S.D.E.C.E. / ReHum / ЗА УКРАЙНА /кратък военен анализ предназначен за дилетанти/

Кратък военен анализ и планирана военно-политическа перспектива , предназначен за дилетантите , боравещи с политически и военни термини :

Източник: S.D.E.C.E. / ReHum /*
“ Сегашната ситуация в Украйна едва ли може да ескалира в пълномащабна война, ако наложеният на власт в Киев нов режим се опита да действа силово в Крим. Тук сценариите са два.
В първия , Украйна може да я очаква много тъжна съдба. Изначалотрябва да се знае , какви сили все още в Крим са налични в момента и под контрола на „украинското“ правителство. Що се отнася до Крим, в медиите има много противоречива информация – ако се съсредоточим върху думите на длъжностни лица от Киев, в Крим са прехвърлени вече повече от 6000 руски военни. Въпреки това тази информация не е потвърдена , но не е и необходимо. Освен това, как точно можем да бъдем сигурни, че колоната БТР-80 пристигнала в Симферопол и около 20 бойни хеликоптери летяли до Крим /видеото показва няколко Ми-35 и транспортни Ми-8/ са транспортирали значителен потенциал?.
Във връзка с информацията за пристигането на 13 въздухоплавателни средства, Ил-76 с парашутисти – тази информация все още не е потвърдена.

В момента, по договор Руската федерация е в правото да настани и разгърне в Крим до 25 хиляди войници – това е квотата на базата на Черноморския флот там. В действителност, целият контингент днес е от 16 хил. души /от които 2000 морски пехотинци /.

Така че, дори ако информацията за прехвърлянето на 6000 руски военни е вярна, тогава няма официално нарушаване на споразумението.

В допълнение, Русия има право да разположи в Крим до 24 артилерийски системи / голям калибър / , 132 бронирани превозни средства и 22 единици въздухоплавателни средства .
И в този вид Руските войски и оборудване са значително по-високи от украинските, базирани в Крим. От изложеното по-горе, можем да заключим, че, без да се нарушават каквито и да било споразумения, Русия може да защити Крим с повече от 11 хиляди войници – 2000 морски пехотинци и 9000 допълнително могат да бъдат прехвърлени – войници или въздушни Специални сили. Русия е в правото си също така да прехвърли 24 САУ МСТА-С /152мм./ или множество ракетни установки „Смерч“. На същото място, там са дислоцирани и 20 бомбардировачи Су-24.

Украинските въоръжени сили биха могли , да опитат задействане на бърза военна операция под налудничавите идеи на новото си ръководство за да поемат контрола над Крим. Въпреки това, дори ако те са в състояние да организират и изпратят половината от войската си (което изглежда доста трудно, като се има предвид хаоса в страната), успехът на това събитие ще е равен на нула.

Да приемем, че въоръжените сили на Украйна, изпратени да воюват за Крим са 40 000 души, 500 танка, и т.н. сухопътни войски и с подкрепата на ВВС /20 Су-27, 80 МиГ-29, Су-36, 24, Су-36, 25 / – почти е невъзможно такова приравняване , най-малкото защото значителна част от тези формирования са само на хартия, а в действителност не е в състояние да се бори и води пълноправна операция – особено авиацията.

Но дори и с този оптимистичен вариант за Украйна, войските ги чака фиаско при задължителното условие за бързо преодоляване на много тесния провлак Перекопский , който свързва полуострова със сушата и е с ширина от 7 до 9,5км. Това няма да бъде възможно.

Русия е в такава възможност обаче , със своите 11 000 добре обучени войници, особено като се има предвид , каква мощна артилерийска подкрепа им осигурява Руският Военен Черноморски флот и модерни самолети, които вече бяха приведени в пълна готовност, по летищата в Западна и Централна области на Руската федерация.

Най-вероятно, много скоро след като групата на украинските въоръжени сили получат суров отпор, те просто ще се разпаднат и ще се превърнат в безредно отстъпление, и значителна част от всички съставляващи я ще преминат на страната на Руската федерация като служители в Руската армия и формированията на Източна Украйна. 

Други събития могат да се развият по различен начин – опортюнистично въоръжените сили, могат да тръгнат напред в опит да установят контрол над Източна Украйна – възникващ проблем в този случай не следва, поради високото им ниво на популярност в източните райони на Русия.

В този сценарий, наскоро отсечените власти в Киев имат всички шансове да попаднат пред повече радикализирани групи от хора. Въпреки това, нещо положително в този сценарий е, че вероятността от гражданска война е минимална, а въпрос за раздялата на Източна и Западна Украйна може да бъде решен веднъж завинаги.

Алтернативно – Русия може просто да ограничи контрола над Крим. След това в Украйна ще се обостри истинска гражданска война. Най-вероятно всичко ще започне от това, че радикалните сили ще “ потеглят “ от Киев, за да се „възстанови реда“ на Изток. В хаоса, който е възникнал , е вероятно в допълнение към тях да се присъединят много войници идващи от градовете на Западна Украйна. Като се имат предвид огромните арсенали, които, макар и прилично откраднати и продадени за 20 години на независимост, те ще бъдат достатъчно, за да причинят непоправими щети на държавата и да се избият много хора. Резултатът от такъв сценарий е непредсказуем – единственото нещо, което е ясно, е фактът, че украинците във всеки случай ще са губещата страна. Така единствената надежда за Киевските власти е предпазливост и загърбване на самонадеяността която им се вменява отвън , като най-доброто решение, е да се даде възможност на населението на самия Крим да реши бъдещето си, без да се намесва в провеждането на референдума. Вместо празни заплахи и избухвания, управлението трябва да се замисли за причините за ситуацията. Няма нищо изненадващо във факта, че това е реакция на факта, че първите закони на новото правителство бяха анти-руски? 

Втази връзка , не е препоръчително Киевското високомерие и напразни надежди , доколкото самият ЕС и Държавният Департамент “ едва ли биха се впуснали в подкрепа на неясна авантюра инспирирана от далечни на демократичните процеси кръгове и олигархични групировки…“

* Service de Documentation Extérieure et de Contre-Espionnage

свързана статия:
ИМА ЛИ ПЛАН ЗА РАЗДЕЛЕНИЕ НА УКРАЙНА? 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s