РЕАЛНОСТТА ОПРОВЕРГАВА ХЪРСЕВ И КАРОЛЕВ

Тази статия е коментар към материала, публикуван в сайта http://news.ibox.bg/, озаглавен Не сме бедни и настигаме европейците, убеждават финансисти“ от 03.01.2013г.

Днес отварям да прочета новините и в архива виждам, че  Хърсев и Каролев ни убеждават как не сме били толкова бедни, колкото изглеждало, че доходите от 1997-а насам са се били увеличили два пъти, че едва ли не сме заблагоденствали и т.н….
Пълна лудост, пълно пренебрегване на действителността, която противоречи с изказването им.
/Цялата статия може да прочетете кликвайки на линка горе в синьо/

Къде е истината?

Доколкото я виждам и усещам по джоба си, доходите не само не са се увеличили, но даже драстично са паднали по простата причина, че макар да речем, че МРЗ се е увеличила от 73 лева през 2000г на 340 за 2014, то покупателната способност на тези 340 лева са по-малко от на въпросните 73 лева.
Днес покупателната способност на парите е по-ниска от тази на парите от 2000 година и това се дължи на непрекъснатото нарастване на цените, което практически изяжда всякакво увеличение на доходите.

И пак относно сметките на Хърсев и Каролев:

Ако цените днес бяха като през 2000 година да речем, то доходите нямаше да са се увеличили два пъти, както плямпа тоя „икономист“, а минимум 4 пъти… Но реалността сочи, че днес 340 лева имат по-ниска покупателна способност от въпросните 73 лева…

Така, че нека този виден „икономист“ и „математик“ да вземат всичките си сметки, да ги сгънат докато се образуват само остри ръбове и да си ги наврат някъде по свой избор, защото на хората им писна да им четат словоизлиянията, които практически погледнато, ако не са откровена лъжа, то те са чиста форма неистина и подвеждане на читателя, слушателя, зрителя и т.н.

Човек ще повярва, че дохода му се е увеличил тогава и само тогава, когато това му се отрази върху стандарта му на живот, а иначе всичките тия дрънканици няма да го направят нито по-богат, нито ще го изкарат от мизерията, в която е затънал.

За добивите на нефт и газ, които щели видиш ли да ни подпомогнат да изпълзим от батака:

Да, ама не! Този израз на Петко Бочаров ще влезне в употреба за кой ли път!

И то не защото толкова много ми харесва, а защото ясно и точно оборва казаното от Каролев, Хърсев и ко!
Истината е, че този добив няма да ни донесе нищо!
Истината е, че единствените, които ще спечелят от цялата тази работа ще са корпорациите, които вземат концесията, а за нас ще остане една гола пустиня, която би отвратила даже и бедуините, които биха били отвратени от замърсяването, с което така щедро ще бъде изпълнена.

Стига сте залъгвали народа с плямпотенето си, защото опита показва, че никъде не е постигната нито енергийна независимост, нито пък народа е заблагоденствал от това, че някой е прилапал подземните му богатства. Ако това, което толкова се изговори за енергийната независимост и балгоденствието, то тогава представям си как в Нигерия всички тънат в разкош и са заменили глинените си колиби с палати…
Е, но това така и не се е случило там…
Мизерията си царува и глада, болестите, бедността и всички негативи на капиталистическия неолиберализъм процъфтяват, а само шепа продажници живеят комфортно като глисти в лайна…

За икономическия растеж:

Това е фикция, една лъжа, която ни пробутат и практически се измерва в пари, като 99% от тях са виртуални и никога не са влезли в реално обръщение, водейки съществуването си чрез спекулативни сделки, но тяхното действие се отразява на цялото общество, защото носят негативни икономически последствия.
Неслучайно на 20.08.2014г. написах следното за икономическия растеж:

МИТ

Ако тая година печелиш по 10 лв на ден, а догодина си успял та си докарваш 11 лв ще имаш ръст от 10%. Повод за голяма хвалба!!! Иначе ще си бъдеш с тия покрай 300 кинта месечно – абсолютен бедняк. Ама ако си изкарвал по 1000 лв на ден миналата година, а тази по 995лв ще имаш отрицателен ръст /-0.5% / и разни, като тебе Михов – разбирачи ще те спрягат, че си в лош застой и загиваш и прочее и прочее. А всъщност, ти вярно няма да си по-добре от предходната година, но ще си живееш пак достатъчно доволно… Та те такива работи…

РЕАЛНОСТ

Икономическия ръст е чисто и просто една фикция.
Икономическия ръст се изразява само и единствено в какво? В пари…
Но, ако се вгледаш в оскъпяването на стоките и услугите, реалната инфлация изяжда този ръст, защото тя се различава от фиктивната и винаги е по-голяма от това, което ни се представя от статистиката.
Ако средното увеличение на цените е с 1, 2, 3 и т.н %, то като се направи разбор колко е увеличението на реалния разход какво ще видим?

