КИРГИЗСТАН ГИ ИЗГОНИ, А НИЕ КОГА ЩЕ ИМ БИЕМ ШУТА???


bg-zlato1

София, ул. „Славянска“ №8, пред сградата на МИЕ

https://www.facebook.com/events/1471283173102018/?context=create&ref_dashboard_filter=upcoming&source=49

 

 До момента нееднократно сме обяснявали точно какви са ни исканията от МИЕ и Министерски съвет.

Почти от осем месеца се мъчим да влезем в диалог с въпросните ведомства, но към момента, единственото, което се чува от тях е само:
„Не можем да напрвим нищо. Безсилни сле, защото господарите ни не ни разрешават“
Та отново и за кой ли път ще спомена точно какви са мотивите за протеста ни:

Ние от хората, които протестираме считаме, че ниските концесионни такси са в ущърб на българската държава, а от там и на българския народ, затова призоваваме Народното събрание на Република България да спази Чл. 18. от Конституцията на Република България гласи следното:
„(1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост.
(2) Държавата осъществява суверенни права върху континенталния шелф и в изключителната икономическа зона за проучване, разработване, използване, опазване и стопанисване на биологичните, минералните и енергийните ресурси на тези морски пространства.
(6) Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.”
И да отмени концесиите на националните богатства дадени в ръцете на частни фирми.

Исканията ни са по смисъла на Чл. 1. от Конституцията на Република България, който гласи следното:
„(1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.“

Ние считаме че трябва да се направи ново прогнозиране и проучване на находището в Челопеч. Вероятно то може да се окаже най-голямото в Европа и да осигури голяма печалба, на България, но за тази цел огромното находище трябва да принадлежи на народа, в чийто земи е открито. Именно затова считаме, че Народното събрание на Република Бъгария трябва да одържави находището в Челопеч, да направи преоценка на неговите залежи и осъществи контрол над извличането на благородния метал от страна на държавата, както е в редица европейски държави като например Франция

Ние считаме, че не е необходимо да се сключват концесионни договори с частни фирми за експлоатация на националните богатсвта на страната. Природните богатства по смисъла на Чл. 18. ал. 1 от Конституцията на Република България са са изключителна държавна собственост и българската държава трябва да си ги експлоатира сама.
Но находището в Челопеч не съдържа само злато, то е поликомпонентно и в него има още 6 основни и 12 допълнителни елемента и е уникално със своята икономическа рентабилност.

Също така като страна член на ЕС България трябва да спазва европейската практика, която е да не се допускат чужди фирми до стратегически ресурси на отделните страни като злато и сребро. Имаме и платиноиди, а те са сред най-скъпите метали – 58 млн. долара за тон срещу 53,8 млн. за тон злато.
Ако се премахнат концесиите и експлоатацията на подземните ни богатства да преминат в държавни ръце, това би спомогнало за по-бърз изход от перманентната финансова и икономическа криза, в която живеем през последните близо 24 години.

Понеже ние като част от народа на Република България изразяваме мнение, че концесионните такси, които се плащат на българската държава за добив на злато с усреднена стойност на концесионната такса малко над 1,10% от декларираното , считаме, че това противоречи на Чл. 1., ал 3 от Конституцията на Република България,която гласи следното:
(3) „Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.“, защото чрез отдаване на природните богатства на страната е присвоено осъществяването на националния суверенитет на Република България в полза на частна фирма, която изнася добитото и поради ниската концесионна такса ощетява българската държава с невнесените в държавния бюджет средства, които са от тези 1,10% нагоре.

Хората са кръвта на нацията и плътта на държавата.
Истината е, че се топим, намаляваме прогресивно.
Вече към три милиона души, поне според статистиката, а вероятно са доста повече са напуснали пределите на нашата Родина, гонени от мизерията, която толкова щедро им се предоставя от българските политици, които под предлог, че градят демокрация, реално градят грабеж, защото приватизацията на предприятията и отдаването на концесии за подземните богатства на Република България си е чиста форма на грабителство, която се отличава от пладнешкия обир само и единствено, че пладнешките обири все още не са законни.

България не е бедна, България е ограбвана и то целенасочено.
Народа съвсем преднамерено е докаран до мизерия с цел нашата Родина да бъде превърната в суровинен придатък на разни мултинационални компании и в източник на евтина работна ръка Запада.
Стига лъжи и стига слугуване на чужди интереси!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s