ДЕСТРУКТИВНА ФИНАНСОВА ПОЛИТИКА – СРЕДСТВО ЗА ВОЙНА И ГРАБЕЖ

image2993

1996 г. Костов отиде на частно посещение в САЩ
2014 г. Борисов отиде на частно посещение в САЩ
Къде са приликите?
И в двата случая има банкова паника.

Към настоящия момент може да кажем, че срещу българския народ се води крупномащабна война от страна на големите финансови институции и олигархията.
Но тук трябва да вземем предвид, че подобни събития не се случват без намесата на външни сили или поне без тяхното одобрение.
Затова тук ще разгледаме механизмите, които се употребяват при подобни действия.

ФАЛШИВИ ПАРИ

Още в далечното минало един от похватите за водене на война е икономическата и финансова дестабилизация на противника.
Най-изпипания с времето механизъм е да се наводни пазара с фалшиви парични единици на противника.
В историята най-ярките примери са по времето на Наполеоновите войни /когато Русия е залята с фалшиви купюри от 5 и 25 рубли/, дестабилизацията на Конфедерацията и Севера чрез заливане с ценни книжа и банкноти по време на войната в Северна Америка и Втората световна война /когато Германия залива Европа с фалшиви долари и британски лири/.
В по-ново време ще спомена България, която е залята с милиони левове под формата на копюри от 20, 50, 100 и 200 лева, печатани в Германия.

ПИРАМИДАЛНИ СТРУКТУРИ

Освен заливането на пазара с ментета друг много добър и работещ способ е дестабилизация на банките.
Първата банка в Европа, която изгърмява е тази създадена от Джон Ло на компанията „Мисисипи“
Този механизъм се оказва удачен, когато трябва да се дестабилизира дадена страна и точно поради тази причина в икономическата война, която Запада води срещу Източна Европа бе включен като основно средство за ликвидация на икономиките на страните и заграбване на спестяванията на населението.
Първите, които изгърмяха, това бяха жертвите на т.нар. „пирамиди“, които съвсем не са нашенско изобретение, а са скорошно изобретение.
Пирамидите са се доказали като средство за водене на война, а именно в Русия /по времето на НЕП (когато „инвеститори“ от вън създават редица фиктивни предприятия), САЩ – по време на войната между Севера и Юга, Великобритания – по време на Англо-бурската война, Франция – по време на Първата световна война и т.н.
В по-ново време финансовите пирамиди се използваха целенасочено за заграбване на спестяванията на хората в бившия соцлагер, а в началото на XXI век и на хората в Арабския свят.
За пример ще дам, че след Арабската пролет се появиха доста финансови пирамиди, които „изгоряха“ и милиони хора, които бяха „инвестирали“ спестяванията си в „сигурни“ вложения се оказаха ограбени.

ИЗТОЧВАНЕ НА БАНКИТЕ

Следваща стъпка това са банките, които се създават, за да се източат.
Този модел е много по-сигурен от пирамидите, защото банките се явяват нещо като почтени институции, които поне теоретично обслужват своите клиенти без да ги ощетяват…
Но има едно НО!
И това НО е, че в определен момент се пуска слух как видиш ли дадена банка била нещо… и хоп!
Хората се юрват към гишетата, за да си изтеглят вложенията.
И точно тогава започва същинското източване на средствата, защото в този момент се включват редица фиктивни вложители, които са първите, които си изтеглят депозитите, които по документи съвсем не са малки.
И така се приключва с първа фаза на мошеничеството.

Следващата фаза е обещанието, че всичко ще бъде наред, че влоговете са непокътнати…
И от тук се започва голямата игра на надлъгването.
Често пъти, когато се очаква скок на инфлацията, валутните депозити се обръщат в местна валута и така спестяванията буквално се стопяват. Този номер беше умело използван в Русия, Аржентина, България, Полша и Турция през 90-те години на миналия век.
Другия номер, който се прилага е средствата да се „вложат“ в рискови и свръхрискови ценни книжа, които да „изгърмят“ в точно определен момент. Този номер успешно беше приложен във Великобритания, САЩ, Испания, Германия, Исландия, Гърция, Египет, Грузия, Италия, Португалия…

Неуспешни опити за подобни машинации имаше в Китай, Кувейт, Израел, Япония, Армения, Албания и други страни, но те не успяха поради силната регулативна роля на държавата в банковия сектор и навременните мерки на държавните институции, които пресякоха машинациите в самият им зародиш.

Понеже живеем в България и понастоящем имаме нагледен пример за програмиран финансов колапс от ново поколение, който е в първата си фаза, затова ще разгледаме какво се случва в момента.

