Шистовите сълзи на Украйна

Шистовите сълзи на Украйна

Славянск и Краматорск са под обстрел

Въпреки всички призиви за прекратяване на военната операция, киевската хунта не оставя на мира югоизточна Украйна

Не следва да се чака помирение и след насрочените за 25 май президентски избори

И тук работата дори не е в голямата политика. Причината е къде по-сериозна – голямата икономика на транснационалните корпорации, които не признават компромиси.

Западни и украински медии задружно обвиняват Русия в това, че тя се била стремила да превземе Донбас за да не даде на Украйна да получи свой източник на „синьо гориво“. Това е традиционната тактика на Вашингтон – да обвини съперника в това, което сам иска да направи, казва експертът Сергей Правосудов:

– Русия има най-големите в света запаси традиционен газ. Стойността на неговия добив е съществено по-малка от този на шистовия. При това в Русия има запаси и на шистов газ, просто никой няма да ги добива. Освен това не е известно какво е качеството на шистовия газ в Украйна, има ли там достатъчно обеми за добив в промишлени мащаби.

Ако Русия наистина би желал зло на Украйна, тя следва да чака овладяването на тези „шистови плантации“, казва експертът Григорий Трофимчук:

– Според мен, този план е измислен от Запада за да потопи Украйна в тези мръсни шистови потоци. Няма да ги има и зърнените поля, с които така се гордеят украинците. Между другото, когато Хитлер окупира Украйна, той беше намислил да я засее с коприва за технически нужди.

Наистина, шистовият газ се добива с помощта на взрив. Отначало се сондира отвор, след това се вкарват там химикали и се прави разкъсване на пластовете. От възникващите многобройни пукнатини започва да се изпарява и да се събира газ. Но напомпаните отрови се всмукват в подземните води, което фактически означава край на екосистемата на региона. Опасността от екологическа катастрофа накара някои страни – по-специално Германия и Франция – да забранят добива на този вид гориво. А в САЩ нараства мощното обществено движение против този варварски начин за добив.

И тук възниква един толкова удобен полигон, като Украйна. Находището, което се точи от Черниговска област до Луганска, отдавна е „лакомо парче“ за чуждестранни компании. Още през 2007 година корпорация Shell проведе там предварително проучване. А през 2010 се подключи ExxonMobil. През септември беше подписано споразумение за сондиране в Харковска област. Ставаше дума за инвестиции на почти $1 милиард.

Разбира се, политическите мотиви също не се изместват на заден план. Защото контролирането на украинския шистов газ е начин за оказване на натиск върху Русия на световния газов пазар. Вашингтон се стреми да въведе контрол върху находищата на Донбас за да „откъсне“ Европа от руския газ. И с това да отслаби влиянието на Москва върху Брюксел – и едновременно да изкопае „екологическа дупка“ край руската граница.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_05_22/SHistovite-slzi-na-Ukrajna-5833/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s