ОТ СПЪНКИТЕ ОТ ЕС ПО „ЮЖЕН ПОТОК“ – ГОЛЕМИЯ ПЕЧЕЛИВШ Е ТУРЦИЯ

По материали на български медии коментари в социалните мрежи

Tова, което се очакваше от известно време най-накрая се случи.
“Да се започва проектът сега, когато нямаме одобрението на България, сами разбирате, е нелепо.”, каза руският президент, което не е някаква изненада, защото в последната една година целта на ЕС и и САЩ беше този енергиен проект да се пренасочи към Турция.

Българските медии премълчават, че от цялата тази работа, големият губещ е България.
Без „Южен поток“, който да й гарантира сигурни доставки си оставаме зависими от трети страни за газоснабдяване.
Така страната ни остава заложник на геополитическото напрежение в Украйна, както и на американските фирми, които междувременно изкупиха цялата газопреносна мрежа на тази размирна страна.

Отказът на Путин от „Южен поток“ дава сериозен коз на Украйна, която винаги ожесточено се е съпротивлявала на проекта. Очакванията са Киев още по-активно да се опита да промени сегашните условия по транзита на газ, което може да доведе до проблеми с доставките за Европа и да се наложи преговорите да се водят с посредничеството на ЕК.

Също така, може да се каже, че при сегашното положение, ние ставаме зависими за газови доставки от Турция, която ще използва положението, за да ни поставя, каквито искания й хрумнат.
Никой няма да ви каже, че не е направена и една стъпка за решаването и подсигуряването на енергийната ни сигурност.

Русофобите и американските лакеи напълниха кошницата на Ердоган.
С любезното съдействие на явния им работодател – офиса му е в “Голямата Бяла Къща” в Южния парк, на улица Козяк в София.
Ердоган имаше 3 партии в предишния ГЕРБ, БСП, и ДПС в предишната НС.
Сега, ако си спомняте, има 4 партии в същата сграда: 2 опозиционни (ДПС и БСП) и 2 управляващи…всъщност: главните управляващи: РБ, и ГЕРБ с подлогите им от БДЦ, ПФ и АБВ.
Накратко: турците получават увеличение на трафика, транзитни такси, работни места, и отстъпка от цената в размер на 6%, което е само първа стъпка от снижаването на цената за тях!
Нещо, което можеше да получи България. Нещо повече – предвидено си беше: сам Путин каза, че само транзитните такси са щяли да бъдат 400 млн евро годишно!
Това са 133 333 годишни заплати (при 500 лв на месец, каквато е реалната средна работна заплата в България към момента), само от транзитни такси! А тази сума е равна на работните заплати в един  голям, или два средни по население града в България..

Неслучайно президента на Руската федерация предложи на България да поиска от ЕС да я обезщети за изпуснатите ползи по проекта „Южен поток“.
“Ако България е лишена от възможност да се държи като суверенна държава, то тогава поне да поиска пари от Еврокомисията за пропуснатите ползи, защото само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 милиона евро годишно. Но, в крайна сметка, това е избор на България”

След тези думи на Путин и след като той заяви в Анкара, че се слага край на “Южен поток” някои от нашите политици изпаднаха в ступор и започнаха да дрънкат, че това било провокация, че било шантаж от страна на Русия и т.н.
Други пък започнаха да ни убеждават, че това била победа за Европа, която нямало да позволява на Русия да й извива ръцете със своето несъгласие да постои тръбата и после да я подари на ЕС ей така за черните им очи.

Питам управляващия политически Джурасик-парк от крайно неуважаеми марионетни недоразумения – кой и как от тях смята да компенсира тези преки загуби за изцедената и обрулена българска икономика. Бойко Методиев Борисов? Росен Плевнелиев? Радан Кънев? Меглена Кунева? Корман Исмаилов? Касим Дал?

Всъщност, спирането на проекта „Южен поток“ не би трябвало да изненадва никой, защото беше предизвестено.
ЕС реши да налага директивите си със задна дата – нещо, което от гледна точка на регионалното и международното право е недопустимо.
Всъщност тази директива нямаше като как да се приложи, защото беше неприемлива за Москва (а и за нас), която е основния инвеститор във въпросния проект.

Точно поради това, че ЕС наложи неизпълними условия за „Южен поток“ се стигна до там, че тръбата да бъде пренасочена към Турция.
Всъщност ЕС упорито работеше именно за това пренасочване, за да може България да бъде заобиколена от трасето за синьо гориво и така пак да остане зависима от трети страни за неговите доставки.

За никой не е тайна, че от година насам, (а от юни месец усърдно 2014 година) се работи по въпроса България да загуби участието си в този проект, който премахва зависимостта за доставките на газ от капризите на Украйна.

