БОРКОР откри 1 млрд. лв. загуби от концесии

Източник: dir.bg
Снимка: Пловдив онлайн
Георги Брандийски – 18 юни 2014

https://i0.wp.com/www.plovdiv-online.com/media/k2/items/cache/8a5667a7e494c49af18abb76e5a375fc_XL.jpg
Концесии за добив на подземни богатства са давани без конкурси, обяви Бойко Великов

Щети за 1 млрд. лв. от неплатени такси за концесии от 2008 г. За 67 находища на подземни богатства не е плащана нито концесионна такса, нито кариерна.

Това е показал анализ на концесиите, изготвен от правителствения център за противодействие на корупцията БОРКОР, цитиран от в. „24 часа“.

До 2008 г. за тези находища се е плащала поне кариерна такса, каза шефът му Бойко Великов. Щетите могат да се изчислят на стотици милиони, дори и милиард лева, обясни още той.

В анализа на БОРКОР обаче не е правено точно изчисление на претърпените от държавата вреди. Тези концесии за добив на подземни богатства са давани без конкурси, а по право при приватизацията на държавни компании, обясни Великов.

Според анализа на БОРКОР първоначално концесиите по право са били 400-500 на брой. Такива били дори за големите находища като Челопеч, Медет, Елаците или плажната ивица към комплексите Русалка, Елените, Дюните и пр., се посочва в доклада.

Проблем е и даването на концесии по много закони, а не само по един, се твърди в анализа. Великов е категоричен, че концесиите трябва да бъдат събрани в един закон. В него трябвало да се премахне всяка възможност за даване на концесия без провеждане на състезателна процедура, смята той. Това ще намали възможностите за корупция при концесионирането.

БОРКОР е анализирал и концесионните договори за ски зоната в Банско, плажната ивица на Слънчев бряг и златното находище в Челопеч. И при трите договора са установени сериозни пропуски в работата на институциите и почти никакъв контрол по спазването на договорите.

Предложенията на БОРКОР са дадени на Министерския съвет, обясни шефът на центъра. Според него те трябвало да бъдат приети от парламента независимо от политическата ситуация.

БОРКОР предлага и въвеждането на типови договори за концесионирането на минерални води и по-добра уредба за концесиите на водоснабдителни мрежи.

Advertisements

4 thoughts on “БОРКОР откри 1 млрд. лв. загуби от концесии

  1. Pingback: НАРОДЪТ ПОБЕДИ ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ В СЪДА СРЕЩУ ЗЛАТНИТЕ КОНЦЕСИОНЕРИ | FREI NЕWS

  2. Pingback: Отговор на 10-те въпроса свързани с дело №1147/2013 | FREI NЕWS

  3. Pingback: СЪДИИТЕ В АССГ ЗА ДЕСЕТИ ПЪТ РЕШИХА, ЧЕ ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС СТОИ НАД КОРПОРАТИВНИЯ | FREI NЕWS

  4. Pingback: ЧИСЛОТО 13 СЕ ОКАЗА ФАТАЛНО ЗА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ | FREI NЕWS

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s