СИНТИЯ НЕДЯЛКОВА: „Въглищният“ газ ще е един пагубен експеримент за Добруджа!

Интервю на Васил Жечев със Синтия Недялкова в предаването „Аларма“, програма „Христо Ботев“, БНР. 
Водещ Ася Чанева.

Разговор за водата и земята на Добруджа, за екологичното равновесие и енергийните проекти, и за гражданския активизъм, разбира се.
Правителството на Пламен Орешарски е сключило с американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп“ и „Овергаз“ договор за 3 милиона в рамките на пет години, за проучване и експериментални, за сега, сондажи за наличие на въглищен газ край Каварна, село Вранино, чийто добив се осъществява чрез подпалване под земята и хидрофракинг технологии. Един нов метод, който събира противоречиви оценки, както сред гражданите, така и сред специалистите. За това ще поговорим с гражданския активист Синтия Недялкова, която е в екологичната тема още от протестите срещу т. нар. шистов газ, провели се не само в столицата, но и в град Каварна. В интерес на обективността, да не забравим да споменем и че година по-рано правителството на Борисов е дало и разрешение за проучване на същата американска фирма.

От интервюто ще разберем още:
1. До колко ефективна е технологията за добив на газ от въглища и, най-важното, как ще се отрази този за неизпитан до сега у нас метод на околната среда?

2. От Министерство на икономиката твърдят, че договорът с компанията е на ниво проучване, а издаване на разрешение за добив ще се прави едва след като той изтече. Това трябва ли да успокои гражданите. Всъщност, дали проучването е също толкова вредно, както добива, какъвто е случая с шистовия газ?

2. Имаме действащ мораториум срещу добива и проучването на шистов газ. Той не предполага ли някакви рестрикции и срещу тази нова въглищна технология?

4. Подписването на този договор идва точно една година, след като граждани на България и Румъния участваха в общ протест срещу проучванията и добива на шистов газ в двете страни. Какво смятате да предприемете днес?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s