За идеалите, историята и комплексарите, които не ги виждат

Из „Размисли и писма“ 30-8-14

Borislav Borisov: „nie sme nai prodajniq narod
da ne zabravqme ot mn vreme sme porobeni
i nqmame nito istoriq ,nito ideali kato naciq
tva e jalkata deistvitelnost“

Не разбрах кои са тези НИЕ?
Политиците?
Такива дето предпочитат да избягат от родината си, защото са малодушни страхливци и не желаят да се борят за нейното спасение или онези, които считат, че родината е там, където дават шишкебапа?
Щото НИЕ, това звучи някак си общо…
Уточни кои сте тези ВИЕ.

И моля, пиши на кирилица, ако живееш в чужбина, това не оправдава липсата на българска писменост на компютъра ти.
То да се пише с латиница на български, а бе четимо е, но е като да пишеш с лайна на стената.

Колкото до историята и идеалите.
Имаме, но това, че ти не ги знаеш тези неща, че не те е интересувало, че даже не си си и направил труда да провериш дали това, което са ти набивали в главата е вярно…. Това е твой проблем, а не мой или на някой друг…
Нека да си поговорим малко нещо за история, за идеали…

Имали сме един някой си там Симеон Велики, някой си цар Петър..
Имали сме един ми ти Самуил, някой си там Крум, един ми ти Тервел…

И все разни дето са останали в историята на Европа като Покорител на Византия и основоположник на една нова източноевропейска култура, при сина на първия споменат от мен владетел тази култура се разпростира чак видиш ли до Чехия на Запад, а на Изток стига до Светите земи, че и отвъд…

Пак при Симеон Велики се създават и православните богослужения на славянски език, а той после се превръща в основен богослужебен език за всички православни, които са получили своето кръщение пряко или непряко през Българската патриаршия, а това означава повечето православни християни, които са на север от Мала Азия /без арменци и грузинци/. При Петър е възхода, Златния век на старобългарската литература, която е оказала влияние върху литературата на цяла Европа и Близкия Изток.

Самуил може да е бил победен от Василий, но и той е останал в историята, не само като защитник на България, но и като разпространител на нейната книжнина и култура. Влиянието му в историята е факт, доказан и всеки, който се е интересувал знае, че по негово време напусналите България с цел търсене на познание са отнесли част от нашата литература в Западна Европа и тя е оказала влияние върху създаването и възникването на бъдещия Ренесанс, който пак може да се каже, че тръгва от тук, от нашия народ и прекрасен пример, че сме изпреварили Запада с почти век е не кое да е, а една малка черква в днешното село Бояна, изографисана със спомоществователството на севастократора Калояна и неговата жена Десислава, които са ктитори на въпросния храм.

Крум няма нужда да го коментирам, но за Тервел ще ти кажа, че той е запомнен в европейската история като спасител на Европа, източната и западната християнска църква го е канонизирала за светец като „свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа“, за това, че спира арабите при Константинопол.

Също така за спасител на Европа брой и Иван Шишман, царя, който практически попречи на османлиите да се съединят с маврите, спирайки устрема им със силна съпротива, и тя не свършва с него, а продължава чак до 1453 година, когато пада последната българска крепост, а именно онази на нос Калиакра.

Та да продължа, имаме си един ми ти Климент Охридски, който създава кирилицата и я кръщава на своя учител Константин Философ, с монашеско име Кирил и с тази писменост днес пишат само някакви си 350 млн. д. по света… Но като гледам, ти си от хората, които не я използват май, дали не е, защото я презират?

Имаме си и един Ботев, человек с високи качества, които с дела е доказал словата си, но също така творил е гениална поезия и неслучайно е считан за най-великия поет за вся писана история с неговата поема „Хаджи Димитър“, от което цял свят признава, че стиха
„Настане вечер – месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, –
Балканът пее хайдушка песен!“
е най-поетичното описание на природата, което е излизало изпод перото на кой да е творец.
Пак в „Хаджи Димитър“:
„Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небо, звяр и природа,
и певци песни за него пеят…“
Стихове изписани по хиляди паметници в цял свят, не само у нас.
Та да спомена, че „Хаджи Димитър“ се счита за най-великото и най-доброто произведение в стихотворна форма, което някога е създавано и записано, пък и оцеляло до наши дни.

