138 години от началото на Априлското въстание

zname_aprilskoto_vastanie

В лето господне 7384г, от сътворението на света /20.04.1876/ в Копривщица избухва Априлското въстание, разпространявайки се в  Панагюрище, Клисура, Батак, Перущица, Брацигово и почти всички села на  Панагюрски въстанически окръг. Водачи са апостолите Георги Бенковски и Панайот Волов, изпратени от Българският революционен централен комитет.

Високата порта и европейските държави обявяват, че въстанието е организирано от агенти на Руската империя, а това не е така, но служи като извинение на Османския султанат да започне геноцид над българите и всички немюсюлмани на своя територия, а Европа удобно за Султаната запазва мълчание, а даже и подпомага Портата в извършването на тези варварства.

Резултата е, че макар днес да се твърди, че жертвите на башибозука и редовния аскер да са 30 000 души, то те вероятно са минимум 20 пъти повече или някъде около 600 000 души за целия Султанат и то, ако се вярва на архивата на Слутаната, която днес се съхранява в Одрин.

Борбата на българският народ за свобода и героичната саможертва на въстанниците намират силен отзвук в Русия и Европа. Те стават  причина за свикване на Цариградската конференция и последвалата Руско-турска Освободителна война 1877-1878г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s