РАЗБИТИТЕ МИТОВЕ ЗА ПОЛЗАТА ОТ TTIP

http://guengl.eu/news/article/ttip-myths-shattered-by-new-gue-ngl-backed-report

ttip-myths-shattered-by-new-gue-ngl-backed-report

Проучване разкрива, че подготвяното търговско споразумение между САЩ и ЕС е с висока социална цена и ограничени икономически ползи.

Парламентарната група на Европейската обединена левица/Северна зелена левица (GUE/NGL) е поръчала проучване, публикувано днес от Австрийска фондацията за изследване на развитието (OFSE), в което са поставени под въпрос твърденията за ползите от споразумението за трансатлантическа търговия, инвестиции и партньорство (TTIP). Вместо тях, авторите са открили значителни рискове за влошаване, свързани с отстраняването на останалите търговски тарифи и много малко реални икономически ползи от TTIP по отношение на БВП, заетостта и реалните заплати.

Евродепутата Хелмут Шолц, който е координатор на Парламентарната група по международна търговия, обяви проучването тази сутрин с трима от авторите, Вернер Раза, Вернхард Трйостер и Руди фон Армин. Представянето на проучването, съвпадна с специално изслушване относно „Леви отговори на TTIP“ провеждащо се днес в Европейския парламент в Брюксел.

Шолц заяви: „Проучването посочва няколко методологични недостатъци и пропуски във официалните, одобрени от европейската комисия оценки на въздействието на TTIP направени от Ecorys, CEPR, CEPII и Bertelsmann / IFO. Авторите критично оценяват тези доклади, които правят прогнози за предполагаемо положително въздействие на TTIP върху БВП, работните места, търговските потоци, както и реалните заплати. Никой от изброените проучвания не отчитат социалните разходи по TTIP. „

Един от основните автори Вернер Раза заяви: „Не само, че тези оценки пропадат, когато се вгледаме в използваната методология – пристрастна по наше мнение, прогнозите също не са издържани, когато виждаме, че 80 % от очакваните икономически ползи зависят от премахване или хармонизиране на нормативната уредба, административните процедури и стандарти – нетарифни мерки (NTMs). Договарянето на компромиси от норми и стандарти доведе до десетилетия на печалби в областта на социалните и екологични защити, сега смачкани обратно, представляват сериозна заплаха за здравето на потребителите, общественото здраве и безопасността на околната среда . Ако те елиминират тези регулации, които служат на целите на обществената политика, се очаква висока социална цена .“

Проучването също така остро критикува предложението за механизма Уреждане на инвеститорите в състояние на спорове (ISDS) като част от TTIP, който може да попречи на правителствата да прилагат регулиране противоречащо на интересите на мултинационалните компании. Такъв механизъм може също да принуди дадено правителство да плати обезщетение на мултинационални компании с парите на данъкоплатците.

Авторите описват как TTIP ще доведе до намаляване на търговията между страните от ЕС с до 30%, тъй като в износа страните от ЕС няма да могат да се конкурират с повишените нива на евтин внос от САЩ. Такъв скок на вноса от САЩ, също може да доведе до търговски дефицит в ЕС (където вносът превишава износа), и това би могло да създаде сериозни проблеми за някои държави-членки.

Вторичният ефект от TTIP върху развиващите се страни, който не може да бъде пренебрегнат е: като резултат от спад в търсенето на ЕС за вноса от по-малко развитите държави, TTIP ще означава за най-слабо развитите истинско намаление на БВП. Например, БВП в страните от Латинска Америка може да намалее с 2.8%, загуба на най-малко 20 милиарда € за 10 години. Затова, подписването на TTIP със сигурност няма да помогне на ЕС да направи много, когато става дума за ангажиментите му за изкореняване на бедността в слабо развитите страни.

Освен това премахването на тарифи от TTIP ще означава загуби за обществените бюджети от мита – това ще бъде 2% загуба за бюджета на ЕС, или € 2.6 милиарда годишно.

Проучването поръчано от парламентарната група на Европейската левица (GUE/NGL), също така констатира, че безработицата ще се увеличи в резултат на преместване на работни места заради TTIP: през 10 годишният период на изпълнението му, очакват се между 5-14 милиарда € разходи за намаляване на безработицата (загуба на приходи от данъци и увеличение на обезщетенията за безработица).

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s