КОЯ СТРАНА ЩЕ ВЗЕМЕМ? ОТНОВО ПОГРЕШНАТА?*

Barbutew-logАвтор: Владимир Барбутев
Снимка: Мика Сийминеен 

Добър вечер,приятели!
От малък обичам ИСТОРИЯ-та и динамиката на световните процеси и развития!
Напоследък чета много,сравнявам източници и анализирам Световната ситуация днес…
Ще се опитам кратко да я вкарам и във вашите глави…

КАКВО СЕ СЛУЧВА В СВЕТА?

Русия вече е потенциален военнополитически балансьор на САЩ в регионите, в които Москва може да проектира ефективно военно присъствие – Източна Европа, Средиземноморието, Близкия изток, Средна Азия, Арктика, северозападната част на Тихия океан – и в орбита около Земята.
Русия е вече и важен фактор в световния информационен обмен. Това означава ни повече, ни по-малко край на едностранната американска силова политика поне в тези региони и преминаване по необходимост към нова, реалистична политика .
Дори в Г-7,а и отвъд тях дързостта на Путин да се опълчи безнаказано на САЩ ще „прати сигнал“ и на други амбициозни лидери, преследващи интересите на страните си.

В случая с Украйна реалистичната политика ще предполага намиране на решение от Русия и САЩ – принципала на новото украинско правителство, за федерализацията на страната и за спасяването на икономиката й.
Изобщо партньорството на САЩ и Русия, дори повече от това на САЩ и ЕС, ми изглежда най-съществено в бъдеще за стабилността в цялата евразийска земна маса и в Средиземноморието.
Изолацията на Русия от Г-7 е имагинерна – виждаме, че Обама и Путин продължават да си говорят активно, едва ли ще спрат контактите и с другите западни лидери.
Светът е малък……

Но изолацията на Русия от Г-7 е „автогол” за американците и много контрапродуктивна за САЩ,защото тя щеше да е най-добрият форум за неформални дискусии на върха за Украйна.
„Изключването“ на Русия от Г-20 пък е технически невъзможно.
В Общото събрание на ООН голяма част от подкрепилите резолюцията на Украйна и САЩ не са в час или са с особено мнение, а почти половината страни не я подкрепят, сред които Израел – страна, напълно зависима от САЩ.
Причините са много – силното руско-израелско лоби, което изглежда единодушно на страната на Путин, бандеровското присъствие във властта в Киев, доброто познаване на украинските реалности от израелските елити, много от които произхождат от руската „черта оседлости“ (зоната, разрешена за живеене на евреи в западните руски губернии след поделбите на Полша), реализмът на израелската външна политика и правилното й разбиране на геополитическите фактори, а и личната неприязън на Нетаняху към Обама и симпатията му към решителността на Путин/колкото и странно да звучи!/…

КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ?

С две думи САЩ вече няма да могат да господстват с физическа мощ по цял свят, а и реално никога не са могли всъщност, освен над сравнително слаби и хаотични страни.
Това положение съответства на сегашните икономическите и политически реалности.Според мен Трета световна война няма да има,но Светът ще се раздели „рязко” на две!
От едната страна ще са радетелите на Новият световен ред/САЩ,Израел,Турция,EС/ ,прокламиращи загубата на национална идентичност с цел богатите да издевателстват над бедните държави.
От друга страна е възродена Велика Русия и нейните партньори Китай,Иран,Бразилия и Индия,за които националния суверенитет ,традициите и ценностите са нещо свещено.
Въпроса е Ние Българите коя страна ще изберем!
Времето Ни притиска и до окончателният избор не остава много време…

Advertisements

One thought on “КОЯ СТРАНА ЩЕ ВЗЕМЕМ? ОТНОВО ПОГРЕШНАТА?*

  1. „От друга страна е възродена Велика Русия и нейните партньори Китай,Иран,Бразилия и Индия,за които националния суверенитет ,традициите и ценностите са нещо свещено.“ Сериозно ли го мислите ?!!!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s