ВАС отмени концесия за добив на злато и сребро в „Диканите“ ВАС отмени концесия за добив на злато и сребро в „Диканите“

Малко се разбунтуваха хората на място и КОНЦЕСИЯ НЯМА

Източник: Грийнтех

Върховният Административен Съд (ВАС) окончателно отмени решение на Министерски съвет от 07.10.2011 година и с това анулира концесията за добив на златно-сребърни руди от находището „Диканите” в участъка „Вакарелец” в землищата на радомирските села Горна Диканя и Долна Диканя, област Перник.

fools-gold-277944_640

За пръв път от много години насам съдът, сезиран от гражданска организация и община, отменя правителствен акт, издаден в нарушение на закона. Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решението от 27.2.2013 година на тричленния състав на ВАС, който още преди пет месеца определи, че Министерски съвет е дал концесия за добив на златно-сребърни руди от „Диканите” в нарушение на Закона за опазване на околната среда.

Съдебният орган установи, че при провеждане на процедурата за отдаване на концесия за добив на подземни богатства, са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и материалния закон.

Освен това е допуснато и грубо разминаване между текста на решение № 748, прието на заседанието на Министерския съвет от 07.10.2011 год. и обнародвания по-късно текст на това „решение“ в Държавен вестник. Според съда, това е съществено нарушение на административно-производствените правила. Неговата категорична отмяна и от двата висши съдебни състава (тричленен и петчленен) предотвратява дискредитирането на работата в Министерски съвет и възможните последствия със значителни щети за Държавата.

От Инициативния комитет за обявявяване на землищата на Горна и Долна Диканя за екологично чист район приветстват решението на съда и апелират към други граждански групи, изправени пред екологична несправедливист, да отстояват правата си за чиста природа.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s