„Уестингхаус” и кривото огледало на управлението на енергетиката в България

angel gadjew

Автор: Ангел Гаджев  –  ГС РИЛА

Добре дошли, диверсификатори от Уестингхаус.Благодарете на българската политическа класа, която успешно търгува с влияние. Тази статия е писана в края на 2013 г. Отговори на зададените в нея въпроси няма да има. Защо?Защото нашите политици са продажници.

Замисляме ли се защо сме най-бедни в Европа? Замисляме ли се защо протестираме, а след легитимни избори отново го правим? Замисляме ли се накъде отиваме и дали тези, които сме избрали да ни представляват дават тази насока на държавните дела, която обещават преди да ги изберем? И отстояват ли общонационалните интереси, когато водят преговори от името на държавата, след като са се клели в конституцията, или тази клетва е само една формалност?

Основният въпрос е първият. И той е следствие от политиката, която проведе държавата през всичките тези двадесет и четири години болезнен преход. Преход, довел до рухване на икономиката и тотален дисбаланс на енергийната система на страната. Защото енергетиката е моторът на всяка икономика и нейния колапс довежда до икономически проблеми, които прерастват в социални. А когато с години са отлагани стратегически решения с визия за бъдещето най-вече в областта на енергетиката, идва момента на социалното недоволство.Независимо коя политическа сила управлява.
Кои са основните стратегически грешки в областта на енергетиката на политическата класа с различни цветове, управлявала страната по време на прехода, които доведоха до тази икономическа ситуация, предизвикала февруарските протести и политическа сегашните?

1. Затварянето на III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй” при условия, които не бяха благоприятни за страната ни. Погледнете как украинците отстояват своите икономически интереси спрямо Русия и ЕС.

2. Отхвърлянето на предложението на „Росатом” да строим АЕЦ „Белене” на цена от 4 000 000 000 евро при 51 % българско участие и български контролен пакет акции при 100 % руско финансиране,заложено в бюджета на Руската федерация за 2010 г. Цена, безвъзвратно отлетяла с времето.

3. Непоследователната политика в сектора, довела до разнопосочни сигнали към стратегически инвеститори, които в областта на енергетиката в световен мащаб се броят на пръстите на едната ръка.
Най-новото , което се предлага в България от управляващите е строеж на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. За целта американския консорциум „Уестингхаус” извърши предпроектно проучване. Министър Стойнев отиде до САЩ, срещна се с представителите на фирмата и се върна с възторжени новини. Заяви, че ще строим VII блок с новия ядрен реактор „АР 1000” на американския консорциум „Уестингхаус”. Представители на „Уестингхаус” се срещнаха с министър-председателя Орешарски и правителството даде мандат на БЕХ да сключи договор . Ето изявлението за пресата:
„Представителите на „Уестингхаус“ и на БЕХ подписаха споразумение, което ще даде възможност в следващите до девет месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри на проекта за изграждане на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“.”

Сега е моментът тези, които вземат стратегически решения да отговорят на следните въпроси:

1. „АР 1000” ще струва около 7 милиарда долара. Такива са разчетите за първия реактор от този тип, който трябваше вече да работи в Китай. По неразбираеми причини пускът му се отлага за края на 2014 г. Реакторът „ВВЕР 3+” на „Росатом” , който се предвиждаше да се монтира на готовата и сертифицирана площадка на АЕЦ „Белене” струва 4 000 000 000 долара. Седем повече ли е от четири? Говорим за милиарди, не за ябълки и круши на подуенския пазар. Ако да, защо бе избран „Уестингхаус”?

2. Нещо повече, тези 7 000 000 000 ще нараснат на 8,2 млрд. за строеж на 7 блок с „АР 1000” в АЕЦ „Козлодуй”, след завършване на делото в арбитражния съд в Париж, по което иска на руснаците е за 1 200 000 000 евро и което неминуемо ще загубим. Защо? Защото безотговорно сключваме международни договори, които после не изпълняваме. Ако да, защо бе избран „Уестингхаус”?

