Пореден протест срещу добиването на въглищен газ

Източник: http://divinumcomoediae.blogspot.com/
Автор: Мартин Арсов
Снимка: Мика Сийминеен, архив

antigaz3

На 14.09 пред Министерството на околната среда и водите в София се проведе протест срещу добиването на шистов газ в България. Изготвени бяха плакати с категорични надписи като „В Добруджа няма да се добива шистов газ!“. Измежду малцината присъстващи преобладаваха не само антишистови, но изобщо явни антизападни настроения – поддържани и прокарвани не от крайнодесни партийни активисти, а предимно от хора безпартийни, работници, журналисти, общественици. За разлика от предишни антишистови протести, на този митинг присъстваха около 50 души. Там беше и Петър Волгин, макар да не направи някакво публично изказване.

Видимо е, че отчаянието от американската енергийна и финансова инвазия приема чудовищни размери. Вероятно и поради факта, че активистите не срещнаха широка публична и медийна подкрепа, те не бяха мотивирани както в минали подобни протести, на които присъстваха хиляди души. Въпреки това организаторите направиха всичко по силите си да повдигнат народния дух за мирна и законна борба срещу шистовия лобизъм. Обявиха публично, че това е само началото на една масивна гражданска кампания срещу добиването на шистов и въглищен газ, който отравя водите, застрашава редица животински и растителни видове и унищожава земята за векове напред. Подобно на протестиращите в Русе, и тук организаторите и техните поддръжници са единодушни, че „тази форма на зависимост има един корен, и той е продажната българска администрация“.

Организациите и електронните медии, които имат стотици хиляди поддръжници, обещаха да продължават с борбата срещу фракинга, докато не предпазят България от поредното посегателство срещу нейното достойнство и суверенитет.

Advertisements

One thought on “Пореден протест срещу добиването на въглищен газ

  1. Pingback: ПРОТЕСТАН СРЕЩУ ВЪГЛИЩНАТА ГАЗИФИКАЦИЯ, ИЗЛЕЗЕ С ОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ | FREI NЕWS

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s