровите в учебника, в крайна сметка ще попаднете на някакви българи чак на стр. 42. Да, каква изненада, нали? В България сред най-различните хора има и българи. За славяните пък са отделени точно 7 изречения на стр. 44, като първото от тях е, че „славяните живеели във Византия“. Ако търсите обаче каквато и да е информация за това, че България е славянска държава, няма да намерите. По-нататък от урока за Симеон Велики ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“ (стр. 48). Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. След това хронологията върви така – цар Петър, цар Самуил, цар Калоян, цар Иван Асен II, Османска империя. Второто българско царство е сбито в два урока на 3 страници – от 54 до 57. Искате да научите как след Иван Асен II е дошла Османската империя? Няма да научите. Не и от този учебник. Нито ред за турските зверства, а името на трагичния и героичен български цар Иван Шишман въобще не се споменава.

За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана. Ако пък искате да разберете защо българите са искали своя църква, също няма как да стане. Пише, че „през 1870 г. султана признал автономна българска църква“ (стр. 64), но защо и от кого се отделила – нито ред. Борбата с гръцките фанариоти е напълно изтрита от учебника. Особено покъртително са описани животът и делото на Левски – „той създал комитети за подготовка на общо въстание… но полицията заловила апостола, съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“ (стр. 66). Срещу кого се подготвяло въстанието, коя полиция го заловила – не е ясно. Ако обаче детето е малко по-будно, като нищо ще остане с впечатлението за един рутинен и справедлив процес. А за обесването на Левски – забравете… На същата страница за Априлското въстание пише, че било жестоко потушено. От кого – не е ясно.

Особено е трогателен урокът за Освобождението на България (стр. 68). „Хората в Западна Европа, Съединените щати и Русия протестирали срещу султанската власт“ – честно, като прочетох за протестите на хората в Съединените щати, и ми се прииска да си скъсам дипломата по балканистика. Както и да е… Незнайно защо обаче след масовите протести в Западна Европа и САЩ избухва… Руско-турска война. Впрочем още по-странно е защо тя се води с турци, след като досега навсякъде се говори за Османска империя, а турци въобще не се споменават. В урока за войната ще научим, че „в боевете за Стара Загора и Шипка опълченците се сражавали редом с руснаци и румънци“. Като прочетох за румънци вече не исках да си късам дипломата. А да я подпаля… След това не очаквайте нищо повече – нито ще видите за борбите на българите в Македония и Тракия, нито за Балканската война. Те са напълно изтрити от историята.

Почти в края на учебника, на стр. 86, е урокът за празниците на България. От него ще научите за празниците на евреите, арменците, турците и всички мюсюлмани, ромите“, но не и за празниците на българите. Така Курбан Байрам, Ханука и т. нар. Василица са подробно обяснени, но Коледа, Великден и Заговезни са подминати. На всичкото отгоре урокът завършва със заклинанието „всички общности могат свободно да празнуват своите празници“. Явно под всички се има предвид и българската общност, макар че много-много не и се обръща внимание.

Погромът върху българската история и култура обаче продължава и в „Читанка“, където на стр. 59 има урок, наречен „Василица“. Няма да го преразказвам, защото ме е гнус, само ще ви кажа, че всичко, което знаете за българския празник Васильовден и за сурвакарите, тук е представено като циганско, или както пише в текста, „ромско“.

По тези учебници се учи от 2004 г. Вече десета година тази отрова се излива в главите на нашите дечица, без нищо неподозиращите родители да знаят какво се случва. Учителското съсловие, убито и унизено, си мълчи. Обществото, вторачено в икономическото си оцеляване, мазохистично се самонаказва с разделение на всички нива. Ако тук-там някой се пробуди и извика, викът му бързо се заглушава от поредния роден миризлив политически скандал. А дечицата ни израстват като еничари под благата опека на българската държава и всичките и културни и образователни институции. Защото тези учебници създават от българчетата в най-добрия случай една аморфна маса без национално самосъзнание.

Нямало заговор срещу България ли? Ако няма, значи сме най-малоумният и продажен народ във Вселената. А ние, дълбоко и искрено го вярвам, не сме. Затова на борба, български народе! На борба за чест, свобода и мила рода! На борба за бъдещето на нашите деца!“ (Костадин Костадинов)

Advertisements

One thought on “Учебниците унищожават националните ни герои и вредят на децата…

  1. Навсякъде: във вестници, в интернет и особено по българската телевизия ( особено по БНТ 1) усилено се пропагандира, че нямаме нищо общо със славяните! Това е нещо изключително интересно,защото незнайно защо в този свой контекст славянството се асоциира само и единствено с Русия и с любимата теза на противниците на славянството – панславянската руска имперска идея! Само един аргумент, реален: Щом Русия си е измислила тази идея за влияние сред източноправославните, защо ли големите „приятели“ на Русия-къде по-западните и по-католически от нас Чехия и Полша, винаги през вековете, още преди възникването на панславизма като доктрина, са смятали себе си (без капка съмнение) като изключително славянски държави?! Това, че сме по-малко руси от тях никак не означава, че трябва да се срамуваме от себе си и да се дистанцираме от своята история и своята мисия – славянската култура, писменост и народност! Та ние сме в основата на Славянската писмена култура и цивилизация! Тя, славянската идея, има български цветове и ние имаме пълното право да се назоваваме също така и „създателите на панславянската идея“! Ние сме повече славяни от Русия, Чехия и Полша, защото духовността на славянското племе идва чрез нас като народ и от нашите земи се разпространява на близките ни по дух,манталитет и култура братски народи!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s