ДЕСЕТКИ МИНЬОРИ СТАЧКУВАТ В МИНА „Черно море-Бургас“ ЕАД

mina

Миньорите от бургаската мина „Черно море-Бургас“ ЕАД остават под земята. И днес те няма да излязат от рудника, за да се приберат по домовете си. Причината е, че от два месеца не са получавали заплатите си.

Ултиматумът, който миньорите дадоха на енергийното министерство, изтече следобед.
За да получат парите си, НЕК трябва да изплати на „Топлофикация“-Сливен, 3 500 000  лева забавени плащания, а ТЕЦ-ът да се издължи на мината за доставените въглища.

Снощи в полунощ 43-ма миньори слязоха на 300 метра под земята, със заканата да останат там, докато не получат заработените си възнаграждения си за последните два месеца. Стачкуващите под земята миньори са от нощната смяна, а колегите им от другите смени в знак на  солидарност, в 7 часа тези от сутрешната отказаха да влязат в рудника.

Предстои минни спасители и лекарски екип да слязат долу при стачкуващите, на които ще бъдат осигурени вода и хранителни запаси, съобщи представител на синдиката.

„Докато не ни изплатят заплатите, няма да излезем. Готови сме да стоим и седмици под земята. Не ни е страх“, заявиха миньорите преди началото на нощната им смяна.

Към момента вентилациите в рудника работят и няма опасност за живота на работниците. Другите мини в страната също са съпричастни с протеста, но на този етап ще го подкрепят само чрез писма. /по материали на standartnews.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s