Експертите на МИЕ – луди или лъжци?*

0000213918-article2

Автор: Евгения Григорова

ЧУЙТЕ ПОРЕДНОТО МНЕНИЕ НА „ЕКСПЕРТИ“, които не са никакви експерти, а целят единствено да МАНИПУЛИРАТ НАСЕЛЕНИЕТО:

Следва един безумен цитат:Услугата топлоснабдяване е поискана след решение на общо събрание на етажната собственост с необходим кворум за ползване на услугата от две трети, аргументират становището си от министерството. Смисълът на Закона за етажната собственост е мнението на мнозинството да задължава малцинството да ползва поискана услуга; текстът от Закона за защита на потребителите не може да се прилага в този случай, категорични са от МИЕ. Ако нежелаещите да ползват услугата „топлоснабдяване“ постигнат съгласие с две трети от собствеността, топлофикационното дружество е длъжно да прекрати топлоподаването на целия жилищен вход или сграда и тогава няма плащане на „сградна инсталация“, обясняват още от министерството.“

Ще направя ТРИ КРАТКИ РЕПЛИКИ по горните безумия:

1. ОБЩОТО СЪБРАНИЕ на етажната собственост НЯМА ПРАВОМОЩИЯ ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ В ОТДЕЛНИТЕ ИМОТИ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ.

Това решение е строго индивидуално и зависи от собственика на имота – само той може да го вземе и никой друг. Тоест да предположим, че има решение на ОС на ЕС да се ползва парно в блока – това решение е частично нищожно, тъй като блокът се състои и от самостоятелни обекти, относно вземането на решения за които ОС няма правомощия и решенията му в тази част са нищожни. ОС на ЕС МОЖЕ ДА ВЗЕМА ЕДИНСТВЕНО РЕШЕНИЯ, КАСАЕЩИ позването на отоплителните тела В ОБЩИТЕ ЧАСТИ – тоест да се ползва „парно“ ВЪВ ВХОДА.

2. ВТОРО и много важно – НЕ СЪЩЕСТВУВА и не може да има САМОСТОЯТЕЛНО ПОЛЗВАНЕ НА СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ – тя има само обслужващо предназначение по проект, а и по смисъла на §1, т. 3 от НТ – тя служи единствено за разпеделение и доставка на топлинна енергия от АС до отоплителните тела в имотите.

При това положение – НЯМА КАК ДА СЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ от ОС на ЕС за самостоятелно ползване на сградната инсталация. Сградната инсталация НЕ СЛУЖИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ. Разглеждайте я като трасе, по което се доставя стоката до местопредназначението й – отоплителните тела във входа и/или в отделните апартаменти.

СЛЕДОВАТЕЛНО:

Единствените възможни решения са ДВЕ :
– индивидуално решение на ОТДЕЛНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ за ползване на парно в собствения им имот;
– ОБЩО РЕШЕНИЕ на ЕС за ползване на парно в общите части (във входа).

И двете водят като последица до необходимостта от ползване на сградната инсталация. Но разликата е между тях е че когато отделният собственик е взел решение да отоплява собствения си имот – това, че използва общата вещ „сградна инсталация“ , за да бъед доставена стоката до дома му – не може да задължи останилите му съседи да плащат за сградна инсталация. (За пример – ако реша да платя на фирма да пренесе мебелите ми по стълбите на входа, които също са обща вещ, това не значи, че съседите ми трябва да плащат разходите за тази доставка, само защото са ползвани стълби, които са общи на всички – това е безумие)

Освен това – я кажете сега – ако ВХОДЪТ Е ИЗКЛЮЧИЛ ПАРНОТО В ОБЩИТЕ ЧАСТИ – не значи ли, че е ВЗЕЛ ВАЛИДНО РЕШЕНИЕ ДА НЕ СЕ ПОЛЗВА ПАРНО ВЪВ ВХОДА, тоест това значи, че НЯМА ДА СЕ ПОЛЗВА И СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ – защото не ни е нужно трасе, по което да доставим стоката (топлинна енергия) до отоплителните тела във входа.

Е – ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ – какво решение изобщо има от страна на етажната собственост, свързано с ползването на сградната инсталация ?? -АБСОЛЮТНО НИКАКВО – точно обратното …

3. ПОТРЕБИТЕЛ по смисъла на всички правни норми на националното и европейското право е ФИЗИЧЕСКО лице – няма потребител ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ, защото тя е неперсонифицирано лице, тя няма правосубектност. Има клиенти – физически и юридически лица, но етажната собственост не е и юридическо лице, тя не е правен субект …

Колко примери трябва да се посочат, за да се разбере, че ако не се ползва парно за отопление – значи не се ползва и сградната инсталация, тъй като тя е просто трасе, по коеот да се достави стоката. Без да е поръчана стока – няма какво да се достави, няма и как да се ползва трасето, по което да се достави …

Ако имам автомобил, който не е в движение – според вас ще дължа ли пътен данък , само защото държавата ми е осигурила пътища и следователно потенциална възможност ако реша да пусна в движение МПС-то си – да ползвам пътищата ??? Ами ако изобщо нямам автомобил ? – може ли държавата да каже – тъй като ние сме ти осигурили пътища, които би ползвал, ако си купиш автомобил, затова трябва да плащаш пътен данък ?

Ами реша да си купя климатици, но не го направя, а си мисля по въпроса – тогава фирмата Х може ли да ми иска сега пари за евентуалния им транспорт, който би ми осигурила, ако си ги купя и доставката бъде извършена с техен транспорт?

Би ли могла тази фирма да ми иска пари само за това, че разполага с автомобили, тоест собствен транспорт, който в даден момент бих могла евентуално да ползвам …

Не е ли същото и със сградната инсталация, както и с всички топлопроводи преди абонатната станция – има ги, осигуряват евентуална възможност за доставка по тях до отоплителните тела на имотите на топлинна енергия – но не се ползват, ако не се купува топлинна енергия за отопление в отделния имот ?

*заглавието е на FREI News

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s