Глория Велинова: А защо има просяци и бездомници ???

Глория Велинова зададе правилния въпрос, но не знам дали ще й хареса моя отговор, който гласи следното:
„Докато единственото мерило за това какъв човек е някой, това са парите; докато алчността е издигната в култ, както и външния блясък, както и показността, консуматорството и егоизма…
Дотогава ще има бедняци и бездомници, защото те за онези, които са фетишизирали парите, властта, капитала и са потънали в тщестлавие имат по-малка стойност и от животни.
Бедността, нищетата и мизерията са продукт на това, че шепа люде са обсебили ресурсите на останалите и живеят от труда им.“

Неслучайно ров Лайтман казва следното:
„Не бива да ни заблуждават сливането на бизнеса, икономическата интеграция извън държавните граници, международния туризъм, международните връзки, периодичността на използване на интернет, членството в международните организации.
Всъщност глобализацията е чисто и просто съюз на финасови акули.“

И още ров Флетчър пише:
„Всички възхваляват свободния пазар. Всички знаят, че свободният пазар е най-добрият вариант за икономиката. Време е да признаем, че никой всъщност не вярва в свободния пазар. Още повече – компаниите бягат от него като от чума.
Причината е проста: истинският свободен пазар трябва да обезпечава условия за висока конкуренция. „

Виктория Шовал-Цог допълва:
„Капитализма е система, която е наследена от неолиберализма, по-точно от Чикагския му вариант, а той сам по себе си гласи, че все повече и повече ресурси ще се съсредоточават в ръцете на олигарсите, които вече са изградили мощни олигополи в целия свят.
Дали говорим за Русия, САЩ, ЕС, Югоизточна Азия или коя да е друга страна, то е едно и също.
Истината е, че цената на труда пада все по-надолу и това не е просто недостатък на капитализма, това е неговата същност. Това е нещото, което прави капитализма капитализъм.
Точно поради тази причина с увеличението на капитала имаме и увеличаване на безработицата и бедността.
Високата технологизация и автоматизация на производствата водят до повишаване на производителността на труда, а от там и до съкращаване на работни места, но заплатите на работещите не се покачват, докато инфлацията го прави редовно.“

В статията си „Механизъм на кризата“ (FREI News 17.06.2009г.), се опитвам да обясня на незапознатите кое как точно и защо поражда кризи като днешната и увеличава бедността сред населението.

„Във времената, в които живеем, ценностната сисема се е изродила. Вече никой не гледа какви хора сме, а какви материални активи притежаваме.
Преди се гордеехме със своите познания, постижения, култура, красиви творби, с които радвахме околните. Сега единствената ни гордост са материалните придобивки или поне тяхното привидно присъствие.
Всичко оценяваме в хартиики, които сами по себе си не струват и хартията, на която са напечатани, но ей го на те са и новия бог на повечето хора по света. Техните храмове наречени банки диктуват какво да се случва и къде да се случва.
Въпроса е, че парите в съвременният им вид са нож с две остриета, защото те практически не са обезпечени с никакви материални активи.
Теоретически парите са изражение на нашия труд, измерват се в някакви материални активи, които са средство за обезпечаване на тяхната стойност….

Друго, което обяснява бедността като фактор е статията на Дж. Уедърфорд, „Икономика на гетото“ която е част от книгата му „История на парите. От пясъчника до киберпространството“ той дава доста интересен макар и частичен  отговор на твоя въпрос…

Както споменах по-горе бедността е резултат от грабеж и нищо повече.
В интерес на истината, тщестлавието на отделни личности и покорството на мнозинството, точно това е причината благата, които се произвеждат да са в по-голямата си част недостъпни за произвеждащите ги.
И тук не иде реч за някакви марксистки съждения, а за елементарни сметки, които ясно и точно съм изразил в „Механизъм на кризата“

Не мога да разбера защо всеки път като се заговори за реална борба с бедността, когато се засегне въпроса, че трябва истински нова икономическа система, в която да няма бедни, то се започват едни ругателства към онези, които виждат, че капитализма сам по себе си не води към нищо добро.
Докато пишех материала някоя си Леон Караян  пише следното като „културни“ коментари:

  • Leon Karaqn Мика Сийминеен, неонационалистчетата сте много прости парчета! Политическата ви култура е нула!
    Вие сте тор за нивата на национализма!
  • Leon Karaqn The monkey was first!
    То бива простотия, но такова гнусно безочие просто никъде го няма.
    А да не говорим какво хубаво съобщение ми изпраща на лични: „Ти си червен задник!“ и съответната картинка, която няма да цензурирам
    gyz
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s