РОМАН КЕНДЕРОВ: ЕДИН БЪЛГАРИН САМ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА

Репортаж на Васил Жечев за Роман Кендеров в предаването „Аларма“, програма „Хр. Ботев“, БНР.
Водещ: Цветан Цветанов.

Темата отново е златодобив и днес може да кажем, че имаме добра новина. За какво става дума? Последните седмици една инициатива заля социалните мрежи. Тя се нарича „Един българин сам срещу държавата“, в нея Роман Кендеров съди правителството за едни близо 8 месечен отказа от достъп до информация за годишните работни проекти, и въобще за съдържанието на приватизационните договори на четерите мегакомпании, които, както той каза „смазват икономиката ни с ниската концесионна такса от, представете си, около процент и половина, и по този начин нанасят чудовищни поражения на природата на България и всички нас“.
Както казах: „Имаме добра новина“. Победа! 
Административния съд реши в полза на българското общество в лицето на съдия Веселина Женаварова – 31 състав, Второ отделение. След това доблестно и справедливо решение Министерство на икономиката трябва да разкрие информацията за концесиите, за сега, ако не… Но нека най-добре чуем Роман Кендеров с коментар по темата.
Междувременно инициативата се развива, тя има собствен живот в мрежата, около 800 активисти поискаха същото от Министерски съвет – достъп до договорите за златните концесии.
Отказът се повтаря и за тях! Мотивът е: „Няма достатъчен обществен интерес, за да разкрием договорите с нашите партньори“.
За тези близо 800 активисти, за жалост следва логичната стъпка – обжалване в Административен съд. Ще продължаваме да следим темата специално за слушателите на Аларма.

Advertisements

One thought on “РОМАН КЕНДЕРОВ: ЕДИН БЪЛГАРИН САМ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА

  1. Pingback: ЗЛАТОДОБИВА КАТО ФОРМА НА ГРАБЕЖ* | FREI NЕWS

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s