За трети път съда отхвърли касационната жалба на МС за разкриване на златните концесии

Автор : Ана Валентино
Източник: ЕДИН БЪЛГАРИН САМ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА?

Един смел българин – Стефан Марков, води дело във Върховния административен съд срещу Министерския съвет за „златните договори“ и годишните работни проекти на четири фирми: „Асарел Медет“, „Елаците Мед“, „Дънди Прешъс Метълс“ и ГОРУБСО -Кърджали.

Но вчера Стефан не беше сам! Дойдоха много истински българи да го подкрепят, защото това не е само неговата кауза. Бяха най-различни, някои се познава, други не, но всички бяха единни независимо от своите различия. Защото вече знаем – от нас зависи – каквото си направим това ще е. Вече знаем, че ние сме държавата и трябва да я браним, да се обичаме и да сме единни! Защото нашите управници работят за собствените си комисионни, като обръщат гръб на народа!!! Защото тази земя е хранила и ще изхранва България!

Вчера всички гордо застанаха в залата и слушаха внимателно с интерес! Това бе важен момент.

Какво крие държавата? – това се питат все повече българи. Защо държавата позволява националните природни богатства да отиват в ръцете на четири фирми срещу нищожна концесионна такса – 1,5%, като няма орган който да проследява колко и какво се добива.
България губи над 1 000 000 000 годишно с помощта на шест правителства!
Контрола над екологичните замърсявания е нулев! Не само това, но концесионерите имат официалното разрешение да заустват отпадъчната вода в няколко реки.
Десетки села са останали без чиста питейна вода по поречието и около предприятията, но никой не говори за това, медиите услужливо мълчат!
Десетки пъти рибата в реките измира. Реки Пирдопска и Тополница отдавна вече са мъртви, но МОСВ отчита нулево замърсяване. До кога???

Ето какво се случи на делото днес:
Върховният административен съд отхвърли на втора инстанция жалбата на Министерски съвет срещу гражданина Веселин Марков за спечелен достъп до информация относно търговските концесии за добив на златни руди на фирмите „Асарел Медет”, „Елаците”, „Дънди Прешъс Металс” и ГОРУБСО – Кърджали.
В аргументите си водещият делото съдия и прокурарорът изтъкнаха, че присъстващият от страна на Министерски съвет експерт не е правоспособният ответник и прекратиха делото. Министерски съвет има право да обжалва в седемдневен срок.
Според адвоката на Стефан Марков Евгения Григорова до месец-два по делото следва да има окончателно решение и ще има законово изискване достъпът до търговските концесии на гореизброените фирми най-после да стане публичен.

Овации за съдийките от V-то отделение, затова че спазват закона и не работят под натиск, политически или друг вид!
Сега очакваме с нетърпение и особено внимание, Определението на петчленния състав, където ще обжалват това определение, надявайки се, че съдиите също ще останат безпристрастни в закритото съдебно заседание, когато ще вземат своето решение!!!

Благодарим на адв. Григорова за усилията които положи това да стане възможно!

България ще я бъде и ще пребъде!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s