Европа не обича бездомните

Източник на текста и снимките: Без Лого

Кметицата на Мадрид Ана Ботела, разпореди всеки бездомник дръзнал да остане без подслон да бъде наказван с глоба от 750 евро. Глобата, която скоро ще влезе в сила, ще бъде налагана както на бездомници спящи по пейките, така и на бедняци, продаващи носни кърпички, на просещи близо до обществени сгради, училища, болници и входовете на големите търговски центрове.

Глобата може да достигне и 3000 евро, ако в просията участват и малолетни деца. И всичко това, след като в испанската столица съвсем наскоро бяха изгонени от приюти и домове за социално слаби, стотици бездомници. Данните на Националната Статистическа Служба на Испания са повече от красноречиви: един от всеки пет граждани живее в условия на бедност, 2.2 милиона деца са недохранени, а 29% от домакинствата са ипотекирали жилищата си поради невъзможност да изплатят задълженията си към банките.

В Швеция ксенофобията присъства дори и чрез разделението на тези, които просят. Крайно дясната партия „Демократи на Швеция“ внесе предложение в Парламента с което изисква просията от страна на чужденците да бъде повод за тяхното екстрадиране от страната и забрана за повторно влизане в Швеция завинаги.

В Норвегия коалиционното правителство, начело на което е Партията на Напредъка, поиска да се позволи на общините да забранят просията. Председателят на партията С. Йенсен, заяви, че тази забрана ще позволи борбата с престъпността да бъде по-ефективна и най-вече ще бъде насочена срещу ромската престъпност. Въпреки, че просията в Норвегия все още е законна, в програмата на партията просията се забранява на територията на цялата страна.

Много държави се облагодетелстват от дупката, която съществува в законодателството на ЕС, което не регламентира тези въпроси, освен свободното пътуване на гражданите от страните членки. Наказанието,което може да се наложи за системна бездомност, може да бъде дори и лишаване от свобода. В случаят на Унгария, държава с над 30 000 бездомници, правителството начело с Виктор Орбан, заяви още от 2010 г, че ще вземе сериозни мерки срещу бедността, която отдавна е явна.Промените в законодателството забраняват просията, спането на улицата в градските и туристически райони.Обаче границите на тези райони не са строго регламентирани, а се определят всеки път от полицията. Унгарското правителство, въпреки всичко това, позволи на общините да създават „специални зони“ в околностите – един вид гето за бездомните.

Във Франция, просенето е незаконно още от деветдесетте години. Въпреки това, кметовете имат право да решават самостоятелно за областите си. В доста френски градове, някой от които са Кан и Бордо е забранена „агресивната” просия. По-точно, това е просия, която се осъществява по агресивен начин или в компанията на опасно животно.Тези „опасни” просяци биват наказвани с глоба от 38 евро.

От 2011 г. ксенофобската зараза е обхванала и Франция.Всички чужденци,които просят се смятат за „опасни“ и се екстрадират или подлежат на изгонване. Във Франция през 2012 г. има 141 500 бездомници, от които 30 000 са деца.

Германия, следва по-различна политика. От 1976г, насам общините са отговорни за оказване на помощ на лица,които имат сериозни социални проблеми. Общините са длъжни да създадат условия за пребиваването и изхранване на бездомниците. Същевременно е строго забранена просията в паркове и подтикването на деца към просия. Църквата се задължава да използва една част от парите, които получава от държавата за благотворителност в полза на бездомните.

В Италия просията не е забранена, стига това да бъде в рамките на човешката солидарност и да не застрашава обществения ред. Просякът задължително трябва да бъде в състояние на голяма бедност.Полицията може да се намеси в случай, че просякът използва средствата за алкохол, наркотици, и всичко останало, което не е пряко свързано с неговото оцеляване.Но тази еластичност на законодателството, позволява различни тълкувания. През 2008г, жена от ромски произход беше задържана за „търговия с деца“, защото просела с малолетното си дете. Върховният съд я оправда, тъй-като се позова на това, че просията е част от традицията при ромите.