Кой е големия печеливш от прекратяването на „Южен поток“?
Това е Турция, която сега ще получи всички позитиви от една подобна сделка, която можеше да бъде осъществена от българската държава, но беше проиграна от нашите политици, които в стремежа си да угодят на ЕС и САЩ докараха положението до там, че диверсификацията за снабдяване с газ да се окаже чисто и просто зависимост от капризите на Турция, която няма да се посвени да започне да ни поставя условия, които да трябва да изпълним, за да може да получаваме доставки.

И още преди да се заяви в Анкара за прекратяването на проекта Южен поток се започнаха шантажите.

На 30.11.2014 г. посланика на Турция в Република България Сюлейман Гьокче заплаши България, че ще последват тежки последствия, ако премахнем новините на турски език по националната телевизия.
Също така заяви:
“Ние сме против затварянето на българо-турската граница със заграждение”, отправяйки ни директен ултиматум да спрем изграждането на осигурителното съоръжение по общата ни граница, във връзка с безконтролния наплив, не без съдействието от турската страна, навлизане на огромен брой незаконни имигранти.
Сюлейман Гьокче заяви,че в разговорите си с предишното българско правителство – служебния кабинет, назначен от президента Плевнелиев и оглавяван от проф. Близнашки България е уверила, че съоръжението ще бъде премахнато и вече няма да намалява притока на незаконни имигранти, навлизащи в България от Турция.

Така, че щом още преди прекратяването на проекта се използват подобни закани, то какво може да се очаква после?
Ясно и точно е, че в действителност България не е суверенна държава и колкото да им е мъчно на някои хора, изказването на Чижов: “Това, че транзитът ще минава през Турция, а не през България е достатъчен знак коя е суверенната държава” е вярно, защото именно заради това, че българските управляващи се държат като колониална администрация, а не като държавна такава, докара нещата до там, че да ни се присмиват всички.

За да замажат големия провал, който ни натресоха, от медиите започнаха ни убеждават как сме щели да добиваме газ на наша територия, как сме щели да се освободим от руските доставки и т.н.
Но същите тези медии забравят или не желаят да ни кажат, че нашите находища се експлоатират и ще се експлоатират не от българската държава, а от чуждестранни концесионери, които няма да намалят цената на синьото горивно, а просто ще гледат набързо да изпомпат съдържанието на находищата с цел реализиране на бърза и максимална печалба.

Крайния резултат е, че след немного време ще се окажем без собствен газ, без доставки и тотално зависими от Турция като доставчик на газ.

Сега искат новини на турски, искат да се премахнат загражденията по границата…
Утре какво ще поискат? Да направим турския задължителен в школата, да забулим жените и всички да приемем исляма в името на газовите доставки ли?
Това ли е прословутата “енергийна независимост”, която толкова много ни хвалеха?

Всъщност, още преди да бъде обявено, че се прекртява “Южен поток”, украинският премиер Арсений Яценюк заяви: “Победата на проевропейските партии на парламентарните избори в България и Молдова ще направи “Южен поток“ ненужен”
От къде е знаел, че нашата страна ще загуби проекта?
Всъщност има откъде, а именно от там, че е знаел за състоялата се по-рано среща между Росен Плевнелиев и посланика на Република Турция Сюлейман Гьокче началото на месец октомври 2014 година, на която се е обсъждало договарянето за газова връзка за пренос на газ от Турция към България.
И това става видно от официален документ, издаден от Администрацията на президента.
Ако се разгледа въпросния документ, ще се види, че Плевнелиев е бил наясно с това, че прекратяване на проекта Южен поток ще има.
И от тук следва да се зададе въпроса: Плевнелиев за кого работи: За Република България или за Република Турция?
В крайна сметка, още от миналата година се знае, че целта на цялото офлянкване по проекта Южен поток се правеше с цел той да бъде прекратен и газопровода да заобиколи Република България и да бъде пренасочен към Република Турция.
Същото беше и с прекратяването на АЕЦ „Белене“, за да може Република Турция да реализира трите си проекта за АЕЦ…
Е, честито на демокраставите магарета, които усърдно работят за Република Турция.
Браво на тях!

Въпросния документ, от който става ясно за въпросната среща между Росен Плевнелиев и Сюлейман Гьокче

Сега да си търсят пропуснатите ползи от ЕС, която ще покаже на Република България един голям, дълъг и тлъст среден пръст, както го е правил винаги.
Спирането на Южен поток е резултат на това, че вместо да се гледат интересите на Република България, то политиците ни повече се интересуват от това какво ще кажат от Анкара, Брюксел и Вашингтон и какво ще им бъде наредено от там.

Проблемът е, че докато подготвях тази статия, 3/4 от Българския народ ни гледа тъпо и ръкопляска на същия педал, зовящ се наш президент. И той показва големия и тлъст среден пръст на нас а ние продължаваме да си седим на задниците и да се усмихваме тъпо вместо да изметем него в едно с другите около триста пиявици заедно с антуражите им на майната им!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s