Немалък е и приноса на Апостола на свободата, някой си дякон Игнатий със светско име Васил Иванов Кунчев, записан със златни букви в европейската история под името Васил Левски, но май не си учил за него…
Человека, който положил е идеята за равноправие и солидарност между хората, борил се за свобода на народа си и основоположник на българския национален идеал за една чиста и свята република, в която человеците ще са равни пред единний закон, който ще важи за всинца независимо от тяхното вероизповедание, етнически произход, пол, възраст и материално положение.

За съжаление изброените от мен исторически личности са малко, и по хаотичен начин ги споменавам.
Но това само по себе си не означава, че няма много светли личности в нашата история, които са оставили ярка следа след себе си.
На едни са запомнени имената, както е при царете и някои наши възрожденци, други са оставили само плодовете на своя труд, както е с неизвестния майстор от Бояна…

Но история имаме, имаме си и идеали.
Е, че не са от типа на „Американската мечта“ или пък „Мечтата на идиота“, това вече е друго положение, че сме малко нещо старомодни и искаме да бъде светлина и то не само в края на тунела, а да е над нас, около нас и за всички….
Е, че сме хора, които искаме да подадем ръка на обезверените си съседи, на приятелите, на познатите.. Или пък да протегнем ръка за помощ, за да помогнем на падналия да се изправи вместо да му набием шут в бъбреците…

Може да сме старомодни, да нямаме идеала „Еat shit, drink piss: „This is the American Dream““
Може да нямаме за герои разни измислени Железни мъже, Жени котки, Мики Мишката или Доналд Патока, но си имаме герои, които са били истински хора, които са доказали с дела, че са такива.
Може да си нямаме и герои като Бизоновия Бил, който всъщност бил един пощенски колар, организирал шоута с индианци, които правителството на САЩ му продало като роби, и така си сменил името на Бъфало Бил, щото се срамувал да се казва Уийлям Коди.
Да, ние такива герои нямаме, които да са се прочули най-вече като притежатели на роби, но имаме поети, които цял свят тачи. Имаме гениалния Димчо Дебелянов, който освен като поет се е доказал и като достоен офицер, пожертвал живота си за родината, защитавайки народа си.

Ние нямаме разни измислени герои и фалшиви идеали.
Нашите са истински, доказали се, а не рисувани на целолуидна лента или по страниците на евтини комикси.
Нашите идеали не са резултат на това, че някой ни ги е натрапил по изкуствен път, а са продукт на една дълга еволюция, продължила повече от хилядолетие.
Където и да ида, в страна, която не е пропита от варварщина и безпросветност и кажа, че съм от България, на мен гледат като на човек, който идва от страна с история, с принос към човечеството.
Гледат на мен като на някой от който очакват да е начетен, образован, с ум в главата…
Само в тъпата Европа ни презират и то защото те натрапиха това презрение към нас и това малодушие в онези глупаци дето се срамят от своя род, произход, родина…

Идеали…
Идеали имаме…
Идеали, които са красиви като всички идеали, които за сега са непостижими, но някой ден може да ги осъществим, за да се изпълни онзи стих „Мила родино, ти си земен рай, твойта хубост, твойта прелест, ах те нямат край“
И ти твърдиш, че нямаме история, нямаме идеали?
Имаме ги, но от как дошла е тази демокрация кекава, тези идеали са демонизирани, щото пречат на тщестлавци и чокои да грабят, да поробват народа на България.

За изпроводяк ще кажа, че нашата страна не е бедна, народа ни е грабен.
Затриват го, налагат му фалшиви ценности, менте-идеали, превръщат го в една тълпа безредна, в която человек за человека е враг.
Свободата, солидарността, приятелството, взаимопомощта, гостоприемството и човещината, все неща които са наши изконни традиции биват преднамерено унищожени.

И такива дето са кат тебе, невиждащи, нежелаещи да опознаят народа си, историята му, идеалите му, героите му, творците, съзидателите и вси онези що са допринесли с нещо за съграждането на света…
Ей такива са най-опасни, щото са с комплекси…
А комплексите вредят и повеждат по пътеки погрешни, които макар и да са широки, водят към ада на собственото падение.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s