Че реалната инфлация при 1% фиктивна, може да се окаже много по-голяма.. да речем 10-20%, че и повече !!!
А това означава, че ако тази година си получил ръст с 10%, то той или е нулев или е отрицателен.
Но явно някои хора не си изкарват парите с труд или не знаят кое колко струва или пък са учили само някаква теория на финансите/икономиката, но не познават практическото ѝ приложение, където се налагат корекции, щото да се не получат огромни разминавания…

Та, когато се гледа за реален ръст трябва да се гледат не само фиктивни стойности, но и съотношения от типа на това каква е реалната покупателна способност на парите, дали тя е по-голяма или по-малка от предходната година и т.н.
Веднага давам един прост пример у нас.
Годишната фиктивна инфлация никога не е по-голяма от 3-4%, но реалната е.
Също така, понеже някои хора говорят за големи суми…
Днес стойността на 1 000 000 долара е като на 500 000 от преди 5 години… И на какво се дължи това? На реалното обезценяване на долара, а не на нещо друго…
Ако преди време да речем Джон е вземал 100 000 долара годишно, то сега взема да речем 120 000 за година, но може да си купи по-малко, защото има фиктивен ръст на дохода от 20%, но реално дохода му е намалял.

Вземете листче и химикалка.
Вземете цените от миналата година на суровините, стоките, услугите, енергията и т.н. каквото решите…
Вземете цените им днес…
Вземете доходите и направете същото.
Вижте какво може да се купи да речем със сумата Х днес и със сумата У от миналата година…
И ще получите две неща:
А) инфлацията, каквато е реално.
Б) Реалния ръст на доходите…

За образованието и мобилността на труда:

Образованието само по себе си е нещо добро, но с уговорката, че не се използва за промиване на мозъци и то основно, чрез наливането на дракх и други нечистотии…

Също така ще вметна, че образованието макар да дава квалификация, това не означава, че г-жа Х и г-н У след като са получили някакво образование и квалификация ще могат да се възползват от тях. Истината е, че ако не са някакви наколенкаджии, колкото и да са добри в професионално отношение, шанса им да се реализират е почти нулев.
Примери има бол как хора с образование бачкат като чистачи на кенефи, продавачи в магазини и вериги за бързо хранене за мизерни стотинки.

Относно мобилността на труда ще кажа, че целия пиниз е да не се задържат кадрите на едно място, за да не им се плащат надбавки и класове, защото според законите в ЕС и САЩ, ако си работил някъде над 5 години ти се полагат тези неща. Но доктрината за мобилността на труда казва, че човек трябва да си сменя работата на всеки 3 до 5 години като не само, че сменя фирмата, но и населеното място, в което работи.
На това нещо, аз му казвам „модерно номадство“ и има защо!
Истината е, че мобилността на труда има за цел освен всичко гореспоменато от мен да възпрепядства трайните контакти и взаимодействия между хората, като така си гарантира, че няма да се стигне до обединение между тях срещу кого мислите? СРЕЩУ РАБОТОДАТЕЛИТЕ!

Мобилността на труда е само за бачкаторите, но не и за висшите чиновници и служители в корпорациите, които имат правото да избират къде и колко време да работят.
Мобилността на труда служи и за контрол над безработицата, по-точно за запазване на нейното високо ниво.
Ако някой не ми вярва, нека се огледа, ама много добре и ако разполага с акъл повече от този на една цаца, ще го види и разбере.

Та нека да обобщим:

Дрънканиците на Каролев, Хърсев и ко са пълно замазване на очите на балъците.
Всеки, който им се хване на плямпотенията е или тъп или нещо му е зле аритметиката, защото даже с елементарни бакалски сметки става ясно, че доходите са крайно ниски, непокриващи и екзистенцминимума.
Инвестициите не са допринесли за подобрение на стандарта на живот, а реално погледнато и за подобрението на бизнесклимата у нас.
Германия и Франция, които ни ги дават за пример вече са в реална рецесия, нещо, което тези пичове ще забравят  да ни го кажат, но заглавието от вчера /14.10.2014./ „Франция – болния човек на Европа“ е показателно, а за статията под него да не говорим, защото тя показва отчайващата картина как страната затъва.

България в момента била на средно ниво в Европа… Да, това е вярно… Но само, ако се отчитат такива неща като престъпност, корупция, лобизма на политиците в полза на „инвестоиторите“ и олигокрацията, иначе по показателите жизнен стандарт и доходи все още сме си на дъното и даже сме изкопали солидна дупка в него.
А ако се отчита растежа да речем на мизерията, тогава вече може да кажем, че сме на първо място в ЕС!
Или да речем, ако се говори за брой на соросоидните организации…

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

За финал ще кажа, че единствената оправия е да се одържяви всичко, което беше заграбено, да се изолират соросоидите и неолиберастите, та страната ни да започне да гледа само и единствено своя интерес.
Ако ни ЕС, НАТО или коя да е организация, в която нашата страна членува ни пречи, тогава да я напуснем, защото реалността показва, че трябва да спрем да се съобразяваме с мнението на Вашингтон, Брюксел, Москва или кой да е било въшен и да започнем да се съобразяваме с мнението на Бургас, София, Враца, Кюстендил и всички останали населени места, та ако ще и да е със село Горно нанадолнище….

Advertisements

3 thoughts on “РЕАЛНОСТТА ОПРОВЕРГАВА ХЪРСЕВ И КАРОЛЕВ

  1. стига с тия глупаци хърсев и каролев ,дрънкат глупави приказки,които нямат нищо общо с реалния живот, завършвали са по бай тошово време и си доучват тук и там, хал хабер нямат от икономически процеси,пълни глупости и манипулации , нищо не струват,а каролев е тъп, прост и отправя обиди , циничен е .

  2. великият икономист каролев не е наясно, дори с икономически процеси и на микроикономика и макроикономика,които се учат в най – добрите бг университети им казва начална икономика.Супер неграмотно ,икономически, ако ще и да си доучваш в чужбина, тъпотата и глупостта не прощават на никого.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s