Занимаващата се с проблема евродепутатка Сандра Петрович, заявява в Европарламента следното: „Съществува една нагласа в Европа, която се вижда в репресивните практики на отделни общини, които потъпкват основни права на хората в неравностойно и затруднено социално положение, каквито са бездомниците, имигрантите, бедните, излежалите присъдите си бивши затворници и т.н., които биват наказвани все по-често, единствено заради тяхното социално положение. В много от случаите те изобщо не биват включвани в социалните и обществени програми, които са създадени точно за тази цел.“

zx450y250_1012264

Общините взимат сериозни мерки за да пречат на ежедневната грижа на бездомниците за намиране на нощувка под открито небе. Тези мерки са забрана да се спи по скамейките и улиците, забрана за ровене из кошовете и контейнерите за боклук, а най-често и насилствено изгонване на бездомници от тяхното място за почивка или нощувка. За съжаление, за тези наши съграждани, които живеят като бездомници е много трудно или почти невъзможно да получат достъп до правосъдната система. Имайки предвид, че живеем в криза вече пет години, много е вероятно, броят на хората живеещи в крайна бедност в страните от ЕС да продължи да се увеличава все повече и повече. Какви ще са мерките и законите, които Европа ще предприеме за да осигури спазването на човешките права не е ясно. Но при всички положения е нужен строг регламент, който да не позволява на държавите членки на ЕС, да усложняват и затрудняват живота на бездомниците и хората в крайна бедност.

Ванеса Мара

http://interpressgr.blogspot.gr/2013/11/blog-post_22.html

Превод от гръцки: М. Зафирова

Бел. прев. Само преди няколко дни малоумният кмет на италианския град Верона издаде заповед с която заплаши гражданите и гостите на града с глоба от 500 евро за всеки, който даде храна на бездомен. Само броени часове след публикуването на заповедта, журналистът Ган Лернер излезе с призив към към хората във Верона да игнорират тази заповед на кмета, призова в интернет пространството за протест в града и прикани към гражданско неподчинение. Лернер предложи на гражданите на Верона да нахранят всеки бездомник, срещнат по пътя си и да не спазват забраната на безумния кмет.

Коментар на Мика Сийминеен

Днешното вече не може да се определи като капитализъм.
Истината е, че вече имаме посткапиталистически икономически модел, в който доминират мултинационалните корпорации, които в последните години се сливат, за да образуват транснационални компании.
След края на Студената война новият ред бързо придоби сегашната си форма и хилядите мултинационални корпорации се бяха преобразували в десетки колосални транснационални компании.
Мултинационалните корпорации, които практически управляват Европа, а и по-голямата част от света са възникнали в състоятелните индустриални държави и затова напълно естествено политиците да изразяват интересите на транснационалните компании, потъпквайки свободата и правото на съществуване на народите и хората, които ги съставляват.

След края на Студената война, много се изговори за една свободна Европа на равноправието и свободата, на капитализма с човешко лице, за тържество на демокрацията и т.н.
Но с изключение на дърдоренето, нищо друго не се променило в реален план, даже напротив, кризата в социално-икономически план се задълбочи.
Нито един от земните проблеми не бе разрешен.
Реално всичко тръгна назад. В момента в социално-икономическо отношение сме в положението на Великобритания по времето на Индустриалната революция и ако Маркс можеше да надникне в нашето съвремие и да се абстрахира от техническия напредък, то той би познал онова икономическо положение и социална среда, която го е вдъхновила да напише „Капиталът“
Няма нищо чудно, че рано или късно ще се преповтори историята, че реално започва нова Студена война, която вече е в ход.
И тази война не е между Запада и Изтока, а между бедните и богатите.
Към настоящия момент, реално погледнато богатите разполагат с всички ресурси, за да вземат надмощие.
Но не бива да забравяме, че в един момент нещата могат да се обърнат и всичко можеш да се повтори.
Напълно възможно е и ии могло да се каже, че нещата отиват натам.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s