КАК СЕ СЛУЧВА ФИНАНСОВИЯ КОЛАПС В БЪЛГАРИЯ?

Днешната ситуация не е резултат на управлението на сегашното правителство, а на предварително замислен назад във времето план, който дава своите резултати сега.
Практически погледнато сегашното правителство може или да вземе мерки за пресичане на колапса или да гледа безпомощно.
Реално погледнато ние имаме ситуация, в която правителството се опитва да вземе мерки, но е позакъсняло, защото не е успяло да пресече подготвителния етап на случващото се.

А ПОДГОТВИТЕЛНИТЕ ЕТАПИ СА:
1. Евтини кредити, които се раздават без никакви гаранции за тяхната възвращаемост.
2. Влагане на голяма част от държавните средства и капитали в една или няколко частни банки
3. Предоставяне на правото на една или няколко частни банки да служат като посредници за събиране на държавни такси или вземания.
4. Предоставяне на правото на банковите институции да променят лихвените проценти едностранно и по тяхно усмотрение без да имат съгласието на клиентите си за това.
5. Предоставяне на правото на частните банки да се разпореждат със златните резерви, с държавни ценни книжа и други гарантиращи финансовата стабилност активи.
6 Други, чието изброяване би отнело много време.

СТАРТИРАНЕ НА КРИЗАТА

Сегашната криза започва като предходната, а именно, че група частни лица отиват на частно посещение в САЩ. С кого точно са се срещнали, това не е много ясно, но е факт, че и в двата случая иде реч за среща на „опозиционни лидери“ с неустановени лица и организации, които към момента на срещата са се намирали на територията на САЩ.
От тук може да си направим предположенията, че срещата е била с лица, които са свързани с една или няколко финансови институции, които имат международен характер.

Удивително е и съвпадението, че непосредствено преди тези срещи има „вълна от протести срещу правителството и че въпросните лидери са били членове на предходни правителства, които са поставили „бомбата“.
След връщането им от САЩ се пускат слухове за реална или фиктивна дестабилизация на една или няколко ключови банки. Целта на тези слухове е да се разпали паника сред вложителите, за да може да се стартира процеса на източването им.
Но в дадения случай, БНБ реагира адекватно и спря дейността на банката-катализатор, за да попречи на фиктивните вложители и едрите рибоци да изтеглят ликвидния ѝ кешов фонд, с което вбеси онези, които бяха подготвили сценария.
Точно по тази причина веднага се създава паника спрямо други банки-катализатори, но и тук имаше бърза намеса на БНБ.
Доколко тези механизми, които се налагат от БНБ биха помогнали, това е спорно, но е факт, че такава намеса има.

ОСНОВНИТЕ ЦЕЛИ НА КРИЗАТА СА ЯСНИ, А ИМЕННО

1. Източване на ликвидните кешови фондове
2. Фалиране на банките с цел заграбване на техните ресурси /движимо и недвижимо имущество, капитали, дадени кредити/
3. Големите играчи да се подсигурят, че няма да връщат кредитите, които са взели от въпросните банкови институции
4. Придобиване на банките като такива или използването им за основа на нови банкови институции, чрез поглъщане на старите.
5. Връщане на МВФ като основен регулаторен орган в банковата система.

ПОСЛЕДНОТО Е МНОГО ВАЖНО ЗАЩОТО:

1. Така ще се гарантира на олигархичната върхушка, че няма да има повишение на доходите на населението, а от там и на жизнения стандарт.
2. Налагане на последваща приватизация / заграбване на онези отрасли, които не са били заграбени до момента от държавата и обществото
тотален контрол над работническата класа и с мотива, че е кризисна ситуация да се стопират всякакви нови протести срещу бъдещото правителство, когато то дойде на власт. Целта ще е да се направи така, че всяка проява на недоволство да бъде смазвана в зародиш чрез финансови механизми /чрез работодатели, кредитни институции, власти и др./
3. Налагане на задължителна продажба на държавна и общинска земя на чуждестранни лица и фирми, както и на родни фирми със 100% чуждестранен капитал. Но тези фирми и лица, които биха придобили земята ще са посочени от новия/стар регулатор МВФ.
4. Налагане на ограничения в сферата на производството и чрез налагане на хипермонополи да се унищожи малкия и среден бизнес, който към момента се явява най-големия работодател в страната.
5. Заграбване на пазарните ниши, които ще се освободят от унищожените малки и средни фирми.
6. Увеличаване на безработицата, което ще гарантира на новите срвъхмонополисти, че няма да им се налага да повишават заплатите на работещите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s