Добив на волфрам край Велинград? Не!

welingrad

Протест срещу добива на волфрам във Велинград
От 19:00 на 13.11.2014г.  до 19:00 25.11.2014г.

Градът с най-голям дебит на минерална вода в Европа.
Градът, излекувал десетки хиляди хора от България и чужбина.
Градът с първия обществен минерален плаж в Европа.
Градът, титулован „Спа столица на Балканите“.
Градът облян в слънце и чист въздух – Велинград.

Тук правителството разреши да се копае за волфрам.

Изтеглете становище от ТУК и го пратете на Община Велинград и разпространете.

Важно е да знаем:
1. Волфрамът е изключително ценен и незаменим метал в производството на жички за електрически крушки, ракетни двигатели и много други уникални детайли.
Находището край Велинград „Грънчарица“ е едно от най-богатите в света, на площ 5 000 000 квадратни метра.

2. Добивът на волфрам е едно от най-мръсните производства. Водите на реките и питейната вода на целия район ще бъдат застрашени.

3. Волфрамова мина до курорт значи край на курорта. Кой иска да си почива край волфрамова мина? Неслучайно Банско ликвидира производството на уран на километри от курорта.

4. Районът на Велинград е земетръсна зона и всяка минна дейност може да бъде фатална.

5. Концесионерът ще унищожи хиляди работни места в туризма, срещу 200, които е обещал в мината.

6. Добивът на подземни богатства в България се възлага изцяло на частни фирми, които плащат най-ниските концесионни такси в света – 1-2%. Цялата полза (печалба) от добива на волфрам остава за частната фирма – концесионер.

7. Туризмът е дейност, от която ползата се разпределя върху много домакинства. Минната дейност фокусира ползата в акционерите си.

Още 2010-та хората във Велинград започват да се питат кои са тези внезапни инвеститори във волфрамовото находище край града. Каква полза и какви вреди ще донесат на целия район хора, които са регистрирали фирмата си само 2 години преди да поискат находището „Грънчарица“.
В района има и уран, злато и други скъпи метали.
Каква е гаранцията и кой гарантира, че „инвеститорите“ няма да добиват каквото им се прииска безотчетно? Знаем, че контролът върху мините е нулев. Не минимален – нулев.

И още нещо: как си представяте колони от 20-тонни камиони всеки ден да се точат през спа-столицата на Балканите, градът с най-много минерални извори, градът, в който десетки хиляди българи се лекуват с вода? Или просто си почиват. Колони камиони всеки ден – в едната и в другата посока – пълни с всевъзможни отпадъци от и ресурси за дълбочинно вадене на волфрам…

Общината щяла (евентуално) да получава 30% от концесионните приходи. А колко са концесионните приходи? Процент и половина, както при Дънди Прешъс и Асарел Медет ли?
200 работни места. В съблазнителното, безвредно за здравето производство на волфрам. Колко ще спечелят тези 200 души от заплати и колко ще изгубят от здраве?
Отпадните води щели да се заустват в двете основни за района реки, ама след пречистване. Като това на Елаците, Асарел и Дънди ли? Дето с чистите си отпадни води изтровиха природа и хора само за 10-ина години?!

Лесно е да те хванат бесовете като гледаш как се раздават концесии в България – само казваш „искам“ и правителството дава. И не пита. А може би получава нещо в отплата?

Аз съм против частният интерес отново да надделее над обществения!
Сега е моментът да действаме.
До 25-ти можем да внесем становища по това дали да се пуска концесията в действие, или не.
Можете да промените бъдещето.

Принтирайте бланката за подписи.
Попълнете трите имена, адрес по лична карта и се подпишете. Съберете подписи от близки и познати.
НЕ СЛАГАЙТЕ НОМЕРАЦИЯ НАЙ-ОТПРЕД. Номерата на подписалите се попълват, след като всички листове от подписката се съберат на едно място.

Тук са два варианта на становище, което да изпратите до Община Велинград, бланката на подписката, възражението на инвеститора срещу доклад за оценката на влиянието върху околната среда.

Повече информация, ако се интересувате:

Какво тревожи хората в 2010 г.
Кой е готов да продаде Велинград сега?

Advertisements

One thought on “Добив на волфрам край Велинград? Не!

  1. Кое избираме – СПА столица или миньорско селище? Вече сме избрали – престижен курорт. Това сочи визията на Велинград в приетата и утвърдена Стратегия за развитие до 2020 година: „Община Велинград в сърцето на Родопите ще бъде развит и утвърден район за международен туризъм и балнеолечение, с чиста природа , качествено равнище на живот…“ Волфрамът е мръсно производство. Това за курортен район ли е? Ами 20-тонните камиони, които всеки ден ще грохочат на пътя край Клептуза? И още колко вреди ще се нанесат с волфрамовата мина! Една със съмнителна полза за Велинград инвестиция и още по-съмнително за здравето производство примамва местни жители, като им обещава ту 200, ту 700 работни места, а ще унищожи хиляди такива в курортното дело. Наистина, кой ще дойде да почива край волфрамова мина?! И се питам: кой иска да унищожи курорта с най-многото слънчеви дни, с най-многото минерални води, с целебния въздух, излекувал хиляди с дихателни проблеми; курорта, заслужил званието „СПА столица на Балканите“? Толкова райски кътчета в България съсипахте, сега тук ли дойдохте? Как се дават тези концесии? Нещо трябва да се промени в тая държава – такова, което да се съобразява с даденостите, интересите и вижданията на множеството местни жители и с интересите на държавата, не на частни лица. Радвам се на подписката на депутатите (досега 42 гласа, дано да станат 70) Велинградчани, да не даваме града си! Нека и нашата подписка стане фактор за това!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s