„АСПАРУХОВО“ – ЖЕРТВА НА ТОТАЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ


За FREI News от Варна, Мартин Гарет
Коментар: Мика Сийминеен
Снимка: Chronicle

Вече няколко часа продължава издирването на изчезналите във варненския квартал „Аспарухово“, където вчера приливна вълна наводни къщи и улици. На територията на района е обявено бедствено положение. До момента се съобщава за 12 загинали, , а неуточнен брой изчезнали се издирват, а градоначалника Иван Портних заяви, че вероятно броят на жертвите ще нарасне.
В града е обявен ден на траур.

Почти целият квартал е засипан с кал, дървета, доста коли са затрупани една върху друга. Улица „Горна студена“ от където е преминала приливната вълна, е в най-тежко състояние. Десетки автомобили и кални наноси са образували тапа, затрудняваща достъпа на линейки и специализирани автомобили засегнатия район е затруднен и заради свлачище по пътя в началото на квартала.

Според разкази на очевидци, придошлата вода е заляла спирка на градския транспорт с вълна висока повече от 150 сантиметра, в следствие на което се издирват четирима души.

Общо към 35 литра на кв. м. дъжд се изля във Варна. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л. на кв. м.

От областната дирекция на МВР уточниха, че положението в района е бедствено и ситуацията е много тежка.

Спасителните екипи, военноморските сили и командващият флот, подпомагани от живущите в квартала правят всичко възможно за разчистването на улицата, защото отново започва да вали и няма накъде да се оттича водата. Спасителните операции и разчистването се извършват много внимателно, защото има съмнения, че в къщите има затрупани.

Очаква се днес да пристигнат десетки доброволци от цялата страна да окажат съдействие на спасителните екипи.

#КОЙ е отговорен за случилото се съв Варненския квартал „Аспарухово“? НИКОЙ И ВСИЧКИ

#КОИ са виновниците за наводнението? НЯМА ТАКИВА И ВСИЧКИ

Четири са основните причини, съчетани с некадърността на градските власти, които гледат през пръсти на нарушенията, които в своята комплексност са довели до това да се стигне до трагедията.

Немарливостта на онези във властта, както и немислието на живущите са в основата на трагедията, разиграла се в „Аспарухово“.
Едните си затваряли очите за действията на другите и на финала се получило така, че водата в затлаченото си корито е преляла и затрупала с кал квартала, удавяйки между 8 и 10 души.

Нека разгледаме причините една по една:

Незаконната сеч над квартала води до това, че почвата ерозира и лесно се образуват свлачища. Дърветата освен за горене и продан, имат и функцията да служат като стабилизатори на почвата и да абсорбират част от излишната вода. Не е случайно това, че в близост до реки, умните архитекти слагат зелени площи, на които има дървета и храсти. Те се явяват своего рода естествено укрепване на бреговете и дигите.
Изсичането на храстите и дърветата води до свлачища. За съжаление онези, които са извършвали незаконната сеч и вероятно са жители на злополучния квартал не са си взели поука от свлачищата в региона, както и от скъсването на дигата на язовир Цар Калоян през 2010г. Като една от причините за трагедията бе, че не е имало естествено укрепване на дигата и тя е ерозирала с времето, а от там е и пробива, който под натиска на водата се е разшилил и тя залива селото.

Сега подобен проблем имаме и във Велико Търново, а поради сечта може да се очаква да има още подобни случаи като този в „Аспарухово“ и при Прохода на републиката, който бе залят от триметрова вълна кал и вода.

Застроените отводнителни дерета служат като препядствие и водата не може да се оттече в правилната посока. Доколко са били задръстени със сгради тези дерета, това не знам, но си е оказало влияние това, че те са били застроени. Даже няма да се учудя, ако най-големите поражения и най-много жертви са именно там.
Проблема в случая е, че поради задръстването водата вероятно се е отклонила и е заляла квартала.

Неподдръжка на дигитетова е може би една от главните причини, съчетана с останалите.
Властите трябва да извършват поддръжка на дигите по хидросъоръженията, но на това гледат през пръсти, както общините, така и от Министерството на околната среда и водите.
Уж правят някакви инспекции, уж имало някакви контролни органи, но реалността се вижда след като стане големия фал и тогава се започват оправданията ту с това, че имали недостиг на хора, ту че нямали били пари…

И така, на финала излиза, че едва ли не потърпевшите са виновни за това, че някой чиновници не са си свършили работата.
Колкото и да ни убеждават, то истината е, че повечето от малките язовири нямат никаква поддръжка от 1989 година насам. Същото важи и за дигите по реките…

За никого не е тайна, че изхвърлянето на боклуци в коритата на реките е практика, която е доста често срещана.
Само от речните корита в централната част на София бяха извадени неизвестно колко тона боклуци, които бяха задръстили Перловската и Владайската реки до такава степен, че след дъждовете, минавайки през незаконните сметища нивото им се покачваше неимоверно и водата пълнеше мазетата на жилищните сгради.

И това е при положение, че се извършва драгиране на речните корита веднъж на две-три години.
А представяте ли си какво би се случило, ако нямаше такова драгиране?
Като се вземе предвид, че понякога нивото на двете посочени от мен реки се покачва до два метра над нормалното при обилни дъждове, съчетани със силно снеготопене…

Та какво остава една река, нейде там извън София, течаща до квартал, в който държавните органи не осъществяват практически никакъв контрол и то не защото не могат, а щото не желаят, защото видиш ли, ако осъществявали надзор над населението да не сече гората, да не си строи къде му падне и да не използва реката за сметище, щели били да им нарушат правата.

Та КОЙ носи отговорност?

От една страна, това са МОСВ и Община Варна, които са си затваряли очите за нулевата поддръжка и за нарушенията, свързани с хидросъоръженията, защото така им е било най-лесно.
Но и местните жители, които не са се съобразили с това, че техните действия може да доведат до трагични за тях последици имат вина за слулчилото се.

Липсата на контрол и поддръжка от страна на държавата и общината , както и безхаберието на местното население, това са двете причини за наводнението, което затрупа с кал „Аспарухово“.

Отговорността е ясна, но какво ще стане после?
Естествено, че вече има кампания за набиране на средства чрез SMS-и, от която ще се облагодетелстват най-вече мобилните оператори, за които това бедствие е дошло дюшеш.

Някои политици ще се опитат да изкарат дивиденти от случилото се, а разни общинари и чиновници ще се оправдават ту с безпаричие, ту с липса на кадри…
И какво?
Резултата е, че за мангалмахлеси „Аспарухово“ уж ще се набират средства, а реално няма да се промени нищо!

Е, вероятно ще се използва момента за предизборната кампания и ще се започнат някакви възстановителни работи.
Даже може и някоя и друга къща да им построят, но като цяло за квартала няма да има подобрения и ще си я карат както знаят до следващото помитане от калния поток.

Advertisements

One thought on “„АСПАРУХОВО“ – ЖЕРТВА НА ТОТАЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ

  1. Pingback: Точно такива агентчета „за 30 сребърника“ ни унищожиха родината и ни обрекоха бъдещето | FREI NЕWS

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s