136 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО

Georgi-Danchov-Svobodna-Bulgaria

Днес се навършват 136 години от подписването на Санстефанският  прелиминарен мирен договор е  между Руската империя и Османския султанат на 3 март 1878  и слага край на Руско-турската война (1877-1878) г.  макар и неокончателно урежда обособяване на Трета Българска държава след близо пет века Турско робство в България.
Ратификацията на Санстефанският  прелиминарен мирен договор е на 17 март 1878 г.

На тази дата честваме възкресението на българската държавност и новото възраждане на българския народ, който след почти пет века да бъде унищожен съхранява своята култура, традиции и идентичност.

Руско-турската Освободителна война е кулминацията на народоосвободителните борби, които реално започват с делото на отец Паисий от Хилендарския манастир, който написвайки „История славяноболгарская“ слага началото на Възраждането и народоосвободителното движение в замите на българите.

Свободата на България не е получена даром.
Тя е извоювана с кръвта на онези, които без да се жалят се отдават на делото, което е да възродят България като страна независима от Османския султанат.
През 1876г. Априлското възстание е потушено, а българския народ е подложен на геноцид и то не без помощта на западноевропейските Велики сили, които подпомагат Султаната във военно отношение.
След като Макгахан и други журналисти дават гласност на зверствата, извършвани от башибозуци, черкези, цигани и друга подобна сган, в Русия и на Запад се надига глас в защита на населението на Българската екзархия, което е подложено на целенасочено изстребление от властите на Османския султанат.

Това предизвиква свикването на Цариградската конференция, на която Великите сили вземат решение, че Франция, Британия и Австро-Унгария няма да се намесят при евентуална война между Руската империя и Османския султанат.
Макар, че властите в Руската имерия да не желаят да водят война с Османския султанат, то броженията на славянските народи в Империята принуждават Александър II  да обяви война на Султаната, защото Високата порта, под диктата на Британия не се съгласява с условията на Лондонския протокол.

На 15.06.1877г. Руската империя започва настъпателни действия срещу Османския султанат през Влашко от север и от изток по Кавказкия фронт.
След осем месеца военни действия и редица тежки сражения на 03.03.1878г. на 12 км от Истамбул в град Сан Стефано (днес Гюмюржфина) е подписан Санстефанският  прелиминарен мирен договор между Руската империя и Османския султанат.
Този договор, макар и не окончателно урежда въпроса с обособяването на Третата Българска държава.

Макар, че Запада е обещал ненамеса в Руско-турската освободителна война, то Британия, Франция, Австро-Унгария и Германия нарушават споразумението.
Франция, Австро-Унгария и Германия подпомагат Османския султанат с военна сила и също така му предоставят логистична подкрепа, а Британия изпраща флот в Босфора, с който да си гарантира, че руските войски и българското опълчение няма да стигнат до Истамбул.

Според Санстефанският  прелиминарен мирен договор, България се обособява по границите на Българската екзархия от 1870г.
С Берлинския договор Санстефанска България е разделена, както следва: Берлинският договор свива територията на българското княжество, предвидена в Сан Стефано, в земите между Дунав и Стара планина и дотогавашния софийски санджак. Между Стара планина и Родопите се обособява автономна област Източна Румелия, а Македония, Източна Тракия и Западна Тракия остават под  пълната власт на Високата порта, която още не изчакала да изсъхне мастилото под договора, започва геноцид спрямо народите останали под нейно владение.

В  последвалите години стотици хиляди хора биват системно унищожавани до пълното им освобождение  от терора и произвола на Османския султанат.

zname_aprilskoto_vastanie

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s