ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ 2014г.

Репортаж на Васил Жечев в предаването АЛАРМА, програма „Христо Ботев“, БНР от 19.11.2014г. Водещ Ивайло Стефанов.
Акцент върху една обществена реакция в социалните мрежи срещу проекта за Закон за изменение и допълнение на Закона за достъп до информация.

В последните седмици има генерирано гражданско недоволство в социалните мрежи, свързано с ограниченията по отношение на достъпа до информация, залегнали в този закон, главно около активистите ангажирани с каузата за възстановяване на обществения контрол върху златодобивната промишленост. Припомняме ви, че над 1000 граждани са поискали от институциите подобна информация, а една голяма част от тях дори водят дела вече над две години с държавните институции, за достъп до концесионните договори и годишните работни планове на една голяма златодобивна канадска фирма у нас.

Васил Жечев потърси отговор от гражданския активист Роман Кендеров какво от новите предложения за допълнение на закона могат да осуетят инициатива за достъп до обществена информация, като тази, в която той и граждани от цяла България участват.

Темата е сериозна, разбира се, за това ви предлагаме на вниманието още един ракурс към темата. Разговор с адв. Александър Кашъмов от фондация „Програма достъп до информация“ , той в качеството си на ръководител на правния отдел на тази структура е участвал в работната група, изготвила това допълнение към закона. Но нека най-напред чуем от адв. Кашъмов какво очертава параметрите на една демократична практика, по отношение на гражданския достъп до информация. 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s