3. На руснаците връщаме отработеното ядрено гориво от техните реактори. „Уестингхаус” не поемат отговорност за това. Налага се да строим хранилище за отработеното ядрено гориво на цена от 400 000 000 – 500 000 000 долара. Тази сума не е окончателна, защото хранилището изисква поддръжка. Тя трябва да се начисли в сметката? Ако да, защо бе избран „Уестингхаус”?

4. Руснаците предлагаха да финансират проекта на 100%. „Уестингхаус” предлагат до 70 % финансиране на проекта,за един реактор, без турбината и спомагателното оборудване.Въпросът е 100% повече ли е от 70 %?И при какви условия ще бъде предоставено това финансиране? Ако да, защо бе избран „Уестингхаус”?

5. Руснаците предложиха български компании да извършат монтажа и съпътстващите отрасли по проекта, защото нашите специалисти са обучени по технологията „ВВЕР”.Американците имат стратегически договор с Китай и до 70 % от дейностите по проекта „АР 1000” се извършват от китайци.Това означава ли, че китайци ще монтират реактора в Козлодуй?Ако да, защо бе избран „Уестингхаус”?

6. Проектът на „Уестингхаус” „АР 1000” практически не е работил никъде по света. Първият реактор ще заработи в необозримо бъдеще в Китай. Междувременно китайски ядрени експерти от висока класа вече изразиха резерви към проекта. Справка, сайта Atominfo.bg. Това означава ли, че купуваме котка в торба? България площадка за ядрено експериментиране ли е?

7. Ръководството на МААЕ потвърди пред представител на ГС „РИЛА”, че технологията „АР 1000” не може да бъде инсталирана на площадка в Козлодуй, без да се наложи да се подмени цялата експлоатационнна система на сегашната централа. Това е друга технология, за която нямаме подготвени специалисти.Това експертно мнение взето ли е под внимание от нашето правителство? Ако да, защо бе избран „Уестингхаус”?
Произведената електроенергия от атомни електроцентрали с реактори EPR Aрева и AP1000 дизайн „Уестингхаус Електрик” e значително по-скъпa от ВВЕР -1000. Това бе съобщено на 25 декември от информационна агенция в Министерството на атомна енергия на Индия (DAE), коментирайки хода на преговорите с фирми от Франция и Съединените щати на договорите за изграждането на АЕЦ “ Dzhaytapur “ и АЕЦ “ Mithivirdi “ съответно. Министерството оценява стойността на киловат – часа на планираното изграждане на атомни електроцентрали в Гуджарат „Mithivirdi“ AP1000 реактор на 12 рупии ($ 0.19) , а цената на киловат – часа на атомни електроцентрали „Dzhaytapur“ EPR реактор в Махаращра – 9 рупии ($ 0,15) .
За сравнение цената на един киловат – часа електроенергия произведен от АЕЦ „Куданкулам“ с реактор ВВЕР – 1000 е 3,5-4 рупии ($ 0,06). В допълнение, се насочва вниманието на Министерство на атомната енергия на Индия към високата цена на киловат инсталирана мощност от френски и американски проекти. „Може да се наложи да се откажем от тези проекти“, – цитира агенцията неназован представител на министерството. Според него, получена по време на преговорите стойности на цената на електроенергията за АЕЦ „Dzhaytapur“ и АЕЦ „Mithivirdi“ е много висока , дори като се вземе предвид инфлацията.“
Кой ще има полза от тази нова мощност в България, след като чужденци ще я строят, чужденци ще я експлоатират и ще прибират печалбата?

Най-добрият вариант според нас е да се строи АЕЦ „Белене”. След като там са хвърлени вече над 3 000 000 000, а предстои загуба от 1 200 000 000 евро от този арбитражен иск.
След като вече върнахме един реактор и развалихме един изгоден договор за нови мощности, ние сме някаква уникална държава, която не спазва поетите задължения по договорите които подписва и не играе по правилата. За това сме на този хал.

Отговорите на зададените тук въпроси ще доведат до тази прозрачност при вземане на решения в енергетиката, която отговаря на първия въпрос. Да го припомня: „Защо сме най-бедни в Европа?”
Отговорът е: „Защото се оглеждаме в кривото огледало на управлението на енергетиката. И на тази практика на управление на държавата трябва да се сложи край.Колкото по-рано, толкова по-добре за държавата.“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s